Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΝύχτα καταστροφής στη Μόρια: Έγινε στάχτη το hot spot

Νύχτα καταστροφής στη Μόρια: Έγινε στάχτη το hot spot

- Advertisement -

Καταστροφή του καταυλισμού- Συμπλοκές στους δρόμους της Μυτιλήνης- Στέλνονται ΜΑΤ στο νησί


Η ένταση ξεκίνησε το βράδυ, λίγες ώρες μετά τα απογευματινά επεισόδια, όταν συγκρούστηκαν ομάδες Πακιστανών και Αφγανών μεταναστών. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν με την εμπλοκή κι άλλων εθνοτικών ομάδων και γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Μεγάλες εστίες φωτιάς άρχισαν να ξεπηδούν από διάφορα σημεία του καταυλισμού, με σκηνές, κοντέινερ και άλλο εξοπλισμό να παραδίδονται στις φλόγες.

Η πτέρυγα όπου φιλοξενούνται 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκκενώθηκε, με τα παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλή περιοχή στο πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, ενώ εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες έριξαν την περίφραξη και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς τη Μυτιλήνη. Μαρτυρίες των κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρονται στο νησί εντελώς ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία φροντίδα.

- Advertisement -

Φωτογραφίες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό στη Μόρια

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι μαζικές διαμαρτυρίες των κάτοικων της Λέσβου, οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο διαδηλώνοντας. Η Καθημερινή αναφέρει πως επεισόδια είχαν σημειωθεί και νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας στην πορεία που πραγματοποίησαν κάτοικοι του νησιού διαμαρτυρόμενοι για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι. Ανάμεσα στα περίπου 500 άτομα που συγκεντρώθηκαν, παρεισέφρησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί της Χ.Α., οι οποίοι όταν η πορεία έφθασε στο δημαρχείο άρχισαν να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα. Αργότερα επιτέθηκαν και σε τρεις γυναίκες, που βοηθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Τι προηγήθηκε
Τι είχε προηγηθεί το απόγευμα – Η μεταφορά των παιδιών στο ΠΙΚΠΑ
Όπως μετέδωσε  το ΑΠΕ από τη Λέσβο, περίπου στις επτά το απόγευμα βρίσκονταν σε εξέλιξη εξεγέρσεις, συγκρούσεις και φωτιές  στο hot spot της Μόριας.

Εκείνη την ώρα ξεκίνησαν οι φωτιές και οι άγριες αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot.

- Advertisement -

Οι φωτιές επεκτάθηκαν ενώ πολλές εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών άρχισαν να εγκαταλείπουν μαζικά τον χώρο. Λίγο αργότερα εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ.

Το Πρώτο Θέμα μεταδίδει πως το μεσημέρι περίπου 300 μετανάστες είχαν διαφύγει από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Με την επιστροφή τους και στη διάρκεια συμπλοκών ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από την Πυροσβεστική η φωτιά στην αγροτική έκταση ετέθη υπό μερικό έλεγχο.

Ο Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ διαψεύδει φήμες για νέο κέντρο στη Λέσβο.

Σύμφνωνα με το Έθνος εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού θέτει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τη δημιουργία νέου hotspot στη Λέσβο. Με χθεσινή επιστολή του προς τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, προαναγγέλλει την αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων στο νησί, με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα και τη λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης, για μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά.

«Θα ήθελα και επισήμως ως αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός να διαψεύσω τις φημολογίες περί δημιουργίας νέου Κέντρου Φιλοξενίας στη Λέσβο» τονίζει ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών όπου διαμένουν πρόσφυγες. Ομως διευκρινίζει ότι «ο στόχος αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της συμφωνίας της ΕΕ – Τουρκίας» που αποτελεί «ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας».

Σύγκλιση απόψεων
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, σε πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών υπήρξε σύγκλιση σε μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης. Μεταξύ αυτών η «άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων, που το αίτημα ασύλου παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία». Επιπλέον, η λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης, όπου θα διαμένουν άτομα με παραβατική συμπεριφορά, μέχρι να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ., των υγειονομικών υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και στην «έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί». «Η ελάφρυνση των τοπικών Αρχών και των πολιτών από αυτό το βάρος αποτελεί κοινό μας τόπο, όπως κοινό μας τόπο θεωρώ πως αποτελεί και η διατήρηση της ηρεμίας και της συνοχής του νησιού» υπογραμμίζει ο κ. Μουζάλας.

Νύχτα κόλασης στη Λέσβο: Στάχτη το hot-spot στη Μόρια, «βράζει» η τοπική κοινωνία
Ενταση στη Λέσβο – στάχτη το hot spot στη Μόρια
Χάος στη Λέσβο: Χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους μετά τη φωτιά στο hot spot
Το hotspot της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες
Νύχτα κόλασης με φωτιές και συμπλοκές στη Μόρια
Επεισόδια και φωτιές στη Μόρια
Στάχτη έγινε μεγάλο τμήμα του hotspot στην Μόρια

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ