Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΘρησκείεςΠέτρου και Παύλου: Ο μεγάλος εορτασμός στην Λευκωσία

Πέτρου και Παύλου: Ο μεγάλος εορτασμός στην Λευκωσία

- Advertisement -

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις  της Εκκλησίας της Κύπρου

Εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λευκωσία


Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος ο εορτασμός των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον πανηγυρίζοντα ι.ν. Αποστόλου Παύλου στη Λευκωσία.

Την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου και τους ιερείς της ενορίας.

- Advertisement -

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο βίο και το έργο των Αποστόλων, το οποίο εξαπλώθηκε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ο Απόστολος Παύλος ήταν ένας λόγιος άνθρωπος της εποχής του. Είχε διδαχθεί στη σχολή του Γαμαλιέλ και γνώριζε πολύ καλά τις Γραφές, οι οποίες έγραφαν για τον ερχομό του Μεσσία. Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν πίστεψε στον Χριστό αλλά μάλιστα έγινε διώκτης των Χριστιανών. Στο δρόμο προς τη Δαμασκό, όμως, ο Κύριος του εμφανίστηκε και από τότε έγινε ο Απόστολος των εθνών. Επίσης, ο Μακαριώτατος έκανε αναφορά και στην πρώτη αποστολική περιοδεία, όταν οι Απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και Μάρκος ήρθαν στην Κύπρο για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Ο Απόστολος Πέτρος ήταν αδερφός του Αποστόλου Ανδρέα του πρωτόκλητου. Το επάγγελμά του ήταν εκείνο του ψαρά. Ήταν απλός άνθρωπος, χωρίς υψηλή μόρφωση, αλλά και αυτός περίμενε τον ερχομό του Μεσσία. Γι΄ αυτό και όταν ο Ανδρέας του είπε ότι βρήκε αυτόν που προφήτευσαν οι Προφήτες, άφησε τα πάντα και ακολούθησε τον Κύριο, για να γίνει «ψαράς ανθρώπων».

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μακαριώτατος τέλεσε τα εγκαίνια της Φιλανθρωπικής Αγοράς εκφράζοντας προς τα μέλη του Συνδέσμου Γυναικών την ευαρέσκεια της Εκκλησίας για το επιτελούμενο έργο και ευχήθηκε όπως οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος να πρεσβεύουν προς τον Σωτήρα Χριστό τα έργα όλων να είναι φωτεινά και παραγωγικά.

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου. Μαζί με τον Θεοφιλέστατο συλλειτούργησαν, εκτός από τους ιερείς του ναού, ιερείς και διάκονοι από την Ιερατική Σχολή της Βαρσοβίας, στην Πολωνία.

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και επεσήμανε ότι η παρουσία τους ανάμεσά μας αποδεικνύει ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που ξεπερνά οποιαδήποτε εθνικά όρια, αφού είναι το μυστηριακό Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπου «οὐκ ἔνι ᾿Ιουδαῖος οὐδὲ ῞Ελλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ».

Δείτε φωτογραφίες

- Advertisement -

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ