Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΟ Τόμσεν μπλόκαρε την εκδίκαση στο ΣΤΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου;

Ο Τόμσεν μπλόκαρε την εκδίκαση στο ΣΤΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου;

- Advertisement -

Η αόρατη παρέμβαση του Πόλ Τόμσεν

Το ΣτΕ και ο Τόμσεν


Κάποιες μεθοδεύσεις είναι τόσο κραυγαλέες που προκαλούν αγανάκτηση. Τι να πει κανείς για την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να ζητήσουν μέσω των νομικών συμβούλων του Κράτους να αναβληθεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης που θα έκρινε τη συνταγματικότητα του περιβόητου «νόμου Κατρούγκαλου». Η σχετική αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων, που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» και αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή όσων συντάξεων υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, είχε κατατεθεί το προηγούμενο καλοκαίρι.

nnn

Αρχικά οι αιτήσεις ακυρώσεως προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πρώτη δικάσιμο στις 7 Απριλίου 2017, αφού το θέμα κρίθηκε μείζονος σημασίας, επειδή αφορά όλους τους συνταξιούχους. Ωστόσο, στις 7 Απριλίου που είχε οριστεί να γίνει η δίκη, έγινε αυτεπάγγελτη αναβολή για τις 2 Ιουνίου 2017, προκειμένου η εισηγήτρια να ετοιμάσει την εισήγηση. Προχθές και ενώ όλοι ανέμεναν την εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει νέα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για το φθινόπωρο.

nnn

Ποιο ήταν το επιχείρημα; Οτι οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου μου λένε πως δεν ήταν έτοιμοι για τη δίκη της Παρασκευής. Δηλαδή έναν χρόνο μετά την υποβολή της αίτησης ακύρωσης και δύο μήνες μετά την αυτεπάγγελτη αναβολή οι νομικοί σύμβουλοι του Κράτους δεν είχαν ακόμη προετοιμαστεί.

nnn

Κάποιοι κακόπιστοι μου εξιστορούν ότι πίσω από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης κρύβεται ο ίδιος ο Πόουλ Τόμσεν. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, ο Τόμσεν, ο γαλανομάτης δανός διευθυντής του ΔΝΤ. Οπως προέκυψε από τα πρακτικά της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο Τόμσεν ήγειρε θέμα συμβατότητας των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισαν για το Ασφαλιστικό οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ελληνικό Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, διατύπωσε ενστάσεις για το Ασφαλιστικό, κυρίως ως προς τη μη ύπαρξη νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Στη βάση αυτή ζήτησε να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η ύπαρξη μιας τέτοιας γνώμης. Για να προλάβει τα χειρότερα, δηλαδή τον χαρακτηρισμό του «νόμου Κατρούγκαλου» ως αντισυνταγματικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση προέτρεξε (προτού ακόμη εξασφαλίσει τη γνωμοδότηση που ζητεί το ΔΝΤ για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα) να πάρει αναβολή από το ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το πεπρωμένο και ειδικά ο «νόμος Κατρούγκαλου».
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ