Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΠοια είναι τα στελέχη της Κυβέρνησης Τραμπ;

Ποια είναι τα στελέχη της Κυβέρνησης Τραμπ;

- Advertisement -

H Ομάδα-Εκπλήξη του Τραμπ (που θα αναλάβει τις τύχες της Αμερικής) δεν έχει την αποδοχή του Ομπάμα


Μια «τρελή, τρελή ομάδα». Όσα πρέπει να ξέρετε για τα πιθανά κυβερνητικά στελέχη του Τραμπ

Της Μαριαλένας Περπινάκη

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς μάλιστα βγαίνουν σιγά-σιγά στην δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που πιθανότατα να στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

- Advertisement -

Ρέινς Πρίμπους – προσωπάρχης

Ο άνθρωπος που «κλείδωσε» και επίσημα την θέση του προσωπάρχη του Τραμπ είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ντόναλντ Τραμπ, Ρέινς Πρίμπους. O ίδιος, ο οποίος έχει και ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του, ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του στην Γερουσία του Γουισκόνσιν. Ως προσωπάρχης, θα αναλάβει καθήκοντα ελέγχου πρόσβασης στον πρόεδρο και συμβούλου για το πρόγραμμα του τελευταίου. Ο Ελληνοαμερικανός Ρεπουμπλικανός είναι γενικά αποδεκτός στο κόμμα, όμως είχε δεκτή οξεία κριτική από τους αντιπάλους του Τραμπ που τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την άνοδό του. Τον Οκτώβριο, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον μεγιστάνα.

Μπεν Κάρσον – πιθανός υπουργός Παιδείας/Υγείας

Ο Ρεπουμπλικανός νευροχειρούργος Μπεν Κάρσον είχε θέσει επίσης υποψηφιότητα για το χρίσμα του κόμματος και ήταν από τους λίγους που εξέφρασαν μετέπειτα την στήριξή τους στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος είναι απόφοιτος του Γέιλ και της Ιατρικής Σχολής του Μίσιγκαν, ενώ έχει διατελέσει διευθυντής του Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ. Το βιογραφικό του δείχνει ότι είναι ένας εξέχων επιστήμονας, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: ό,τι πιστεύει είναι αντιεπιστημονικό. Ο Κάρσον δεν αποδέχεται την θεωρία της εξέλιξης, όχι επειδή την θεωρεί ελλιπή ή λανθασμένη, αλλά γιατί αμφισβητεί τις χριστιανικές διδαχές. Ακόμα, πιστεύει ότι γκέι γίνεσαι και δεν γεννιέσαι. Οι πεποιθήσεις του θα είναι βούτυρο στο ψωμί του λόμπι του «Δημιουργισμού» που θέλει να απαγορεύσει την θεωρία της εξέλιξης από την σχολική ύλη και όσων είναι ενάντια στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και θέλουν να αποκλείσουν το κεφάλαιο της ομοφυλοφιλίας από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Ο ίδιος είναι πιθανός υποψήφιος και για το υπουργείο Υγείας. Ο ίδιος λέει ότι θα συνεχίσει το δημόσιο πρόγραμμα Υγείας «Medicare» -με ορισμένες όμως αλλαγές- και φυσικά δεν είναι σύμφωνος με το Obamacare, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με το αμερικανικό σύστημα υγείας.

Τζεφ Σέσιονς – πιθανός υπουργός Άμυνας

- Advertisement -

Ο Γερουσιαστής της Αλαμπάμα, Τζεφ Σέσιονς, πιθανότατα θα είναι ο νέος υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για έναν συντηρητικό πολιτικό που εναντιώνεται στις αμβλώσεις και την μετανάστευση. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο ίδιος ήταν θερμός υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ και είχε καταδικάσει τις τότε διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκληρός και απολυταρχικός χαρακτήρας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε καταψηφίσει πρόταση στην Γερουσία που απαγόρευε τα βασανιστήρια και τις απάνθρωπες τιμωρίες όσων έχουν καταδικαστεί ή είναι ύποπτοι για εγκλήματα.
Twitter

Μαικλ Φλιν – πιθανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που φέρεται να ασκεί μεγάλη επιρροή στον Τραμπ. Ο πρώην αντιπτέραρχος του αμερικανικού στρατού είναι ένας από τους ανθρώπους που άσκησαν μεγάλη πίεση για την διευκόλυνση της παρακολούθησης πολιτών από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, προκαλώντας την οργή όσων στηρίζουν το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Ο ίδιος έχει γράψει σειρά βιβλίων σχετικά με τις (πολεμοχαρείς) απόψεις του σε θέματα εθνικής αμύνης. Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά εντύπωση είναι ότι μέχρι και πρόσφατα ήταν Δημοκρατικός. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, συνεχίζει να είναι εγεγραμμένος στο κόμμα! Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αμερικανικό στρατό επί προεδρίας Ομπάμα και μάλιστα φέρεται να βρίσκεται στα «μαχαίρια» με την τωρινή κυβέρνηση. Σε κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις, τείνει να αλλάζει συχνά θέση, ενώ, όπως ο Τραμπ, χρησιμοποιεί συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Twitter

Μπομπ Κόρκερ/Νιουτ Γκίνγκριτς/ Τζον Μπόλτον – πιθανοί υπουργοί Εξωτερικών

Ο Κόρκερ είναι Γερουσιαστής στο Τενεσί και θεωρείται ότι θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα που κάλεσαν τα υπόλοιπα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ενωθούν πίσω από τον Τραμπ. Ο ίδιος ήταν θερμός υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ και άσκησε κριτική στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Ακόμα, στήριξε την παροχή φονικών όπλων στην Ουκρανία. Ο Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι επίσης πιθανή επιλογή. Ο ίδιος ήταν υπέρ του πολέμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όμως είχε δηλώσει κατά μιας επίθεσης εναντίον του Ιράν με στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό της. Ο Τζον Μπόλτον, επίσης πιθανός υποψήφιος, εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη επί της προεδρίας του Τζωρτζ Μπους του νεώτερου. Ο ίδιος έχει εργαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έργο του ήταν ο περιορισμός της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Ήταν υπέρ του πολέμου στο Ιράκ και κατά της αναγνώρισης της Παλαιστίνης.
Twitter (Κόρκερ)

Twitter (Γκίνγκριτς)

Twitter (Μπόλτον)

Τόμας Μπάρακ Τζούνιορ – πιθανός υπουργός Οικονομικών

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Colony Capital ενδέχεται να αναλάβει και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και είχε βγάλει λόγο στο Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο. Σε αυτή είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Τραμπ και είχε αναφέρει τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει μαζί για την αξιοποίηση χώρων ακίνητης περιουσίας. Ειρωνικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το επίθετό του θυμίζει το μικρό όνομα του Ομπάμα.

Twitter

Σάρα Πεϊλίν – πιθανή υπουργός Εσωτερικών

Και εάν είχατε αναρωτηθεί πόσο λαϊκισμό μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση Τραμπ, η απάντηση είναι μία: πολύ. Σύμφωνα με τους NYT, η Σάρα Πειλίν είναι μία από τους υποψήφιους υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ και ίσως είναι υπεύθυνη για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την χρήση των φυσικών πόρων. Η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκα είναι γνωστή για τις περίεργες δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς, όπως ότι «ο Θεός και όχι ο λαός εκλέγει τον πρόεδρο των ΗΠΑ» και ότι «οι καθηγητές και οι δάσκαλοι (δεν χρειάζονται βραβεία γιατί) επιβραβεύονται στον Παράδεισο». Το 2008, η ίδια υπέγραψε νομοσχέδιο που έδινε άδεια στην TransCanada Pipelines να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αλάσκα στις υπόλοιπες Πολιτείες. Εάν εκλεγεί υπουργός Εσωτερικών θα ασχολείται κυρίως με θέματα ενέργειας. Αν δεν το έχετε καταλάβει ως τώρα, η ίδια δεν αποδέχεται την κλιματική αλλαγή.

Twitter

Στήβεν Μπάνον – ανώτατος σύμβουλος σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ο «βασιλιάς« των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και φερόμενος αντισημίτης, Στήβεν Μπανον, είναι ο ανώτατος σύμβουλος σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το Bloomberg τον έχει αποκαλέσει «το πιο επικίνδυνο πολιτικό στέλεχος στις ΗΠΑ», ενώ έχει κριθεί ένοχος σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Ο ίδιος έχει ιδρύσει το site «Breitbart», το οποίο έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει πρωτοσέλιδα με τίτλους όπως: «Οι γυναίκες (που θέλουν να εργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας) τα πάνε χάλια στις συνεντεύξεις», «Ειδικός σε θέματα κλίματος: Μαρξιστές, εξτρεμιστές που πιστεύουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν τον έλεγχο του Βατικανού» και «η λύση στην διαδικτυακή παρενόχληση είναι απλή: οι γυναίκες πρέπει να αποσυνδεθούν». Έχει επίσης εκφράσει την άποψη ότι «τα αντισυλληπτικά τρελαίνουν τις γυναίκες».

Twitter

Ομπάμα: «Φυσικά και έχω ανησυχίες για τον Τραμπ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως είναι σημαντικό για τον διάδοχο του στην προεδρία Ντόναλντ Τραμπ να στείλει μηνύματα ενότητας έπειτα από μια διχαστική προεκλογική εκστρατεία.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ομπάμα αρνήθηκε να σχολιάσει την επιλογή του Τραμπ να διορίσει ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου τον Στιβ Μπάνον, έναν εκπρόσωπο της ακροδεξιάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι δήλωσε στον Τραμπ κατά την συνάντηση τους στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα ότι «εξαιτίας της σφοδρότητας της προεκλογικής εκστρατείας είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσει να στείλει μηνύματα ενότητας και να προσεγγίσει τις μειονοτικές ομάδες, τις γυναίκες και άλλους που εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με το πνεύμα που επικράτησε προεκλογικά».

«Δεν πιστεύω ότι είναι ιδεολόγος και εκτιμώ πως στο τέλος της μέρας είναι ρεαλιστής, γεγονός που μπορεί να του φανεί χρήσιμο από την στιγμή που έχει ικανούς ανθρώπους γύρω του. Είναι ξεκάθαρο ότι γνωρίζει προς τα πού βαδίζει», τόνισε ο Ομπάμα για τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Αν έχω ανησυχίες; Φυσικά και έχω», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με την θητεία του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. «Εκείνος και εγώ διαφέρουμε σε πάρα πολλά θέματα».

Αναφορικά με το Δημοκρατικό Κόμμα και την κατάσταση που επικρατεί εντός αυτού έπειτα από την εκλογική ήττα της Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους Δημοκρατικούς ότι χρειάζεται να εργαστούν στην εκλογική βάση, να προσεγγίσουν τους πολίτες σε όλη την χώρα.

Όπως ανακάλεσε, έπειτα από την ήττα του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζον Κέρι στις προεδρικές εκλογές το 2004 από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Ο. Μπους, δύο χρόνια έπειτα οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και τέσσερα έπειτα ο ίδιος (σ.σ. ο Ομπάμα) εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, όχι όμως αυτόματα. Αλλάζουν με τον τρόπο που δουλεύουμε», τόνισε.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα θα διαβεβαιώσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο νεοεκλεγείς ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει τις βασικές στρατηγικές σχέσεις των ΗΠΑ με όλες τις χώρες, καθώς και με το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας πριν το ταξίδι του στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ο Ομπάμα σημείωσε ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κατά το ταξίδι του είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που μπορεί να ανησυχούν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα επί της υποψήφιας των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ άσκησε δριμεία κριτική στους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ κατά την προεκλογική του καμπάνια για το ότι δεν πληρώνουν αρκετά για τη δική τους άμυνα, και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν ένα άνισα υψηλό ποσό το οποίο είναι υπερβολικό, δεδομένων των παγκοσμίων αλλαγών. Είχε επίσης πει στην εφημερίδα Washington Post ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το ΝΑΤΟ στο τωρινό επίπεδο.

Οι δηλώσεις του Τραμπ εκφράζουν τα μακροχρόνια παράπονα των ΗΠΑ ότι πολλές σύμμαχες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν τηρούν τις υποχρεώσεις των να ξοδεύουν 2% του ΑΕΠ για άμυνα. Μόνο οι ΗΠΑ και άλλες τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ – η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εσθονία και η Πολωνία – τήρησαν τις υποχρεώσεις των πέρσι. Η Γαλλία και η Τουρκία πλησίασαν τον στόχο πολύ.

Παρά την κριτική του κατά τον προεκλογικό του αγώνα για τα έξοδα της χώρας του για το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ – ο οποίος αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2017 – έχει δώσει ενδείξεις ότι έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ομπάμα.

«Στη συζήτησή μου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την διατήρηση των βασικών στρατηγικών μας σχέσεων», ανακοίνωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου πριν φύγει για την Ευρώπη. «Οπότε, ένα από τα μηνύματα που θα μπορέσω να μεταβιβάσω είναι η δέσμευσή του για το ΝΑΤΟ και την υπερ-Ατλαντική συμμαχία», πρόσθεσε.

«Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες τις οποίες μπορώ να υπηρετήσω στο στάδιο αυτό (…) είναι να γνωστοποιήσω (ΣτΣ: στους συμμάχους) ότι δεν υπάρχει μείωση της αποφασιστικότητας όσον αφορά τη δέσμευση της Αμερικής στη διατήρηση μιάς δυνατής και δυναμικής σχέσης με το ΝΑΤΟ και (είναι) η αναγνώριση ότι αυτές οι συμμαχίες δεν είναι απλώς καλές για την Ευρώπη, είναι καλές και για τις ΗΠΑ και είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα νέο αμυντικό σχέδιο χθες το οποίο της επιτρέπει για πρώτη φορά την άμεση αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο της δίνει την ικανότητα να δράσει αν χρειαστεί χωρίς τις ΗΠΑ. Η απόφαση φάνηκε να ελήφθη εν μέρει από την κριτική του Τραμπ.

Ο Ομπάμα εκτός από την Ελλάδα, θα επισκεφθεί τη Γερμανία και το Περού στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι ως πρόεδρος. Αναμένεται να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Στο Περού θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού σε σύνοδο κορυφής.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική παραμένει αρκετά σταθερή παρά τις αλλαγές των κυβερνήσεων, εν μέρει λόγω της έκτασης των συναλλαγών των αμερικανικών κυβερνήσεων με άλλες χώρες. «Υπάρχει τεράστια συνέπεια κάτω από τις ειδήσεις μέρα με τη μέρα η οποία μας καθιστά απαραίτητο έθνος όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης και την προώθηση της ευμάρειας στον κόσμο», είπε.

Πηγή {HuffingtonPost}

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ