Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας σε Μητσοτάκη: δεν καταλαβαίνετε (ή δεν θέλετε να καταλάβετε) τη σημασία...

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: δεν καταλαβαίνετε (ή δεν θέλετε να καταλάβετε) τη σημασία της συμφωνίας του Eurogroup; (βίντεο)

- Advertisement -

Για μικροπολιτικά παιχνίδα και σκοπιμότητα κατηγόρησε ο Πρωθυπουργός τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δευτερολογία του στη Βουλή


Δευτερολογία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup

Νόμιζα ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και για την απόφαση του Eurogroup. Αντ’ αυτού διαπίστωσα ότι αφιέρωσε τουλάχιστον τα δεκαπέντε πρώτα λεπτά από την ομιλία του για να σχολιάσει τα tweet του κ. Καμμένου και τις αναρτήσεις στο facebook του κ. Πολάκη.
Τόσο μεγάλη ήταν η έγνοια του να κουβεντιάσουμε την οικονομία, που ξεκίνησε αυτήν τη συζήτηση – που εδώ και δύο εβδομάδες έχει ζητήσει και έχει ειπωθεί πολλάκις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι θα είναι η ώρα να μάθουμε την αλήθεια για τη συμφωνία – κάνοντας σχόλια για τις αναρτήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν είστε τρολ στα social media, κ. Μητσοτάκη. Είστε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευση και περίμενα να έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικό.
Όμως, η ένδεια των επιχειρημάτων σας για την οικονομία σάς οδήγησε στο να καταναλώσετε δεκαπέντε λεπτά. Θα έρθω και σε αυτά τα δεκαπέντε λεπτά για να δώσω απαντήσεις.
Εγώ, όμως, θα ξεκινήσω σχολιάζοντας ορισμένα πράγματα τα οποία είπατε στο δεύτερο μισό της ομιλίας σας και τα οποία αφορούσαν την οικονομία και την απόφαση του Eurogroup.
Κ. Μητσοτάκη, πρώτα απ’ όλα, φαίνεται ότι δεν έχετε κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο σε σχέση με τα απαραίτητα μέτρα για την απομείωση του χρέους.
Βεβαίως, δεν το έχετε κατανοήσει, διότι το κόμμα σας, η παράταξή σας, ουδέποτε είχε αναδείξει το χρέος ως μια σημαντική παράμετρο για την πορεία της οικονομίας και θεωρούσατε ότι οι επενδυτές θα έρθουν να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία επειδή εσείς τους τάζατε –τα ίδια μας λέτε και τώρα- ότι αν κυβερνάτε, θα τους κάνετε όλα τα χατίρια και θα προσχωρήσετε στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές για τη μείωση του εργασιακού κόστους.
Όμως, το χρέος είναι μια βασική παράμετρος και βασικός παράγοντας. Και αυτό το οποίο διασφαλίστηκε στην απόφαση του Eurogroup της 15 Ιουνίου είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο ύψος του 2%.
Εσείς μπορεί να λέτε ότι αυτό είναι λίγο και να θέλατε περισσότερη μείωση. Και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί σας σε αυτό, αν και βεβαίως εσείς υπογράφατε 4%, όχι 2%. Όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης – τις οποίες υποχρεώσεις και εσείς και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να τις εκπληρώνουμε ως χώρα – και με βάση το δημόσιο χρέος, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, τα πλεονάσματα θα έπρεπε να ήταν στο 2,6% και όχι στο 2%.
Το κλείδωμα στο 2% σημαίνει αυτομάτως, για όσους μπορούν να συνυπολογίσουν και να καταλάβουν και να διαβάσουν σωστά την απόφαση, ότι αυτό το 0-15 [χρόνια] που μπαίνει, και αφορά το χρόνο επέκτασης της ωρίμανσης των αποπληρωμών και την περίοδο χάριτος για τα επιτόκια, δεν μπορεί να είναι στο μηδέν – τόσο απλά – παρά μονάχα στο 15, στο 14, γύρω από την περιοχή του 15.
Αυτό, σε συνδυασμό με την αποδοχή της πρότασης για ρήτρα ανάπτυξης – που ακόμα και αυτή ήρθατε τώρα να την αμφισβητήσετε σε ό,τι αφορά τη θετική της συμβολή, δηλαδή να διαβάσετε την απόφαση από την πλευρά των πιστωτών και όχι από τη δική μας πλευρά και να μας πείτε ότι αν έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη θα πρέπει αυτοί να μειώσουν τα μέτρα για το χρέος, που αυτό δεν προκύπτει από πουθενά και θα έχετε τη δυνατότητα να το διαπιστώσετε και στο άμεσο μέλλον, όταν θα γίνει ακόμα πιο εξειδικευμένος αυτός ο μηχανισμός, ότι είναι μόνο θετικά τοποθετημένος – μας δίνει μια σταθερότητα και βεβαιότητα ότι τα απαιτούμενα μέτρα για το χρέος -η επιμήκυνση- θα είναι πράγματι κοντά στα δεκαπέντε χρόνια και ότι σε κάθε περίπτωση κάνουμε τους εταίρους μας συνεταίρους στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό και για πρώτη φορά προχωρούν σε δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή τράπεζα, αναγκαία για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία της ευρωζώνης, που όμως δεν την είχαμε – και εσείς ποτέ δεν τη διεκδικήσατε – αλλά και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέσα από μια πλατφόρμα χρηματοροών και δράσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως πυλώνα σε αυτή την πλατφόρμα, αλλά και με άλλες αναπτυξιακές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης.
Αν αυτό για εσάς είναι ασήμαντο, κ. Μητσοτάκη, μας αρκεί που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους επενδυτές και μας αρκεί που βλέπουμε αυτή την ανάγνωση από τις αγορές και όχι τη μίζερη δική σας ανάγνωση.
Ήρθατε, λοιπόν, σήμερα στη Βουλή με ποδοσφαιρική διάθεση. Αν και απ’ ό,τι καλά θυμάμαι, ούτε στο ποδόσφαιρο τα πάτε καλά με τις προβλέψεις. Είχατε προβλέψει ότι θα πάρει το [Κύπελλο] Πρωταθλητριών [Ευρώπης] η Paris Saint-Germain και σας είχα απαντήσει με μια ανάρτηση. Μου απαντήσατε, όμως, με την ΕΛΣΤΑΤ. Εντάξει, ούτε αυτό τώρα σας αρκεί, γιατί η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε. Ήρθατε, λοιπόν, και είπατε ότι χάσαμε «5-0». Τελικά, όμως, μας τρελάνατε στα αυτογκόλ.
Και θέλω να μου λύσετε μια απορία. Αφού δεν πήραμε τίποτα, όπως λέτε, και φάγαμε πέντε γκολ και δεν βάλαμε κανένα, γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό από την αρχή της κρίσης, από το 2009, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων; Γιατί αναβαθμίζουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης, αφού «φάγαμε» πέντε γκολ; Γιατί; Και άραγε, τι θα λέτε και στο άμεσο μέλλον, όταν κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίζουν την Ελλάδα;
Μας είπατε, βέβαια, σήμερα ότι «ο λόγος δεν είναι ότι καταφέρατε και βάλατε εσείς κάποιο γκολ – «φάγατε» πέντε – αλλά ότι έχουμε στον πάγκο εσάς, κ. Μητσοτάκη, και βλέπουν οι αγορές ότι θα έρθετε εσείς κάποια στιγμή και θα μπορέσετε να ισοφαρίσετε. Γι’ αυτό πηγαίνουν καλά τα ομόλογα….
Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε; Έχει ξαναειπωθεί ποτέ τέτοιο επιχείρημα, όπως ότι περιμένουν οι αγορές τι θα γίνει μετά από δύο χρόνια και κρίνουν όχι αυτόν που είναι κυβέρνηση και την πολιτική του, αλλά την Αντιπολίτευση;
Εγώ, παρ’ όλα αυτά, θέλω να σας συγχαρώ διότι σήμερα κάνατε ένα βήμα. Πριν από λίγες μέρες είχατε πάει στο [συνέδριο του] Economist. Και εκεί είπατε ούτε λίγο ούτε πολύ να ετοιμάζεστε για επενδύσεις, όχι τώρα, αλλά σε δυο χρόνια, όταν θα γίνουν εκλογές και αν κερδίσετε.
Και φαίνεται ότι κάποιοι σοβαροί άνθρωποι, και από την παράταξή σας, σας συνέστησαν να έρχεστε εδώ, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα – γιατί είναι εθνικό θέμα η ανάκτηση της αξιοπιστίας και η έξοδος από την κρίση – και να μην τοποθετείστε με κομματικό φανατισμό. Κι αυτό το χαιρετίζω. Και είπατε να έρθουν οι επενδύσεις τώρα. Δεν χρειαζόταν, όμως, να το πείτε εσείς. Το ενδιαφέρον πράγματι είναι ισχυρό, πράγματι είναι πρωτοφανές σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης και το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι αυτές να τις αξιοποιήσουμε, να αξιοποιήσουμε την επόμενη περίοδο.
Ήρθατε, όμως, ξανά να κάνετε την ίδια κριτική σε σχέση με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής μας, το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα επιτεύγματα της κυβερνήσεως Σαμαρά. Και πραγματικά, βλέποντάς σας από τα κυβερνητικά έδρανα να αγορεύετε, μου θυμίσατε την αγαπημένη αυτή ταινία στο ελληνικό σινεφίλ κοινό, τον «Μπακαλόγατο» με τον Χατζηχρήστο: «Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι».
Είναι δυνατόν να μας κάνετε τέτοια κριτική, κ. Μητσοτάκη; Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι στοίχισε η διαπραγμάτευση 100 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί συνυπολογίζετε τον τρίτο δανεισμό, τον οποίο πήραμε για να αποπληρώσουμε προηγούμενα δάνεια – όχι καινούργιο χρέος, δηλαδή, αλλά για να αποπληρώσουμε προηγούμενα δάνεια και δεν θα τον αξιοποιήσουμε και όλο – και να συνυπολογίζετε και τις προβλέψεις που είχαν γίνει στο μεσοπρόθεσμο το 2014 για την περίοδο 2014-2018, έναντι των αποτελεσμάτων που είχαμε μετά;
Αν θέλετε να τα συγκρίνουμε έτσι, να τα συγκρίνουμε έτσι, λοιπόν, τύπου «μπακαλόγατου» οικονομικά. Να σας θυμίσω, κ. Μητσοτάκη, τι προβλέψεις είχε το μεσοπρόθεσμο 2012-2015, που αφορούσε τη διετία που διακυβέρνησε τη χώρα ως Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και ποια ήταν τα αποτελέσματα. Το 2012 είχαμε πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,1%. Ξέρετε πόση ήταν η ύφεση; Ήταν 7%, κύριε Μητσοτάκη! Για το 2013 υπήρχε πρόβλεψη ανάπτυξης 2,1%. Ξέρετε πόσο ήταν η ύφεση, κύριε Μητσοτάκη; Ήταν 3,9%! Για το 2014 υπήρχε πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1%. Τελικά είχαμε 0,4%.
Με βάση τις προβλέψεις σας, λοιπόν, αν θέλετε να κάνουμε την ίδια μπακαλίστικη λογική, το 2012 θα έπρεπε το ΑΕΠ να ήταν στα 210,8 δισεκατομμύρια και ήταν στα 195 δισεκατομμύρια. Χάσατε, δηλαδή, 16 δισεκατομμύρια. Το 2013 το ΑΕΠ έπρεπε να είναι στα 215,22 δισεκατομμύρια, αλλά ήταν 184,5 δισεκατομμύρια. Χάσατε 31 δισεκατομμύρια. Και το 2014, με βάση τις προβλέψεις σας, το ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι 219,7 δισεκατομμύρια. Και ξέρετε πόσο ήταν; Ήταν 185 δισεκατομμύρια. Χάσατε, δηλαδή, ακόμα 35 δισεκατομμύρια.
Πόσο είναι το σύνολο; Είναι 82 δισεκατομμύρια!
Μην πιάνετε το κεφάλι σας. Για αυτά μας κατηγορείτε εμάς. Την ίδια αριθμητική του μπακαλόγατου.
Και αν με βάση την ίδια λογική σας προσθέσουμε και τα 140 δισεκατομμύρια του δανείου που συνήψατε, που πήρε ο κ. Σαμαράς, τότε μας κάνει 222 δισεκατομμύρια.
Αυτό θέλετε; Αυτό θέλετε να συγκρίνουμε; Να πάμε και στην εποχή Παπανδρέου και να προσθέσουμε και εκεί τις προβλέψεις έναντι αποτελεσμάτων και να προσθέσουμε και τον πρώτο δανεισμό; Να μην πάμε, γιατί ο λογαριασμός θα γίνει σαν τον πύραυλο που εκτοξεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, τον δορυφόρο. Εκεί θα πάει ο λογαριασμός!
Όμως, έχει νόημα να κουβεντιάζουμε με αυτόν τον τρόπο; Είναι σοβαρή η στάση ενός Αρχηγού Αντιπολίτευσης, που έχει και στις περγαμηνές του ότι γνωρίζει οικονομικά, να έρχεται και να συγκρίνει τέτοια πράγματα; Είναι σοβαρή στάση αυτή για την οικονομία;
Έρχομαι, λοιπόν, στην ουσία, κύριε Μητσοτάκη. Όσον αφορά το πώς θα κριθεί η περίοδος που εσείς κυβερνήσατε με την περίοδο που εμείς κυβερνάμε, να είστε βέβαιος ότι θα κριθεί κυρίως από το κοινωνικό πεδίο. Από το πόση ανεργία εσείς δημιουργήσατε και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουμε εμείς. Από το πόσες κοινωνικές πληγές εσείς ανοίξατε και πόσες κοινωνικές πληγές θα κλείσουμε εμείς.
Και, βεβαίως, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από το γεγονός ότι εσείς, αν προσθέσουμε τις δύο περιόδους Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, είχατε 65 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα και το πώς εμείς καταφέραμε, με το ένα δέκατο, το ένα όγδοο της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που είχατε εσείς, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Εκεί θα κριθούμε.
Και έρχομαι σε ένα άλλο σημείο της παρέμβασής σας. Μας κατηγορήσατε ότι είχαμε υποσχεθεί πως θα φέρουμε περισσότερα από τη φοροδιαφυγή και δεν έχουμε φέρει τίποτα. Η κριτική είναι μέσα στη δημοκρατία. Όλοι κρινόμαστε, και οι κυβερνήσεις, και η εκτελεστική εξουσία, και η νομοθετική και η δικαστική εξουσία πολλές φορές. Είναι άλλο ότι είναι σεβαστές οι αποφάσεις της. Όμως, κρίνονται. Αν κατάλαβα καλά, λοιπόν, διαπιστώνω από την επιθετικότητα που βλέπω σε κάποιες δηλώσεις κριτικής και από τη χαρά, λοιπόν, που σας έπιασε με βάση μια τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι μάλλον είστε με την πλευρά αυτών που πρέπει να αποφύγουν, κατ’ εσάς, να πληρώσουν.
Αναφερθήκατε σε κάποια στοιχεία. Να σας πω, λοιπόν, ότι τα βεβαιωθέντα ποσά από τις τελωνειακές αρχές, που αφορούν υποθέσεις παραβιάσεων καυσίμων και καπνικών προϊόντων τη διετία 2013-2014, ήταν 219.239.000 ευρώ. Αυτά ήταν τα δικά σας βεβαιωθέντα.
Τι κάναμε εμείς; Από 1/1/2015 μέχρι τον Μάιο του 2017 στην ίδια κατηγορία παραβάσεων τα βεβαιωθέντα πρόστιμα ανέρχονται σε 711.763.000 ευρώ.
Όσον αφορά τη «λίστα Λαγκάρντ», το 2014 τα βεβαιωθέντα ποσά ήταν 26.620.000 ευρώ. Από το 2015 έως τις 30 Απριλίου του 2017 τα βεβαιωθέντα ποσά είναι 237.964.000 ευρώ.
Όσον αφορά τη «λίστα Μπόργιανς», από το 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2017 έχουν βεβαιωθεί 12.710.000 ευρώ.
Και το σημαντικότερο είναι το εξής – γιατί μιλήσατε για κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, είπατε ότι έχουμε σηκώσει τα μολύβια, ότι τους αφήνουμε να περνάνε. Δεν ξέρω βέβαια αν το είπατε με ανησυχία ή με χαρά αυτό. Πάμε λοιπόν στην εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, στην οποία εμείς με τους χειρισμούς μας και με τη νομοθετική παρέμβαση του VDI καταφέραμε και οδηγήσαμε πολλούς φοροφυγάδες, μέχρι τις 9 Ιουνίου του 2017, να δηλώσουν εθελοντικά 3.671.526.000 ευρώ, 3,6 δισεκατομμύρια εθελούσια δήλωση. Εμείς το καταφέραμε αυτό!
Τώρα, κ. Μητσοτάκη, το πώς θα καταφέρουμε και πόσα θα καταφέρουμε να εισπράξουμε από αυτά είναι μια άλλη υπόθεση, στην οποία θα σας θέλαμε σύμμαχο και όχι να μας κουνάτε το δάχτυλο και όχι να χαίρεστε που ενδεχομένως – λέω «ενδεχομένως», γιατί το καλό το παλικάρι θα βρει μονοπάτια – αν ισχύσουν διάφορα θεσμικά εμπόδια, από αυτά τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα χάσουμε κάποια χρήματα.
Αναφερθήκατε επίσης στο θέμα της έρευνας – κι είχαμε και μια μικρή διακοπή, αν και δεν το συνηθίζω – και μας είπατε μάλιστα ότι πρέπει να ντρεπόμαστε. Δεν έχω καταλάβει· αντιστρέφονται οι ρόλοι σε αυτή την Αίθουσα. Πού ήταν οι δαπάνες για την έρευνα επί των ημερών σας και ιδιαίτερα την περίοδο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου; Ξέρετε ότι είχαν πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ ιστορικά, σε μια εποχή που όλες οι χώρες που θέλουν να κοιτάνε μπροστά επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία; Εμείς το πρώτο πράγμα που κάναμε, σε συνθήκες πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας και δημοσιονομικής κρίσης, το πρώτο δύσκολο εξάμηνο του 2015 ήταν να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό κατά 200 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα. Ενώ εσείς τον είχατε μειώσει τα προηγούμενα χρόνια, εμείς κάναμε 16% αύξηση στις δαπάνες για την ενίσχυση της έρευνας και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε από τα απαιτούμενα κονδύλια. Έχει φτάσει κοντά στο 1%, είναι 0,96% του ΑΕΠ. Πρέπει να πάει παραπάνω.
Σήμερα ανακοινώνεται η παροχή πεντακοσίων τριάντα οκτώ υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες από το ΕΛΙΔΕΚ, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, που εμείς ιδρύσαμε. Για πρώτη φορά λοιπόν στη χώρα σε τέτοια έκταση δίνονται υποτροφίες επιστημόνων, σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε εδώ το πιο σημαντικό δυναμικό της χώρας ή να το γυρίσουμε και πίσω. Μαζί με πόρους από το ΕΣΠΑ, θα δοθούν πρόσθετοι πόροι 240 εκατομμυρίων ευρώ για έρευνα στα ΑΕΙ και σε ερευνητικά κέντρα, επίσης για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στη χώρα.
Προφανώς δεν σας ενημερώνουν σωστά, γι’ αυτό αντέδρασα. Νομίζετε ότι επειδή έχετε κριτική, με τη δική σας ιδεολογική σκοπιά, σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, όποιον πάρει ο χάρος. Ελάτε, λοιπόν, να δούμε τι γίνεται στην έρευνα. Ιδρύσαμε και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, με στόχο τη δημιουργία start-up επιχειρήσεων και την αξιοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος και τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Τουλάχιστον, κύριε Μητσοτάκη, όταν κάνετε κριτική, να γνωρίζετε τα στοιχεία.
Έρχομαι τώρα να σχολιάσω αυτά τα οποία είπατε στο πρώτο μισό της ομιλίας σας. Στο πρώτο μισό της ομιλίας σας δεν μιλήσατε για την οικονομία, αλλά σχολιάζατε κυρίως δύο Υπουργούς. Δεν θα σχολίαζα αν δεν άκουγα μια φράση που πραγματικά με προκαλεί. Μιλήσατε για «θεσμική χυδαιότητα» από την πλευρά της Κυβέρνησης. Και θέλω να σας απαντήσω ευθέως, κ. Μητσοτάκη. Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμη και σε σεβαστές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους, στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Αντιθέτως, θεσμική χυδαιότητα είναι να μιλάτε εσείς για φοροδιαφυγή και «λίστες», που τις είχατε χαμένες στα συρτάρια σας, προσφέροντας αμνηστία στους μεγαλοσχήμονες φίλους σας.
Θεσμική χυδαιότητα είναι τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν τα Κόμματά σας και εκδότες, για να λιβανίζουν την πολιτική σας και με «αέρα» μάλιστα, όπως και οι ίδιοι δήλωσαν στην Εξεταστική Επιτροπή.
Θεσμική χυδαιότητα ήταν οι μίζες της Siemens, που κατέληγαν στα ταμεία των χρεοκοπημένων κομμάτων σας για χρόνια. Θεσμική χυδαιότητα είναι όχι μόνο να χαρίζεις το «Ερρίκος Ντυνάν» σε ιδιώτες, αλλά να φροντίζεις, πριν το ξεπουλήσεις, να νοσηλεύονται εκεί τζάμπα, δωρεάν συγγενικά σου πρόσωπα ή να «δουλεύουν» εκεί με αργομισθίες φίλοι και γνωστοί.
Και θεσμική χυδαιότητα είναι να αξιοποιείς τη θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια, προσωπικά ή εταιρικά, για δική σου χρήση δανεικά και αγύριστα.
Θεσμική χυδαιότητα είναι να μετατρέπεις μια παράταξη, η οποία έχει μια ιστορία στον τόπο, το κόμμα σου ή οποιαδήποτε παράταξη ή τη μικρότερη – δεν με ενδιαφέρει αυτό – σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στη Βουλή.
Θεσμική χυδαιότητα ήταν αυτό που κάνατε με τη συνέντευξή σας στο Politico, στο εξωτερικό, όπου «ξεπλύνατε» την Χρυσή Αυγή και δηλώσατε ότι η βία στην Ελλάδα αφορά μονάχα την Αριστερά. Αυτό είναι θεσμική χυδαιότητα!
Και κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το εξής: Φτάσατε στο σημείο σήμερα εσείς να κατηγορήσετε τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους. Εσείς τους κατηγορήσατε για αυτό.
Ακούστε, κ. Μητσοτάκη: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί!
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να είναι Βουλευτές και αν κάποια στιγμή είτε το Κόμμα τούς το ζητήσει είτε τα πιστεύω τους να ξαναβρεθούν στην βιοπάλη, δεν είναι ανεπάγγελτοι, δεν θα χαθούν. Αλίμονο σε κάποιους άλλους που χωρίς την καρέκλα δεν θα ήταν τίποτε!
Και κλείνω λέγοντάς σας το εξής: Σας είχα πει κάποια στιγμή από αυτό εδώ το βήμα ότι θα γίνετε τελικά ο πρώτος στην ιστορία Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, που θα ζητάτε σχεδόν επί τέσσερα χρόνια εκλογές και αυτές δεν θα γίνονται παρά μονάχα όταν έρθει η ώρα τους θεσμικά. Σήμερα θα σας πω και κάτι ακόμη: Θα είστε και ο πρώτος που θα πανηγυρίζει συνεχώς, επειδή θα νικά στις δημοσκοπήσεις, αλλά όταν έρθει η κάλπη, θα καταλάβετε ότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, ψηφίζει ο ελληνικός λαός και με αυτές τις θέσεις, τα προγράμματα και τις εκλεκτικές σας συμμαχίες δεν θα τον κερδίσετε.
Όταν θα έρθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει τα πεπραγμένα σας με τα πεπραγμένα μας και τις προτάσεις σας με τις προτάσεις μας, ποιοι έχουν στόχο και παλεύουν για να σηκώσουν ξανά ψηλά την κοινωνία και ποιοι έχουν στόχο να την κρατήσουν βουλιαγμένη στη λάσπη, προκειμένου να ξανάρθουν στις καρέκλες της εξουσίας. Και αυτό ο ελληνικός λαός, να είστε σίγουρος, θα το κρίνει όταν έρθει η ώρα και θα μας δώσει ξανά την επόμενη θητεία, για να μπορέσουμε τους κόπους των δύσκολων επιλογών, που κάναμε στην πρώτη διετία, να τους καρποφορήσουμε στα δύο ακόμη χρόνια συν τέσσερα που μας περιμένουν.

- Advertisement -

Τριτολογία του Πρωθυπουργού
Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι πολύ σύντομος. Θα πω μονάχα δυο πράγματα σε δύο σημεία μόνο.
Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαρκή αναφορά του κυρίου Μητσοτάκη σε μια πολύ δυσάρεστη υπόθεση για την ελληνική κοινωνική και πολιτική ζωή, για την υπόθεση ενός πλοίου που βρέθηκε με πάνω από δύο τόνους ηρωίνης και στην πορεία, στη δικαστική εξέλιξη, γίναμε μάρτυρες αιφνίδιων θανάτων πολλών εκ των βασικών μαρτύρων.
Και, βεβαίως, κάνει εντύπωση σε όλους μας το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση δεν ήλθε στη Βουλή όταν το πανελλήνιο βοούσε γι’ αυτούς τους αιφνίδιους θανάτους, γι’ αυτήν την εξέλιξη που δεν τιμά ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε το δικαιακό μας σύστημα, αλλά ήλθε προσφάτως, όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχείρησε να εμπλέξει τον Υπουργό Άμυνας, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να παρέμβει στη δουλειά της δικαιοσύνης.
Η υπόθεση αυτή, κύριε Μητσοτάκη, όπως γνωρίζετε, διερευνάται από τη δικαιοσύνη και σε μια υπόθεση που διερευνάται από τη δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι -το λιγότερο- άστοχο να προτείνετε εδώ στη Βουλή να συστήσουμε τώρα Εξεταστική Επιτροπή.
Οποιαδήποτε ένδειξη έχετε, οποιοδήποτε στοιχείο, γιατί μέχρι στιγμής αυτό που έχει βγει στη δημοσιότητα – και από τις δικές σας παρεμβάσεις – είναι ότι ο Υπουργός Άμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές, όταν αυτός που είναι μέσα τού ζήτησε βοήθεια, προκειμένου να μιλήσει και να μαρτυρήσει, όπως έλεγε – προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε έναν κατάδικο, αλλά αυτό είπε ο ίδιος – για να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Τι έπραξε; Του είπε να πάει στη δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει.
Εάν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι έκανε οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Δεν χρειάζεται να ζητάτε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Πηγαίνετε στη δικαιοσύνη. Η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορεί à la carte να σεβόμαστε τη δικαιοσύνη όταν μας συμφέρει και όταν δεν μας συμφέρει να την αμφισβητούμε. Να πάτε να καταθέσετε ό,τι έχετε, προκειμένου να διερευνηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αυτής της υποθέσεως.
Από εκεί και πέρα, τα συμπεράσματα όλων μας σε σχέση με το κατά πόσο μας έπιασε τώρα ο πόνος γι’ αυτήν την υπόθεση ή όχι, ας τα βγάλει ο καθένας μόνος του.
Κλείνω την τοποθέτησή μου σχετικά με ένα δεύτερο θέμα, που είναι και ο βασικός λόγος που παίρνω τον λόγο.
Κύριε Μητσοτάκη, είχατε σήμερα την ευκαιρία να διορθώσετε ένα ιστορικό ατόπημα που διαπράξατε. Και να το διορθώσετε, διότι πιστεύω ότι δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Αυτός ο τόπος έχει νωπή ιστορία και αυτός ο λαός έχει μνήμη και ο ελληνικός λαός θυμάται και γνωρίζει. Γνωρίζει πόθεν προέκυψε και η βία και η τρομοκρατία και μέσα από ποιο κλίμα προέκυψε σε αυτόν τον τόπο η πιο ακραία μορφή τρομοκρατίας, που είναι η καταπάτηση του Συντάγματος και η δικτατορία του 1967.
Γνωρίζει αυτός ο τόπος και γνωρίζει αυτός ο λαός από πού προέρχεται ιστορικά η τρομοκρατία και η βία. Μετά, βεβαίως, υπήρξε και από την πλευρά της άκρας Αριστεράς, όπως είπατε. Θα αναφέρεστε φαντάζομαι στη «17 Νοέμβρη». Δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί αυτό.
Όμως, είναι δυνατόν σε αυτήν εδώ την αίθουσα να έρχεστε ως Αρχηγός μιας ιστορικής παράταξης, η οποία πράγματι συνέβαλε σε αυτήν την κοινή υπόθεση που λέγεται «εθνική συμφιλίωση» και να μας λέτε ότι η τρομοκρατία και η βία προέρχονται μόνο από την άκρα Αριστερά;
Δεν υπήρξε, κ. Μητσοτάκη, σε αυτόν τον τόπο για εσάς η δολοφονία του Λαμπράκη, η υπόθεση «Καρφίτσα», η δολοφονία του Πέτρουλα, η δολοφονία του Τεμπονέρα; Δεν υπήρξε η ακραία μορφή βίας από την πλευρά της άκρας Δεξιάς;
Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά είναι προφανές ότι επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Και είναι ντροπή, προκειμένου να χαϊδέψετε τα αυτιά της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής, να εμφανίζεστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τόσο ανιστόρητος.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ζητήσω ειλικρινά να ανακαλέσετε αυτήν τη φράση και να προσδιορίσετε τη θέση σας απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου, διότι είναι ανισοβαρής, άδικη και ανιστόρητη η τοποθέτηση που κάνατε πριν από λίγο.
Παρέμβαση του Πρωθυπουργού
Κύριε Μητσοτάκη, πραγματικά λυπάμαι γιατί στην προσπάθειά σας, βέβαια, κάπως «να χρυσώσετε το χάπι», επιμένετε σε κάτι το οποίο πραγματικά είναι ανιστόρητο. Και είναι ανιστόρητο για τους εξής λόγους: Πρώτον, εγώ θα σας το βάλω και σε μια ιδεολογική βάση και τοποθέτηση. Εγώ δεν θέλω να αναγνωρίσω – και δεν πρόκειται να το κάνω και δεν προερχόμαστε από την Αριστερά, είμαστε η Αριστερά στον τόπο – και δεν πρόκειται να αναγνωρίσω ως αριστερή ιδεολογία οποιονδήποτε αφαιρεί την ύψιστη ελευθερία που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, που είναι η ανθρώπινη ζωή.
Δεν πρόκειται να αποδεχθώ ούτε εγώ ούτε κανένας από όλους εδώ που κουβαλάμε μια ιστορία στην πλάτη μας, ανθρώπων που θυσιάστηκαν – θυςίασαν τη ζωή τους στα ξερονήσια για τα πιστεύω τους, ποτέ υψώνοντας το πιστόλι απέναντι σε απροστάτευτους ανθρώπους, αλλά δίνοντας μάχη για τη ζωή τους – αυτό το οποίο με προτρέπετε σήμερα να κάνω: Να αποδεχθώ ότι η βία και η τρομοκρατία έχουν μονοδιάστατα ρίζα ή μήτρα την Αριστερά.
Δεύτερον, και σε πρακτική βάση τώρα, όχι σε ιδεολογική. Κύριε Μητσοτάκη, στη συνέντευξή σας δεν είπατε ακριβώς αυτά. Εκτός και αν δημοσίευσαν άλλα από αυτά που είπατε. Οπότε κάντε ένα βήμα εδώ και πείτε ότι καταγγέλλετε το Politico που άλλα δημοσίευσε και άλλα είπατε. Πείτε το. Είμαστε ανοιχτοί να πούμε όλοι μαζί ότι πρέπει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να είναι πολύ πιο προσεκτικά, όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα ζητήματα.
Το Politico, λοιπόν, στο ρεπορτάζ του αναγράφει ότι είπατε «the violence has been almost exclusively from the Left in recent years», δηλαδή «η βία υπήρξε σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα πρόσφατα χρόνια».
Κύριε Μητσοτάκη, αυτή είναι μία ανιστόρητη προσέγγιση και πόσο μάλλον για εσάς που προέρχεστε, πράγματι, από μία οικογένεια που είχε θύμα και γι’ αυτό θα έπρεπε να δείχνει μια ανοιχτή, ανοιχτόμυαλη, ανοιχτόκαρδη θεώρηση.
Είναι δυνατόν να το λέτε εσείς αυτό; Είναι δυνατόν να παραγράφουμε το γεγονός ότι – τώρα είπατε τα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση – μάλιστα και στα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση- τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη υπήρχαν κρούσματα οργανωμένης βίας από την πλευρά της Ακροδεξιάς; Δεν υπήρχαν στην Ιταλία κρούσματα βομβιστικών επιθέσεων ή και στην Ελλάδα από οργανωμένες δυνάμεις της Ακροδεξιάς; Τα παραγράφετε όλα αυτά;
Και ας μην πάμε τόσο μακριά. Ας πάμε πρόσφατα. Τι είναι, λοιπόν, κατά τη γνώμη σας, η Χρυσή Αυγή για την οποία ο κ. Δένδιας – σωστά λέτε και εμείς μαζί του – προχωρήσαμε στη διαδικασία, ώστε να διερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση του Παύλου Φύσσα; Κατά τη γνώμη σας, τι είναι η Χρυσή Αυγή; Είναι ένα πολιτικό κόμμα που έχει ίσα πολιτικά δικαιώματα με τα υπόλοιπα κόμματα, επειδή ψηφίζεται από Έλληνες πολίτες. Μάλιστα.
Θέλω να μας πείτε σήμερα εδώ το εξής: Εμείς θεωρούμε -και το λέμε ανοιχτά και δημόσια- ότι η Χρυσή Αυγή, πέρα από πολιτικό κόμμα, είναι η ίδια ή παραφυάδες της εγκληματική οργάνωση, κύριε Μητσοτάκη. Το λέμε ανοιχτά στον ελληνικό λαό. Εσείς θα συμφωνήσετε με αυτό; Ναι ή όχι;
Ωραία. Αφού, λοιπόν, και εσείς το λέτε, τότε μάλλον και στη συνέντευξή σας, αλλά και εδώ, διαπράξατε διπλό ατόπημα, κύριε Μητσοτάκη, και χαίρομαι εάν τελικά συμφωνήσετε μαζί μου και το παραδεχθείτε.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ