Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΚόσμος4 Ιουλίου 2017: Πανηγυρικοί οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

4 Ιουλίου 2017: Πανηγυρικοί οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

- Advertisement -

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας-Η ιστορία, οι ευχές του Λευκού Οίκου και η εκδήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα


Τι γιορτάζουν οι ΗΠΑ την 4η Ιουλίου

Η 4η Ιουλίου στις ΗΠΑ θεωρείται ομοσπονδιακή αργία για τον εορτασμό της υιοθέτησης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ουσιαστικά ο 8ετής πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο που διήρκησε από το 1775 μέχρι το 1783.

- Advertisement -

Αφορμή για τον πόλεμο αυτό ήταν η βαριά φορολογία που επέβαλλαν οι Βρετανοί στις αποικίες τους και προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε αντίδραση για την βαριά φορολογία του τσαγιού, οι Αμερικανοί σταμάτησαν να αγοράζουν τσάι και μάλιστα πέταξαν τεράστια φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773.

Η αντίδραση των Βρετανών ήταν άμεση, αφού έστειλαν 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν τη Βοστώνη. Οταν όμως το 1775 οι αγγλικές δυνάμεις επιχείρησαν να πάρουν στρατιωτικό υλικό από την πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης, συνάντησαν αντίσταση από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης στο Λέξινγκτον και έπειτα στο Κόνκορτ, στέλνοντας τον Βρετανικό στρατό κυνηγημένο στη Βοστώνη και με βαριές απώλειες.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για τον Αμερικανο-βρετανικό πόλεμο που κράτησε 8 χρόνια μέχρι που τελικά στις 4 Ιουλίου 1776 συγκλήθηκε συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης υπήρξαν ο Τόμας Τζέφερσον, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ο Τζον Άνταμς.

Ωστόσο αυτό δεν σταμάτησε τον πόλεμο, αφού οι Αγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή. Η Γαλλία έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς καθώς και στρατεύματα και τελικά ο αγγλικός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Κορνουάλις, παραδόθηκε στο Γιόρκταουν της Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781. Ο πόλεμος έληξε επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ.

Πλέον στις ΗΠΑ η 4η Ιουλίου θεωρείται εθνική αργία και γιορτάζεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, παρελάσεις, ψησταριές, καρναβάλια, πανηγύρια, πικ-νικ, συναυλίες, παιχνίδια μπέιζμπολ, καθώς και πολιτικές ομιλίες και τελετές.

- Advertisement -

 

Μια άλλη ματιά στην Αμερικανική Επανάσταση

Οι Αμερικανοί γιορτάζουν πάντα με λαμπρότητα την 4η Ιουλίου ως μία ημέρα κοινής πατριωτικής υπερηφάνειας και συλλογικής χαράς. Την ημέρα εκείνη το 1776 μια ομάδα αποίκων στη Φιλαδέλφεια ψήφισαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «οι Ηνωμένες Αποικίες είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα κράτη {…} ελεύθερα από κάθε δεσμό υποταγής στο βρετανικό στέμμα».

Η«Washington Post» επιχειρεί να δει από μία διαφορετική ματιά την επανάσταση που άλλαξε την ιστορία της Αμερικής και του πλανήτη και για αυτόν τον λόγο ζήτησε τη συνδρομή του βραβευμένου ιστορικού Λάρι Φερέιρο. Ο Φερέιρο τοποθετεί την Αμερικανική Επανάσταση στο διεθνές πλαίσιο της εποχής και καταδεικνύει πώς οι προσπάθειες των ιδρυτών των ΗΠΑ θα είχαν ναυαγήσει χωρίς την υποστήριξη των ξένων δυνάμεων.

Οι Αμερικανοί βλέπουν σήμερα τη Διακήρυξη ως το ιστορικό ντοκουμέντο μέσω του οποίου οι άποικοι έκαναν γνωστούς στον βασιλιά Γεώργιο ΙΙΙ τους λόγους για τους οποίους ήθελαν να ανεξαρτητοποιηθούν. Το Λονδίνο όμως και ο Γεώργιος το γνώριζαν ήδη. Αρα ο πραγματικός σκοπός ήταν άλλος. Διαβάζοντας το κείμενο καταλαβαίνει κανείς πως οι ιδρυτές του αμερικανικού έθνους είχαν πλήρη συνείδηση του ότι οι άποικοι δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ισχυρότερη αυτοκρατορία της εποχής χωρίς βοήθεια.

Γνώριζαν επίσης ότι οι μοναδικές χώρες που είχαν πραγματικούς λόγους να βοηθήσουν τους επαναστάτες και διέθεταν επαρκείς στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις για να νικήσουν τους Βρετανούς ήταν η Γαλλία και η Ισπανία. Και ότι αυτές θα βοηθούσαν μόνον αν καταλάβαιναν ότι δεν επρόκειτο απλώς για τη διαμάχη των αποίκων της Αμερικής με τη μητρόπολη, αλλά αν έβλεπαν ότι οι Αμερικανοί πολεμούσαν σαν ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος κατά ενός κοινού εχθρού.

Η αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας |Wikipedia

Η Διακήρυξη κατά τον Φερέιρο γράφτηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό και τόσο ο Τζον Ανταμς όσο και ο Τόμας Τζέφερσον το αναφέρουν στα κείμενά τους. Ο Τζέφερσον μετέφερε τις υπέροχες ιδέες της ανεξαρτησίας εθνών και ατόμων και της δικαιοσύνης σε ένα μνημειώδες κείμενο στο οποίο υπήρχαν οι πιο φωτισμένες απόψεις της εποχής του. Αλλά κατά βάθος επρόκειτο για μία κραυγή που καλούσε σε βοήθεια. Η πρώτη πράξη του Κογκρέσου μετά την ψήφιση της Διακήρυξης ήταν να τη βάλει σε ένα πλοίο και να τη στείλει στις βασιλικές αυλές της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Η βοήθεια των Ευρωπαίων κάλυπτε τρεις σημαντικές πτυχές του πολέμου. Η πρώτη αφορούσε τον οπλισμό και τα χρήματα: το 90% των όπλων που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις των επαναστατών – στοίχισαν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές – προήλθε από την Ευρώπη και κυρίως τη Γαλλία και την Ισπανία. Αυτή η βοήθεια ήταν που επέτρεψε στους εξεγερμένους να επιβιώσουν ειδικά την πρώτη περίοδο του πολέμου.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι εθελοντές και οι στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό των αμερικανών επαναστατών υπό γαλλική και ισπανική διοίκηση. Πολλοί από αυτούς βοήθησαν και στην εκπαίδευση των άτακτων αμερικανικών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπίσουν τους Βρετανούς με τους δικούς τους όρους. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν πόλεμο μόνο με ελεύθερους σκοπευτές που κρύβονται στα δάση. Στη μάχη του Γιορκτάουν -τη σημαντικότερη ίσως νίκη επί των Βρετανών –  ήταν ο συνδυασμός γαλλικών δυνάμεων (και στρατευμάτων και όπλων) και Αμερικανών (υπό τον Τζορτζ Ουάσιγκτον) που εξανάγκασαν τον βρετανό στρατηγό Τσαρλς Κορνουάλις να παραδοθεί.

Βενιαμίν Φραγκλίνος (αριστερά), Τζον Ανταμς (μέσον) και Τόμας Τζέφερσον ετοιμάζουν το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Πίνακας του Jean Leon Gerome Ferris | Wikipedia

Ο τρίτος και ίσως πιο καθοριστικός παράγοντας ήταν η ναυτική ισχύς. Η Βρετανία ήταν μία αυτοκρατορία που βασιζόταν στην δύναμη του Ναυτικού της και μόνον στη θάλασσα θα μπορούσε να ηττηθεί οριστικά. Ο λόγος που τελικά οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν το γεγονός πως βρέθηκαν να πολεμούν στους ωκεανούς πέντε αντιπάλους σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Το πανίσχυρο Ναυτικό τους έφτασε στα όριά του καθώς δεν μπορούσε να πολεμά και να εφοδιάζει τις βρετανικές δυνάμεις σε ένα τόσο ευρύ πεδίο.

Πλοία και χερσαίες δυνάμεις έπρεπε να πολεμούν στην Ευρώπη, στην Ινδία και ασφαλώς στην Καραϊβική. Αυτό που πολλοί ξεχνούν, κατά τον Φερέιρο, είναι ότι το μήλον της έριδος ήταν η Καραϊβική με τις φυτείες ζάχαρης που έκαναν το χρήμα να ρέει στο Λονδίνο.

Με άλλα λόγια ήταν η γεωπολιτική που χάρισε στους Αμερικανούς την ανεξαρτησία τους, ένας παράγοντας που συχνά υποβαθμίζεται. Οι αμερικανοί επαναστάτες βρέθηκαν εντός ενός συνασπισμού κρατών που πολεμούσαν έναν κοινό εχθρό.

Γαλλία και Ισπανία αρχικά προσέφεραν μυστικά οπλισμό. Ηξεραν ότι αν κρατούσαν τους Βρετανούς απασχολημένους στην Αμερική θα είχαν λιγότερες πιθανότητες να τους αντιμετωπίσουν στην Ευρώπη. Η σύγκρουση εξελίχθηκε σε παγκόσμιο πλαίσιο και όχι μόνο στη Βόρειο Αμερική, αλλά και στην Καραϊβική, στο Γιβραλτάρ, στη Μινόρκα και στην Ινδία.

Ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ είναι ίσως η πιο γνωστή από τις προσωπικότητες που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών αλλά δεν ήταν ο μόνος. Το πιο σημαντικό πρόσωπο, τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο του αγώνα των Αμερικανών, ήταν ο Σαρλ Γκραβιέ, κόμης του Βερζέν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Ηταν αυτός που είχε την πρωτοβουλία της βοήθειας προς τους Αμερικανούς και είχε επαφές μαζί τους ήδη προτού ξεσπάσει η επανάσταση. Απέστειλε βοήθεια και εθελοντές ενώ είχε την εποπτεία των στρατιωτικών ενεργειών της Γαλλίας και της Ισπανίας κατά της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο. Εξίσου σημαντικός σε αυτό το πλαίσιο ήταν και ο ισπανός ομόλογός του κόμης ντε Φλορινταμπλάνκα.

Οπως αναφέρει ο Φερέιρο, δεν ήταν ιδεολογικοί οι λόγοι που οδήγησαν τους άποικους στην επανάσταση. Ηθελαν απλώς να κάνουν τις δουλειές τους με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούσαν και όπως καλύτερα τους συνέφερε.

Το μεγαλύτερο μέρος της ευημερίας των Αποικιών προερχόταν από το εμπόριο γεωργικών προϊόντων με την Ευρώπη και την Καραϊβική. Οι εμπορικοί περιορισμοί και οι δασμοί που επέβαλε το Λονδίνο ήταν δυσβάσταχτοι για τους αποίκους. Δεν ξεκίνησαν τον αγώνα τους εμπνεόμενοι από τις αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Διεκδίκησαν το δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία χωρίς τους επαχθείς όρους που έθεταν οι Βρετανοί.

Η παράμετρος αυτή, της ευρωπαϊκής βοήθειας στον αγώνα και στη νίκη των Αμερικανών, παραλείφθηκε ή και αποσιωπήθηκε επί μακρόν. Κατά τον Φερέιρο η αιτία βρίσκεται αφενός στο αίσθημα ανωτερότητας που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί απέναντι στους Ευρωπαίους από τους οποίους κατάγονταν και αφετέρου στην προσπάθεια δημιουργίας ενός εθνικού αφηγήματος «καθαρού» από εξωγενείς παράγοντες.

Το να παραδεχτεί κανείς ότι βοηθήθηκε από αυτούς που θεωρεί κατώτερους δεν κολλάει στο αφήγημα. Αυτή η αντίληψη που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα κληροδοτήθηκε και σε μεγάλο μέρος του 20ου. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες η ιστορική έρευνα επανέφερε στο προσκήνιο τόσο αυτή όσο και άλλες πτυχές του πολέμου της Ανεξαρτησίας: για παράδειγμα τον ρόλο των αφρικανών σκλάβων, των γηγενών Ινδιάνων και άλλων ομάδων. Ολα αυτά οδηγούν στην κατανόηση του ότι η Αμερικανική Ανεξαρτησία δεν ήταν τελικά μία «καθαρά» αμερικανική ιστορία όσο κάποιοι θα ήθελαν να πιστεύουν.

Οι πρώτες 17 Πολιτείες του 1805

Την Ημέρα της Ανεξαρτησίας βγήκε στην επιφάνεια ιστορικό ντοκουμέντο από την Αμερική του 1805

Ένας ιστορικός χάρτης, μοναδικής προέλευσης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες του 1805, όταν υπήρχαν μόλις 17 πολιτείες, αποκαλύφθηκε σε έρευνα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας, από μία ταραγμένη και γεμάτη πολέμους περίοδο.

Ο χάρτης δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν τη μεγαλύτερη γιορτή τους, όταν στις 4 Ιουλίου 1776, επικυρώθηκε η απεξάρτησή τους από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Η μοναδικότητα του χάρτη αναδεικνύει την εξέλιξη της υπερδύναμης, έστω και μέσα από βίαιες διαδικασίες και πολλές θυσίες. Με 50 πολιτείες, συν την Ουάσιγκτον, σήμερα, στην ομοσπονδία των ΗΠΑ στις αρχές του 1800, υπήρχαν μόλις 17 πολιτείες.

Όπως αποδεικνύει ο χάρτης, οι πρώτες 17 πολιτείες των ΗΠΑ ήταν οι εξής: Ντέλαγουερ, Πενσυλβάνια, Νιου Τζέρσι, Τζόρτζια, Κονέκτικατ, Μασσαχουσέτη, Μέριλαντ, Νότια Καρολίνα, Νιου Χαμσάιρ, Βιρτζίνια, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ, Κεντάκι, Τενεσί και Οχάιο.

Πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα αγαπά την 4η Ιουλίου, επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και εκτοξεύει συχνά πυραύλους: Οπως έκανε το 2006 και το 2009, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο και την Τρίτη το πρωί.

Η εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού πυραύλου ανησύχησε την παγκόσμια κοινότητα και κυρίως τις ΗΠΑ. Ηταν η ευκαιρία για πολλά αμερικανικά ΜΜΕ να ειρωνευθούν τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως εδώ στο σκίτσο της Evening Standard:

Κλειστή η Wall Street

Οι δείκτες της Wall Street στη Νέα Υόρκη θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα 4 Ιουλίου 2017, καθώς ο αμερικανικός λαός θα γιορτάσει την επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Χθες, για τον ίδιο λόγο, η Wall Street έκλεισε στις 20:00 ώρα Ελλάδος, αντί για 23:00.

Το μήνυμα του Προέδρου στην ομιλία προς το Έθνος

Ευτυχισμένη 4η Ιουλίου, ευχήθηκε ο Πρέοεδρος προς το Αμερικανικό Έθνος, σημειώνοντας πως η επέτειος είναι η τέλεια στιγμή για να υπενθυμίσουμε το μεγαλείο της Αμερικής.

Δείτε το βίντεο

Τι έγραψε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

 

Το μήνυμα της Μελάνια Τραμπ για την 4η Ιουλίου

Μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ έστειλε το δικό της μήνυμα για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

Το μήνυμα του Λευκού Οίκου

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα

«Καθώς η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε πορεία οικονομικής ανάκαμψης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για την ευημερία και την επιτυχία του ελληνικού λαού όπως και για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας μας», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του, χθες, στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, εθνική γιορτή των ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «προπύργιο των δυτικών δημοκρατικών ιδεωδών» στην ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή της και έδωσε έμφαση στην προσήλωση των πολιτών της στις δημοκρατικές αξίες και θεσμούς «ακόμη και εν μέσω ιστορικής οικονομικής κρίσης».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχρονική ελληνοαμερικανική φιλία, στη βάση της οποίας, όπως είπε, βρίσκεται το δημοκρατικό ιδεώδες που γεννήθηκε «ακριβώς εδώ, στην Αθήνα», υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εδράζονται και στο κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον ενώ σημείωσε ότι «ισχυρό σημάδι» της δέσμευσης των ΗΠΑ να στηρίξουν τη «βαθιά ριζωμένη συμμαχία» με την Ελλάδα είναι η παρουσία αυτές τις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα διακομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου.

Ο Τζέφρι Πάιτ ξεκίνησε την ομιλία του καλησπερίζοντας στα ελληνικά και ομοίως στα ελληνικά την ολοκλήρωσε με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω η Αμερική». Στους κήπους της πρεσβευτικής κατοικίας -τους οποίους, ειδικώς για την εκδήλωση, κοσμούσαν εμβληματικά αμερικανικά αυτοκίνητα αντίκες που είχε παραχωρήσει το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου καθώς και μηχανές Χάρλεϊ Ντάβινσον- βρέθηκαν υπουργοί, πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες.

Δείτε βίντεο από τους εορτασμούς

ΗΠΑ: Γιορτή της 4ης Ιουλίου με πυραύλους από τη Β. Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr

Η άλλη 4η Ιουλίου: η ευρωπαϊκή πλευρά της Αμερικανικής Επανάστασης

The Declaration of Independence was a plea for help

Φωτογραφία: Ιστορικός χάρτης των ΗΠΑ με 17 πολιτείες

Κλειστή σήμερα 4 Ιουλίου 2017 η Wall Street, λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Τζέφρι Πάιατ: η Ελλάδα ανακάμπτει – οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθειά της (pics)

Ημέρα Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ: Τι γιορτάζουν στις 4 Ιουλίου

Τι έγραψε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter για την 4η Ιουλίου

Το μήνυμα της Μελάνια Τραμπ για την 4η Ιουλίου

McCain, Warren, Graham visit troops in Afghanistan for 4th of July

Trump celebrates US Independence Day tweeting ‘Make America …

What’s On Tonight: ‘The Words That Built America’ On HBO And …

What Frederick Douglass Teaches Us about July 4th and American …

Hundreds attend Arnold Mills July 4 parade – ABC6 – Providence, RI …McCain, Warren, Graham visit troops in Afghanistan for 4th of July

McCain, Warren, Graham visit troops in Afghanistan for 4th of July

 

 

Trump celebrates US Independence Day tweeting ‘Make America …

What’s On Tonight: ‘The Words That Built America’ On HBO And …

What Frederick Douglass Teaches Us about July 4th and American …

Hundreds attend Arnold Mills July 4 parade – ABC6 – Providence, RI …

McCain, Warren, Graham visit troops in Afghanistan for 4th of July

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ