Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΠρόεδρος ΕΕΑ: το μεγάλο ζητούμενο είναι να θέσουμε τις βάσεις για ένα...

Πρόεδρος ΕΕΑ: το μεγάλο ζητούμενο είναι να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο

- Advertisement -

Απαραίτητη η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας

Η ώρα του μεγάλου στοιχήματος

Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Αληθινές Ειδήσεις”.


Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, σύσσωμα τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας τονίζαμε την ανάγκη να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση. Βλέπαμε το αδιέξοδο και τη στασιμότητα που επικρατούσε σε όλη την αγορά. Τελικά, η sυμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup έρχεται για να βάλει «φρένο» στα δυσοίωνα σενάρια που άρχισαν πάλι να αναπτύσονται, ειδικά εκτός των συνόρων, για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και για την πορεία της ελληνικής oικονομίας. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτή η συμφωνία μόνο αναίμακτη δεν ήταν, καθώς θα υποστούμε και πάλι νέα μέτρα, αλλά τουλάχιστον σταμάτησε ο κατήφορος που θεωρώ ότι θα μας οδηγούσε κατευθείαν στον γκρεμό.

- Advertisement -

Προσοχή όμως. Το γεγονός ότι επήλθε συμφωνία δεν σημαίνει ότι λύθηκαν μεμιάς τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας, ούτε βέβαια ότι πρέπει να εφησυχάσουμε. Αντίθετα, τώρα πρέπει να πασχίσουμε ακόμα περισσότερο. Και για να μην χάσουμε ακόμα μία ευκαιρία σταθερότητας που θα μας επιτρέψει να εργαστούμε για την οριστική έξοδο από την κρίση, αλλά και για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού που στενάζει τα τελευταία χρόνια από μνημόνια, μέτρα και διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων του.

Ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα, η κατάσταση ήταν και παραμένει δραματική. Για να αλλάξει αυτή ζοφερή πραγματικότητα οφείλουμε όλοι να κοιτάξουμε μπροστά και κυρίως να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που όχι απλώς μας ταλαιπωρούν, αλλά αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε αναπτυξιακή κίνηση. Γιατί δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς γύρω μας που πρέπει να μπει μία τάξη.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένα παραδείγματα, όπως αυτό της φοροδιαφυγής. Μέχρι στιγμής έχουν υιοθετηθεί μόνο αποσπασματικά μέτρα και χωρίς να έχει επέλθει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι ορισμένοι επιτήδειοι συνεχίζουν να βολεύονται σε βάρος των υπολοίπων. Με αυτό τον τρόπο προκαλούνται και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε μία εποχή που με μεγάλη δυσκολία ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας καταφέρνει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις, αλλά και δημιουργεί «τρύπα» στα δημόσια έσοδα. Οπότε κάποια στιγμή, νομοτελειακά, θα ζητηθεί από όλους μας να συνεισφέρουμε παραπάνω.

Μεγάλη «πληγή» είναι και τα παραεμπόριο που  ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για το «λουκέτο» πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δεν θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί εδώ και χρόνια η κατάσταση; Σίγουρα δεν περιμένουμε από τους δανειστές να απαιτήσουν κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη προτεραιότητά μας, ως οργανωμένο κράτος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης είναι το αθάνατο ελληνικό Δημόσιο. Την ώρα που του συμπεριφέρονται όλοι σαν να είναι «ιερή αγελάδα», ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος μπορεί στην πράξη να στηρίξει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας μας, πιέζεται ασφυκτικά. Θεωρώ λοιπόν ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προβεί στις απαιτούμενες βελτιώσεις στη λειτουργία του Δημοσίου, προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Κυρίως προς την πλευρά του συμμαζέματος των οικονομικών του Δημοσίου το οποίο παραμένει «σπάταλο».

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να τα είχαμε διορθώσει εδώ και χρόνια, πριν καν εμφανιστεί η κρίση. Μπορεί οι δανειστές να έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά με τις συνεχείς απαιτήσεις τους, όμως κι εμείς δεν κάναμε και πολλά πράγματα για να αλλάξουμε προβληματικές καταστάσεις που μας έχουν στοιχίσει και οικονομικά και κοινωνικά.

- Advertisement -

Η οικονομία βελτιώνεται μέσα από μικρά μικρά βήματα, τα οποία πρέπει να τα ξεκινήσουμε άμεσα και να μη χάσουμε άλλον πολύτιμο χρόνο. Οπότε το μεγάλο ζητούμενο, μετά και το Eurogroup, είναι να τεθούν πλέον οι βάσεις για ένα άλλο, καλύτερο, αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ισονομία, στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, στην εξωστρέφεια και κυρίως στη συνεργασία για την επίτευξη του κοινού στόχου. Που δεν είναι άλλος από την αναστροφή του κλίματος και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Πηγή {Αληθινές Ειδήσεις}

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ