Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΟ πιο στενός συνεργάτης του Ερντογάν κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου...

Ο πιο στενός συνεργάτης του Ερντογάν κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Τουρκίας

- Advertisement -

Ξεκίνησε η μεγάλη δίκη 220 στρατιωτικών για το πραξικόπημα-Κεντρική θέση έχει ο Ali Yazici, πρώην υπασπιστής του Ερντογάν


Ξεκίνησε η δίκη για περισσότερους από 220 ύποπτους που κατηγορούνται ότι ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Είκοσι έξι πρώην στρατηγοί συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 22 Μαΐου σε Ειδικό Δικαστήριο σε μια φυλακή έξω από την Άγκυρα.

Μεταξύ των πρώην στρατηγών που κατηγορούνται βρίσκουμε τον πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας Akin Ozturk και τον Mehmet Disli,  του οποίου ο αδελφός Saban Disli είναι ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

- Advertisement -

Δικάζεται επίσης και ο συνταγματάρχης Ali Yazici, πρώην υπασπιστής του Ερντογάν που υπήρξε ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του.

Ο Ali Yazıcı αρνήθηκε τις κατηγορίες για συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ δήλωσε ότι είχε ακούσει φήμες  για το πραξικόπημα ένα μήνα πριν αυτό πραγματοποιηθεί. Ωστόσο δεν έδωσε πληροφορίες για την πηγή των φημών. Δήλωσε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν θα τον επέλεγε για τη θέση αν είχε συνδέσμους με το FETÖ ή το πραξικόπημα. Αμφισβήτησε επίσης τις κατηγορίες λέγοντας ότι αν ήθελε να δολοφονήσει τον Ερντογάν, είχε πολλές ευκαιρία και πριν από το πραξικόπημα.

“Ο πρόεδρος με διάλεξε μόνος του. Με ερεύνησαν για τρεις ή τέσσερις μήνες. Ζήτησαν πληροφορίες για εμένα από τις επαρχιακές οργανώσεις και τα γραφεία πληροφοριών. Εάν είχα σχέση με όλα αυτά, δεν θα με είχε επιλέξει”, δήλωσε ο Yazıcı.

“Είμαι κατηγορημένος για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου. Δεν το έκανα όταν είχα την ευκαιρία. Ήμουν μαζί του συνέχεια, δεν το έκανα τότε, αλλά παρ’ όλα αυτά επιμένουν ότι είχα την πρόθεση να τον σκοτώσω. Δεν είναι λογικό”, πρόσθεσε.

“Έμαθα για το πραξικόπημα από την τηλεόραση, αλλά μπορώ να πω ότι υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν για το πραξικόπημα πιο πριν”, είπε, αρνούμενος να δώσει ονόματα.

- Advertisement -

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Yazıcı πραγματοποίησε ένα «ανεξήγητο ταξίδι» σε στρατιωτική βάση στην πόλη της Σμύρνης, όπου συγκεντρώθηκαν στρατεύματα υπέρ του πραξικοπήματος, με την πρόθεση να πετάξει μετά στην πόλη του Μαρμαρά για να σκοτώσει τον Ερντογάν, ενώ προσπάθησε επανειλημμένα να μάθει τη θέση του προέδρου πιέζοντας από το περιβάλλον του Ερντογάν. Ο Yazıcı δεν εξήγησε γιατί βρέθηκε στη Σμύρνη από την Άγκυρα.

Αντί σχολίου: Δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο μέσα από την αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά για πρώτη φορά τους επετράπη να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο των κατηγορουμένων καθώς έμπαιναν στην αίθουσα. H Δημοκρατία στο απόγειό της…

 

Trial Of Alleged Turkey Coup Ringleaders Begins Amid Criticism From Rights Group

Trial of 221 alleged coup plotters begins in Turkey

Turkey coup: Alleged ringleaders face court, rowdy protesters

Tense trial opens of alleged Turkey coup ringleaders

Turkey opens trial of 220 alleged coup plotters

Trial of main suspects in Turkey’s coup attempt begins

Turkey holds mass trial over failed coup

Tense trial begins for alleged 2016 Turkey coup ringleaders

Trial Begins for 200+ Ringleaders of Turkey Coup, Who Face Life in Prison

FETÖ-linked coup plotters stick to denial in major trial

Leaders of July 15 Gülenist coup attempt set to appear in court

Former general denies July 15 coup allegations

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ