Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαBloomberg: Δεν είναι καλά τα νέα για το ευρώ

Bloomberg: Δεν είναι καλά τα νέα για το ευρώ

- Advertisement -

Mετά το Brexit ολοι στρέφονται στον Ντράγκι για να σώσει την Ευρωζώνη


Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ψήφισε για την αποχωρήσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως τώρα η Ευρωζώνη καλείται να αντιμετωπίσει της συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης κινδυνεύοντας παράλληλα να χάσει την οικονομική της ορμή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα νέα για τη ζώνη του ευρώ δεν είναι και τόσο καλά. Η ανεργία βρίσκεται στο 10%, τα λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο, ενώ ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών και τηνμεταρρύθμιση των κανόνων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μόνη που μπορεί να ενεργήσει περιορίζοντας τα προβλήματα αυτά είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

- Advertisement -

«Ο λαϊκισμός είναι μια πραγματική απειλή για τη συνοχή ολόκληρης της Ευρώπη σήμερα, και ένα ασθενέστερη περιβάλλον ανάπτυξης καθιστά την επίλυση των θεμάτων ακόμα πιο δύσκολη» δήλωσε ο Philippe Gudin, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays με έδρα το Παρίσι.

«Για να βγούμε από αυτή την αρνητική αλληλεπίδραση χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό τομέα για το μέλλον της Ευρώπης. Η απάντηση δεν έχει έρθει όμως ακόμα» ανέφερε ο ίδιος.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,6% φέτος, και κατά 1,7% το 2017. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές έγιναν το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Η επόμενη έκθεση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι πάντως προβλέπουν πως το Brexit θα μειώσει κατά 0,1% την αύξηση τους ΑΕΠ της Ευρωζώνης, κατά 0,3% το 2017 και 0,15% το 2018. Σε αριθμούς αυτό περίπου αντιστοιχεί σε 59 δισ. ευρώ χαμένης παραγωγής.

Και μπορεί οι συνέπειες του Βrexit να γίνουν ορατοί για την οικονομία τον Σεπτέμβριο όμως ο πολιτικός αντίκτυπος αναμένεται να φανεί νωρίτερα. Η πίεση που ασκούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, κυρίως σε Γαλλία και Ιταλία αυξάνεται συνεχώς.

Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εκλιπαρούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία να αντιμετωπιστούν τα τρωτά σημεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η ΕΕ διαθέτει κάποιο σχέδιο για να θέσει σε εφαρμογή.

- Advertisement -

«Κάθε χώρα αμφιβάλλει για την ικανότητα της γειτονικής της χώρας να μεταρρυθμίσει την οικονομία και για την προθυμία της να προχωρήσουν όλοι μαζί», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του στην Le Monde πριν από μερικές ημέρες.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη, θα έρθει η ώρα για περαιτέρω ενσωμάτωση» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει σεσυνεντεύξεις του πως οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αυτές που θα πρέπει να καθορίσουν το ρυθμό της αλλαγής στην Ευρωζώνη- εάν κριθεί απαραίτητο – παρακάμπτοντας την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι λοιπόν, ενώ καταστρώνεται ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexitη ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης είτε δίνοντας μια νέα δημοσιονομική στήριξη ή αυξάνοντας το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, κρίνεται απαραίτητη. Πάνω από το 80% των οικονομολόγων εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει περισσότερα ερεθίσματα. Από αυτούς που αναμένουν να δράσει η ΕΚΤ το 90% εκτιμά ότι αυτό μπορεί αν συμβεί σε μία από τις επόμενες δύο συναντήσεις, είτε στις 21 Ιουλίου ή στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ένα παρόμοιο ποσοστό εκτιμά ότι ο Μάριο Ντράγκι θα επεκτείνει το πρόγραμμαπιστωτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤύψους 80 δισ. ευρώ πέρα από την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης, τον Μάρτιο του 2017.

newmoney.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ