Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΘρησκείεςΟ Αναστασιος Αλβανίας στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη

Ο Αναστασιος Αλβανίας στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη

- Advertisement -

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος Θεσσαλονίκης, στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άνθιμου

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


      Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 14 Μαΐου 2017, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εόρταζε, και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άνθιμου, παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

 

- Advertisement -

Ο Άνθιμος ανήγγειλε την παρουσία του, ως εξής :

« Ο Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας, είναι μαζί μας. Είναι η ψυχή του εδώ, είναι ο ίδιος, είναι η ευχή του για τον τόπο μας, ιδιαίτερα για την πατρίδα μας.  Στην περιοχή που ευρισκόμεθα εμείς (εννοεί την Μακεδονία) η παρουσία του είναι χαρά μας και τιμή μας, ιδιαιτέρως, η προσευχή του εντός του  Ιερού Βήματος για την πατρίδα μας, την οποίαν πάντα μνημονεύει και πάντα προσεύχεται.  Είναι επίσης  ιδιαίτερη τιμή και για μας, που είμαστε στην καρδιά της Βορείου Ελλάδος και έχουμε αποστολή βαριά έναντι της πατρίδος μας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων τμημάτων του Βορειοελλαδικού χώρου, (όπως είναι κατακερματισμένοι τώρα οι άλλοτε νομοί της πατρίδας μας).  Αποστολή μας είναι να προσευχόμαστε, να προσέχουμε, να ελπίζουν και να ενεργούμε, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, για την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια, την σταθερότητα και την δικαιοσύνη στον τόπο μας.

Υπάρχουν εκείνοι πάλι, οι οποίοι τώρα τελευταία, δημόσια και σε επίπεδα ευρωπαϊκά, ομιλούν για διεκδικήσεις εις βάρος της πατρίδας μας. Αν υπήρχε πράγματι ανθρώπινη δικαιοσύνη και όχι η κατά καιρούς διπλωματική (πώς να την ονομάσω;) υποκριτική διάθεση, θα υπήρχε η απόφαση να είναι η Ελλάδα μας όπως ήταν κάποτε και όχι όπως είναι σήμερα.

Μέσα στην σημερινή θολή ατμόσφαιρα όλων των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των άλλων ηπείρων που πράγματι μας πιέζουν, καθώς φαίνεται από τα πράγματα,  καλά θα κάνουμε εμείς να προσευχόμεθα πάντοτε για την ειρήνη όλου του κόσμου και προπάντων για όσα οφείλουν οι Χριστιανοί να προσφέρουν στον κόσμο. Και με αυτόν τον τρόπο, τον πνευματικό, να μπορέσουμε να σταθούμε στον τόπο μας έτσι ειρηνικά, φτωχοί ίσως, αλλά με αξιοπρέπεια και με αγάπη προς την Εθνική και την Ορθόδοξη Παράδοσή μας».

 

Στην συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος είπε τα εξής:

- Advertisement -

« Κατευθυνόμενοι για μία προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον ¨Ορος, θεωρήσαμε χρέος μας να σταθούμε στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη. Για μένα, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να επικοινωνήσω και πάλι με τον προσφιλή μου αδελφό, σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με τον οποίον από πολλά χρόνια διεκονήσαμε μαζί, με ένα όραμα ελπίδος για την Εκκλησία μας, η οποία έζησε την τραγωδία του διωγμού επί 23 χρόνια, από μια χώρα που σταύρωσαν και έθαψαν τον Χριστό για τόσο μεγάλο διάστημα και που, με την χάρη του Θεού ξαναζεί πάντα την χαρά της Αναστάσεως, αυτόν τον καιρό. Απλώς, να σας πω ότι η ευλογημένη και πολυποίκιλα ευεργετημένη από τον Θεό Θεσσαλονίκη είναι πάντα για μας κάτι το ιδιαίτερο, που με την αγάπη και την στοργή της αγκαλιάζει όλη την Ορθοδοξία.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια. Το ξέρετε με πόση στοργή ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης όλα αυτά τα χρόνια είναι κοντά σας. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο όμορφη ευχή από αυτήν, την οποίαν ο Απόστολος Παύλος έγραφε στους Θεσσαλονικείς, όταν έλεγε ότι «Αδιάκοπα ενθυμούμεθα το έργο της πίστεως, τον κόπο της αγάπης και την υπομονή της ελπίδος όλων σας.

Η ευχή, λοιπόν, και η προσευχή όλων μας είναι: η πίστη σας συνεχώς να δυναμώνει και να γίνεται έργο, η αγάπη σας αδιάκοπα να  πληθαίνει και να γίνεται κόπος και ο κόπος της κάθε μέρας να γίνεται αγάπη και η ελπίδα σας και, με πολύ υπομονή, να συνεχίζει να ακτινοβολεί γύρω. Εμείς τολμούμε  να  ελπίζουμε».

Βεβαίως, αναφέρθηκε προηγουμένως η δοκιμασία, την οποίαν περνούμε, αλλά η δοκιμασία, με την χάρη του Θεού, μπορεί να γίνει ευλογία μοναδική, για να καταλάβουμε και πάλι όλα αυτά τα οποία ο Θεός μας έχει χαρίσει. Συχνά, ακούω από μακριά, από την Αλβανία, ότι, δήθεν, στην  Ελλάδα υπάρχει κόπος και φτώχεια. Βεβαίως υπάρχει, αλλά, τελικώς, είμαστε πλούσιοι :πλούσιοι σε μία παράδοση, πλούσιοι σε ένα DNA, πλούσιοι σε μία δυναμική, η οποία κάποτε κάμπτεται, αλλά, τελικώς ΔΕΝ  ΥΠΟΧΩΡΕΙ.

Με πολλή, λοιπόν, ελπίδα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Τολμούμε, λοιπόν, να ελπίζουμε, διότι για μας η αλήθεια είναι ο Χριστός, αυτός που είναι το άπειρο κάλλος και η σαρκωμένη αγάπη του Θεού μας. Με πολλή ειρήνη και με πολύ θάρρος και με πολύ χαμόγελο ας αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δοκιμασίες και την γενικότερη δοκιμασία, η οποία είναι ένα σύννεφο που θα περάσει και ο ήλιος θα  λάμπει πάντα, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά στις καρδιές του καθενός μας»

 

Μετά το τέλος ης ομιλίας του Αναστασίου, ο Μητροπολίτης Άνθιμος τον ευχαρίστησε λέγοντας:

« Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον μακαριότατο, για αυτήν την πολύ ωραία παρέμβαση  για να θυμηθούμε και εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που υπηρετήσαμε τόσα χρόνια την πρωτεύουσά μας, για τα θέματα που αφορούν, μέσω της Εκκλησίας, και τον λαό μας και την πατρίδα μας».

 

ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Δείτε το βίντεο

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ