Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΗ πολιτική εκτροπή μετά την κατάθεση Κόμεϊ

Η πολιτική εκτροπή μετά την κατάθεση Κόμεϊ

- Advertisement -

Μια διαφορετική ανάλυση για τις επιπτώσεις της κατάθεσης Κόμεϊ

Η σοκαριστική κατάθεση του J. Comey και η εξοικείωση με την εκτροπή


Σαν επεισόδιο από τη γνωστή σειρά House of Cards ήταν η κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, James Comey, στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Στην Ουάσινγκτον εξάλλου, η πολιτική ίντριγκα συχνά λειτουργεί ως υποκατάστατο για το οξυγόνο, αναφέρει δημοσιογράφος του BBC.

“Σοκ και δέος” ακολούθησε από τις αποκαλύψεις του J. Comey, ο οποίος επιβεβαίωσε στην έγγραφη κατάθεσή του ότι ο Donald Trump είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Michael Flynn, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

- Advertisement -

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο της αμερικανικής προεδρίας, ο Comey αναφέρει ότι ο Trump του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Michael Flynn, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, και τόνισε πως “ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το αφήσετε αυτό, να αφήσετε τον Flynn. Είναι καλός άνθρωπος”.

Ο ίδιος ο Comey ζήτησε να διαρρεύσουν οι σημειώσεις του για τον Trump, όπου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ του ζήτησε να διακόψει την έρευνα για τον Flynn, καθώς – όπως ανέφερε – ήξερε πως έπρεπε να δώσει δημοσιότητα στο θέμα. Γι’ αυτό ζήτησε από έναν φίλο του και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Columbia να διαρρεύσει το memo στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν θεωρεί πως η παρέμβαση Trump αποτέλεσε παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, ο πρώην επικεφαλής του FBI απάντησε πως “δεν νομίζω ότι είναι δική μου ευθύνη να κρίνω εάν η συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο αποτελούσε μια προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας. Την εξέλαβα ως κάτι πολύ ενοχλητικό, πολύ ανησυχητικό”.

Επίσης, αινιγματικός αλλά και σίγουρος εμφανίστηκε ο Comey σχολιάζοντας τον διορισμό ενός Ειδικού Συμβούλου με εισαγγελικές αρμοδιότητες που θα εξετάσει ενδεχόμενη παράβαση του Trump (μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει και τυχών ευθύνες του Trump για το ζήτημα της εμπλοκής της Ρωσίας). Όπως ανέφερε, στόχος της διαρροής του memo ήταν να αποφασιστεί η διενέργεια έρευνας. Ακριβώς αυτό που έγινε.

Η απάντηση του Trump στη δήλωση περί διαρροής ήταν να αποκαλέσει “leaker” (πρόσωπο που κάνει διαρροές) τον Comey.

“Παρά τις τόσες ψεύτικες δηλώσεις και τα ψέματα, ολοκληρωτική και πλήρης δικαίωση… και ουάου, ο Comey είναι leaker!” έγραψε ο Trump στο Twitter.

- Advertisement -

Η εξοικείωση με την εκτροπή

Κι όμως, οι συνταρακτικές κατά τα άλλα αποκαλύψεις του δεν είναι στην πραγματικότητα το πιο σοβαρό ζήτημα. Σύμφωνα με το Atlantic, αυτό που εκπλήσσει είναι το πόσο γρήγορα θα ξεχαστεί όλη αυτή η ιστορία και θα επέλθει η ρουτίνα της πολιτικής καθημερινότητας.

Η εξήγηση βρίσκεται στην “εξοικείωση με την εκτροπή”, σε ένα φαινόμενο που περιέγραψε η αμερικανίδα κοινωνιολόγος Diane Vaughan. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, που εξηγείται το παραπάνω φαινόμενο σε μια εξονυχιστική, δεκάχρονη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Challenger το 1986, η κοινωνιολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έφταιγαν τόσο οι διευθυντές της NASA, οι οποίοι έδωσαν την εντολή να εκτοξευθεί το Challenger ενώ γνώριζαν ότι υπό τις συνθήκες ψύχους που επικρατούσαν εκείνη την ώρα θα υπολειτουργούσε το στεγανωτικό υλικό που συγκρατούσε καυτά αέρια μέσα στον πύραυλο. Το αίτιο, διαπίστωσε η Vaughan, ήταν όχι ότι οι διευθυντές ήταν κακοί άνθρωποι που αδιαφορούσαν για την τραγωδία που θα ακολουθούσε, αλλά ότι ήταν μέλη μιας οργάνωσης που είχαν αποκτήσει τη νοοτροπία ότι όταν κάτι δεν λειτουργούσε καλά δεν σήμαινε ότι θα οδηγούσε σε καταστροφή.

Το στεγανωτικό υλικό είχε παρουσιάσει προβλήματα σε προηγούμενες πτήσεις, χωρίς συνέπειες – έως τη στιγμή που στοίχισε τη ζωή επτά αστροναυτών. Το φαινόμενο της ανοχής του προβλήματος η Βον το ονόμασε «εξοικείωση με την εκτροπή», σε βιβλίο που εξέδωσε το 1996. Οταν το 2003 εξερράγη και το διαστημικό λεωφορείο Columbia ενώ επέστρεφε στη Γη, η αιτία ήταν η αποκόλληση προστατευτικών πλακιδίων κατά την εκτόξευση. Το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και προηγουμένως. Πάλι οι υπεύθυνοι είχαν εξοικειωθεί με τον κίνδυνο.

Η εποχή Trump έχει φέρει την εξοικείωση με την εκτροπή στην πολιτική. Μέσα σε λίγους μήνες έχουν γίνει “τέρατα” που υπό κανονικές συνθήκες θα αρκούσαν για να παραιτηθεί ένας Πρόεδρος. Αντίθετα, ο πολιτικός κόσμος περνάει την ώρα του εξετάζοντας αν τα σχόλια Trump αποτελούν δηλώσεις, απειλές, ευχές ή απλώς ουδέτερα σχόλια.

Και τι θα γίνει από δω και πέρα;

Οι επιτροπές θα συνεχίσουν να ερευνούν τη φημολογούμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, ανέφερε ο David Schneiderman, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος προέβλεψε ότι όλο αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, καθώς είναι κάτι που οι Δημοκρατικοί «θέλουν να συνεχίσουν».

Το πραγματικό μυστήριο και αναπάντητο ερώτημα είναι γιατί ο D. Trump έχει επενδύσει τόσο πολύ στη μοίρα του Michael Flynn.

Αναφορικά με το αν ο D. Trump πρέπει να ανησυχεί, ο Schneiderman απαντά καταφατικά, τονίζοντας ότι η κατάθεση του M. Flynn δείχνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρενέβη σε μια εν εξελίξει έρευνα, επομένως κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.

Επί της ουσίας, το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις του Συντάγματος για την αποπομπή ενός Προέδρου – για το εάν έχει διαπράξει “προδοσία, δωροδοκία ή άλλα εγκλήματα και παραπτώματα” – έγκειται στην προθυμία της πλειοψηφίας της Βουλής και των δύο τρίτων της Γερουσίας να ψηφίσουν κατά του Προέδρου. Όσο, λοιπόν, τα Σώματα ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, είναι αρκετά δύσκολο να παραπεμφθεί ο Donald Trump στη Δικαιοσύνη.

 

Αυτό που μπορεί να κάνει ο D. Trump, συμβουλεύει ο ίδιος, είναι να σταματήσει να τουιτάρει. Όσα λιγότερα κάνει τόσο το καλύτερο, σημειώνει ο D, Schneiderman.

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη

Πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ