Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΣοίμπλε και αντιπολίτευση χτυπάνε την ελληνική ναυτιλία

Σοίμπλε και αντιπολίτευση χτυπάνε την ελληνική ναυτιλία

- Advertisement -

Η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κρουει τον κώδωνα του κινδύνου-Διαβάστε το σχόλιο του Periodista.gr

Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι εδώ. Οι εφημερίδες των εφοπλιστών είναι εδώ;


«Ο κ. Σόιμπλε, αγνοώντας με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη και έρχεται σε μία συγκυρία που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών γίνεται πιο απειλητικός έναντι της Ελλάδας με αφορμή το θέμα του χρέους.

- Advertisement -

Ωστόσο πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη. Οι Έλληνες εφοπλιστές βγαίνουν μπροστά για να στηρίξουν τη χώρα και την κυβέρνηση, τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση και το σύνολο των ΜΜΕ της διαπλοκής αντιμάχονται και υπονομεύουν την τεράστια εθνική προσπάθεια. Η δυναμική του ελληνικού εφοπλισμού προσλαμβάνει διεθνή, υπερεθνική διάσταση. Ο υπερεθνικός χαρακτήρας του εφοπλιστικού κεφαλαίου συνιστά το ισχυρότερο εργαλείο για την προάσπιση των συμφερόντων του. Ο ελληνικός εφοπλισμός κινείται, όχι στα στενά γεωγραφικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της “γερμανικής Ευρώπης” που οραματίζεται ο πολιτικός βραχίωνας τους βιομηχανικού και τραπεζικού συμπλέγματος εξουσίας στη Γερμανία, αλλά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ο Ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος σε όλο τον κόσμο, είναι μία Ελλάδα που προσλαμβάνει οικουμενικό χαρακτήρα.

Οι δηλώσεις, ωστόσο, του Θεόδωρου Βενιάμη δεν έρχονται απλά σε μία συγκυρία που στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται το θέμα του ελληνικού χρέους. Συμπίπτει και με τις εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ.

Προσέξτε αυτό: Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας, αυτά που έγιναν συνώνυμα της διαπλοκής τις προηγούμενες δεκαετίες περνούν από τα χέρια των λεγόμενων “εθνικών εργολάβων” και “εθνικών προμηθευτών” στα χέρια των εφοπλιστών. Παρατηρείστε ποιοι αναδεικνύονται σε κυρίαρχους “παίκτες” στην εγχώρια μιντιακή αγορά. Οι εφοπλιστές, ο Γιάννης Αλαφούζος που έχει στην κατοχή του τον ΣΚΑΪ και την “Καθημερινή” και ο Βαγγέλης Μαρινάκης που αγόρασε το πιο ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της χώρας, τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και μπαίνει στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, στο Mega Chanel.

Ο Θεόδωρος Βενιάμης δεν εξέφρασε προσωπικές απόψεις. Δεν επιτέθηκε ως απλός πολίτης στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν εκδήλωσε την οργή του. Ο Θεόδωρος Βενιάμης τοποθετήθηκε για την απόπειρα των ιερατείων της γερμανικής οικονομικής εξουσίας να διαλύσουν την ελληνική ναυτιλία, δια του θεσμικού του ρόλου, εκείνου του ρόλου που αντιστοιχεί στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μίλησε εξ ονόματος όλων των Ελλήνων εφοπλιστών. Μίλησε στο όνομα των ιδίων, των συμφερόντων τους, των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας και της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή τα επιτελεία, οι διευθυντές και οι δημοσιογράφοι, των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας, οι οποίες σταδιακά περνούν στα χέρια των εφοπλιστών, είτε αδυνατούν να κατανοήσουν, είτε δεν θέλουν να κατανοήσουν όχι μόνο ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας, όχι μόνο ότι πρέπει να συστρατευτούν με την κυβέρνηση στην τιτάνια εθνική προσπάθεια για το χρέος και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά αδυνατούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν ποια είναι τα συμφέροντα των εργοδοτών τους.

Ο Θεόδωρος Βενιάμης στη δήλωσή του τόνισε πως «δημιουργείται επίσης το ερώτημα μήπως η αποτυχία της γερμανικής ναυτιλιακής πολιτικής, που παρόλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (πλοιοκτησία, διαχείριση, φυσικό πρόσωπο), δεν κατάφερε να στηρίξει τη ναυτιλία της, είναι το κίνητρο που υποκινεί τον υπουργό στις δηλώσεις αυτές. Αν στόχος των δηλώσεών του είναι να τορπιλίσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τον τόπο της, αποδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία.»

- Advertisement -

Όταν τα επιτελεία των μεγάλων εφημερίδων, που στη νέα εποχή, έχουν περάσει στα χέρια των εφοπλιστών, αντιληφθούν το νόημα αυτής της δήλωσης, τότε ίσως κατανοήσουν πως ίσως έφτασε η στιγμή ώστε να βγάλουν τη “φανέλα” της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διατηρεί στενότατες φιλικές και οικογενειακές επαφές με τους Έλληνες εφοπλιστές και ειδικά με τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω, με τον Γιάννη Αλαφούζο και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Κάποιοι ήδη υποστηρίζουν πως η στάση των Ελλήνων εφοπλιστών σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στα media συνιστούν την αφετηρία για την παγίωση του νέου συστήματος οικονομικής εξουσίας στη χώρα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αλλάξει στάση, τότε βραχυμεσοπρόθεσμα θα συντριβεί στις συμπληγάδες των συμφερόντων που μέχρι τώρα υπηρετεί πιστά.

Πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ