Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΣε εξέλιξη το Συνέδριο του Economist στην Αθήνα

Σε εξέλιξη το Συνέδριο του Economist στην Αθήνα

- Advertisement -

Οι ισχυρές παρεμβάσεις την 2η ημέρα του Συνεδρίου


21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση

Klaus Regling, Διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)
«Αν η δουλειά συνεχιστεί, αναμένω πλήρως ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιστρέψει στην αγορά πριν από το τέλος του προγράμματος, το τρέχον ή το επόμενο έτος», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling.
«Αυτός είναι ένας επιτεύξιμος στόχος, όπως γνωρίζουμε, καθώς η Ελλάδα τον πέτυχε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος. Το 2014, πούλησε ομόλογα σε δύο περιπτώσεις, πριν από την ατυχή αντιστροφή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας το 2015. Αυτό καθυστέρησε την ανάκαμψη της Ελλάδας και κόστισε στη χώρα μεγάλα χρηματικά ποσά», συμπλήρωσε ο κ. Regling.
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα ο ESM αναμένεται να αρχίσει την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 8,5 δις ευρώ.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο, απομένει ακόμη δουλειά να γίνει στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποίησεις και στην περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και των κλειστών επαγγελμάτων.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών
Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» εξέφρασε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διέκρινε «εντυπωσιακή ανάκαμψη» στη βιομηχανική παραγωγή, στις εξαγωγές, στην κατανάλωση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα μπροστά» την τελευταία απόφαση του Eurogroup, η οποία «παρέχει έναν βαθμό σαφήνειας που δεν είχαμε πριν».
Μετέφερε θετικό κλίμα από επαφές του με επενδυτές στο Λονδίνο και ανέδειξε ως μεσοπρόθεσμο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης την πρόσβαση στις αγορές, ανεξάρτητα από το αν θα έχει προηγηθεί ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία θα ήταν «σημαντική αλλά περισσότερο συμβολική».
Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε αναφορά της απόφασης του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μεταξύ άλλων, μέσω της διασφάλισης ενός αποθεματικού.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση πλέον να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις.

- Advertisement -

Gabriele Giudice, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
H υποστήριξη στην Ευρώπη είναι σήμερα σαφώς πιο ισχυρή, αν και παραμένουν προκλήσεις όπως οι μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό της, καθώς και η έλλειψη επενδύσεων, συμπέρανε κατά την ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Gabriele Giudice.
Ο ίδιος χαρακτήρισε έννοιες – «κλειδιά» στην περίπτωση της Ευρώπης την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Σημείωσε πάντως ότι στην τρέχουσα συγκυρία ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω της ενδυνάμωσης της ανάκαμψης.
Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες ενός ευρωπαϊκού οδικού χάρτη, με χρονικό ορίζοντα το 2025, ο κ. Giudice στάθηκε στα εγχειρήματα της χρηματοπιστωτικής, καθώς και της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των παραμέτρων της δημοκρατικής λογοδοσίας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να σταματήσουν την «αιμορραγία», καθώς τους τελευταίους 18 μήνες οι καταθέσεις είναι λίγο – πολύ σταθερές, διαπίστωσε κατά την εισήγησή του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια στο εσωτερικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να εξορθολογίσει τη λειτουργία του. Στάθηκε πάντως στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό -45%- των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι νέα νομοθετικά εργαλεία προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Όπως είπε, κοιτάζοντας κανείς τα NPEs κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης, τα NPEs τους σμικραίνουν τα ελληνικά NPEs, επιτρέποντας πτώση της εγχώριας ζήτησης του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 30% και 27% του ΑΕΠ.
Σημείωσε δε πως τον Νοέμβριο του 2015 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο αναδιάρθρωσης κεφαλαίων, συγκεντρώνοντας 8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,7 μέσω δράσεων LME) νέων κεφαλαίων από ιδιωτικές πηγές συνολικού κεφαλαιακού ελλείμματος, υπό πίεση ύψους περίπου 13,4 δισ. ευρώ, που προσδιορίστηκε από την ΕΚΤ και τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) τον Οκτώβριο του 2015.
«Με αυτόν τον τρόπο, έχουν ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους θέσεις. Η κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύθηκε περαιτέρω με την ανάπτυξη των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους». Παράλληλα, «μειώθηκε η εξάρτησή τους από κρατική στήριξη».

Hubert Vannier, Διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Deutsche Bank

«Μετά από ένα roller-coaster, μπορεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας να αφήσει μια ανάσα ανακούφισης;», διερωτήθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της Deutsche Bank, Hubert Vannier.
Όπως είπε, μετά από ένα αυστηρό stress test το 2015, και σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου, οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν, λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για τον ρυθμό ανάπτυξης.
Τώρα, όπως είπε, η πρόκληση είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Εθνική Τράπεζα – 45%, Eurobank – 49%, Alpha Bank – 54%, Πειραιώς – 52%) και επεσήμανε ως συνολικό στόχο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 37 δις τα επόμενα τρία χρόνια.
Έφερε μάλιστα παραδείγματα χωρών που «τα κατάφεραν», όπως η Ιρλανδία και η Σλοβενία. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τη σημασία τόσο του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και της δικαστικής πρακτικής.
Αναφερόμενος στα επόμενα άμεσα βήματα, στάθηκε μεταξύ άλλων στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού και της πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών project που έχουν να κάνουν με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των παρόχων στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, συμμετέχει στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, στον TAP και άλλα project με στόχο να αποτελέσει διεθνή κόμβο στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε από το βήμα του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έδωσε επίσης έμφαση στις συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στις έρευνες στο Ιόνιο αλλά και την προετοιμασία για μια νέα διαδικασία ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση στα νότια της Κύπρου. «Είμαστε σε συνεργασία με την Κύπρο για το θεσμικό πλαίσιο. Είμαστε κοντά στο κυπριακό μοντέλο, το οποίο έχει εξελιχθεί», πρόσθεσε σχετικά.

- Advertisement -

Μιλώντας για τη μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα και τις ανάγκες προσαρμογής ως το 2030, ο κ. Σταθάκης σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε θέτοντας φιλόδοξους στόχους και θα διατηρήσουμε την παραγωγή λιγνίτη με μικρότερη συμβολή όμως, συγκριτικά με μερικά χρόνια πριν, στο ενεργειακό μίγμα, ώστε να ανταποκριθούμε στους στόχους του 2030 που έχουν τεθεί από την ΕΕ και τη συνθήκη του Παρισιού”.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις σημειώνοντας ότι ο ενεργειακός τομέας είναι σημαντικός για επενδύσεις, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές και ανέφερε ως παράδειγμα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη, τις ΑΠΕ, την αδειοδότηση ανεμογεννητριών και τα εν δυνάμει αποθέματα φυσικού αερίου που προσελκύουν επενδυτές.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει δεσμευθεί να προωθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε 3 υποθέσεις: 1) στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, με ενδεικτική τη θετική αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο 2) στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η διαδικασία προσφορών για την οποία ανακοινώθηκε και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και 3) στην ιδιωτικοποίηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, η οποία έχει ένα χρονοδιάγραμμα από την ΕΕ σύμφωνα με το οποίο πρέπει να ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο, να περάσει τα τεστ αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο για να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2018 – αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις στο τέλος του έτους.

Σε ερώτημα από το ακροατήριο για το Κυπριακό σε συνδυασμό με το νέο ενεργειακό περιβάλλον, ο υπουργός σχολίασε: «Ευχόμαστε όλοι να ακούσουμε καλά νέα για το Κυπριακό. Προς το παρόν ακολουθούμε το διεθνές δίκαιο και οι εταιρείες που συμμετέχουν στα project ακολουθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ενεργούμε σε περιοχές που δεν εγείρουν αμφισβήτηση».

 

Wim Groenendijk, Πρόεδρος, Gas LNG Europe, αντιπρόεδρος, Gas Infrastructure Europe
Η Ελλάδα με τη γεωγραφική της θέση είναι ικανή να καταστεί κέντρο αγοράς υγροποιημένου αερίου, γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομία της, θα διασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές και θα αναβαθμίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, επεσήμανε κατά την ομιλία του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο πρόεδρος της Gas LNG Europe και αντιπρόεδρος της Gas Infrastructure Europe Wim Groenendijk, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι «καλό για την Ελλάδα, καλό για την Ευρώπη». Σημείωσε δε πως η αύξηση της διείσδυσης του αερίου συνάδει με την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας υποδομών που θα προωθήσουν τη διασυνδεσιμότητα. Επίσης, χαρακτήρισε καίριας σημασίας την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού ενεργειακού συμφώνου για το κατάλληλο πλέγμα κανόνων και προέκρινε την ανάγκη για σταθερότητα στο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο.

Κληθείς να αξιολογήσει την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, παρατήρησε πως «πολλά έχουν γίνει, πολλά μένει να γίνουν». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην παράμετρο του πολιτικού ρίσκου, το οποίο κατά τη γνώμη του εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα στην Ελλάδα.
Rikard Scoufias, Διευθυντής Ελλάδος, Trans Adriatic Pipeline (TAP)
«Όλα εξελίσσονται πολύ καλά. Το 2020 θα έχουμε το πρώτο αέριο στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο διευθυντής Ελλάδος της TAP Rikard Scoufias.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του project, το οποίο ανέρχεται σε 45 δισ. δολάρια και απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους, ανέδειξε ως προτεραιότητα την ασφάλεια: «ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτόν τον τομέα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το project ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας και αναβαθμίζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. «Πριν από 6 χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι ο TAP θα επιλεγόταν. Εμείς το πιστεύαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Scoufias.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εφαρμογή προγραμμάτων με στόχο να επωφεληθούν από το έργο οι τοπικές κοινωνίες των εμπλεκόμενων περιοχών.

 

Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
Στα προτερήματα της γεωγραφικής θέσης της ελληνικής αγοράς στάθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννης Μπασιάς, ο οποίος περιέγραψε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες του HHRM για την περίοδο 2017-2020.

Μεταξύ αυτών είναι η εκπλήρωση των επιχειρησιακών αναγκών, η απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων, όπως και η επανεξεργασία των υφισταμένων στοιχείων, η αξιολόγηση της δυναμικής της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων και η βελτίωση των όρων μελλοντικών προσφορών για έρευνα, εξερεύνηση και αξιοποίηση.

Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε επίσης σε βήματα όπως η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον εμπλουτισμό της γεωφυσικής βάσης δεδομένων της Δυτικής Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης.

 

Milly Tornaghi, Αντιπρόεδρος έρευνας και τεχνικών υπηρεσιών, Edison
Στις «μεγάλες προσδοκίες» γύρω από τον Eastmed αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist η αντιπρόεδρος έρευνας και τεχνικών υπηρεσιών της Edison Milly Tornaghi, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο κοντινό μέλλον το project θα μπορούσε να καλύπτει το 20% των ευρωπαϊκών αναγκών σε αέριο.

Η ίδια επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα στρατηγική θέση και έχει την προοπτική να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διεθνή αγορά ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα και την εμπειρία της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνογνωσία της λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και για την Ελλάδα.
Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ΔΕΗ
«Οι φίλοι μας της Κομισιόν θα πρέπει να το παραδεχτούν. Η ΔΕΗ χρειάστηκε λιγότερο χρόνο να προετοιμάσει και να ολοκληρώσει την πώληση του ΑΔΜΗΕ από όσο χρειάστηκαν οι άλλοι θεσμοί, εγχώριοι και κοινοτικοί, να εγκρίνουν και να επικυρώσουν το αποτέλεσμα.  Σε ποια άλλη χώρα – μέλος  έγινε κάτι παρόμοιο;», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα ΝΟΜΕ, τα οποία «εφαρμόζονται κανονικά».  Μάλιστα, «η νέα Reserve Price αναμένεται 30-35% μικρότερη από την οριακή – χονδρική τιμή και οι προσφερόμενες ποσότητες θα είναι μεγαλύτερες». Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε ιδανικές τις συνθήκες για την επιτάχυνση του ανοίγματος της λιανικής αγοράς, από την άποψη του περιθωρίου κέρδους των ιδιωτών. Όπως είπε, σύντομα η ΔΕΗ θα έχει έτοιμο το προς διάθεση χαρτοφυλάκιο πελατών.

«Η προετοιμασία για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, έστω κι αν αυτό δεν είναι προϊόν επιχειρηματικού σχεδιασμού, προχωρεί απολύτως εντός των προθεσμιών», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι η ζημιά στο Αμύνταιο δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, ούτε θα αλλάξει τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα αργήσουν οι πρώτες ανακοινώσεις για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της εταιρείας εκτός συνόρων. Επεσήμανε άλλωστε «τη δυναμική στροφή στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» κόντρα στις «απαράδεκτες καθυστερήσεις του παρελθόντος». Όπως είπε, η ΔΕΗ επιδιώκει την υλοποίηση μεγάλου Φ/Β Σταθμού των 200 MW στην Πτολεμαΐδα, όσο και στη νησιωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση.

Ομιλίες και παρουσιάσεις:
www.hazliseconomist.com / www.greece-2017.economist.com

Founding sponsor: National Bank of Greece, Εθνική Χρηματιστηριακή, NBG Factors
Platinum sponsors: Ethniki Insurance, Greek Public Power Corporation (PPC), IGI Poseidon
Gold sponsors: Henley & Partners, Panhellenic Union of Pharmaceutical Industry, Elpedison, DEPA,
Edison, Hellenic Petroleum, Silver sponsors: Athenian Brewery, Trans Adriatic Pipeline
Bronze sponsor: Lamda Development, Telecommunications provider: WIND, Logistics Supplier: DHL
International broadcast partner: CNN, Online communication sponsor: CNN Greece
Contributors: Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO), Chivas, Hanikian Law Firm,
ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, Vikos, Fisikon, Metaxas & Associates
Wine sponsor: Greek Wine Cellars
Communication sponsors: Real FM, Real News, Energypress
Airline carrier: Aegean, IT sponsor: Sieben
Supporters: Fotolio, Sound & Visual Konstantinos Papathanasiou, Zolotas
Artwork partner: Mylonas Trimmings

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ