Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΚόσμοςΤεράστιας έκτασης ανθρωπιστική κρίση στην Μιανμάρ-Χιλιάδες μουσουλάνοι πρόσφυγες εκδιώκονται από τη χώρα

Τεράστιας έκτασης ανθρωπιστική κρίση στην Μιανμάρ-Χιλιάδες μουσουλάνοι πρόσφυγες εκδιώκονται από τη χώρα

- Advertisement -

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει εξαπολύσει κυνηγητό ενάντια στην εθνοτική ομάδα Rohingya, καίγοντας χωριά και σφάζοντας γυναικόπαιδα

Η κρίση ξέσπασε στην επαρχεία Rakhine στις 25 Αυγούστου όταν οι αντατρικες ομάδες Rohingya επιτέθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις. Σε απάντηση, οι δυνάμεις ασφαλείας που υποστηρίχθηκαν από τις βουδιστικές πολιτοφυλακές ξεκίνησαν μια “επιχείρηση εκκαθάρισης”.

Οι πρόσφυγες κάνουν λόγο για μαζικές σφαγές στα χωριά, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες κατέστεψαν και έκαψαν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι Rohingya έχουν κάψει τα σπίτια τους οι ίδιοι.

- Advertisement -

Οι διεθνείς οργανώσεις προειδοποιηούν για την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Rohingya που είναι παγιδευμένοι μέσα στις ζώνες των συγκρούσεων.

Δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι Rohingya απομακρύνονται από την περιφέρεια Rakhine, στην οποία λαμβάνει χώρα μια κυβερνητική στρατιωτική επιχείρηση μετά από επιθέσεις από τον αντάρτικο Απελευθερωτικό Στρατό των Rahingya στις 25 Αυγούστου. Έκτοτε, οι στρατιωτικοί του Μιάνμαρ, αναφέρεται πως έχουν σκοτώσει περίπου 400 άτομα, κυρίως αντάρτες, ενώ οι Rohingya που κατέφηγαν ως πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές κάνουν λόγο για εκτεταμένες θηριωδίες από τους στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης δολοφονίας αμάχων. Οι αντάρτες δήλωσαν ότι αντιδρούν στις επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος κινήθκε στην περιοχή στην περιοχή πριν από περίπου ένα μήνα, προκαλώντας παράλληλα και την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον των Rohingya.

Η θέση της κυβέρνησης

Εκτός από το την θέση ότι οι Rohingya καίνε οι ίδιοι τα χωριά τους και σκοτώνουν Βουδιστές και τους Ινδουιστές, οι στρατιώτες της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία των σκοτωμένων ήταν «τρομοκράτες». Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αδύνατον να επαληθευθούν από τη Διεθνή Κοινότητα καθώς η πρόσβαση στην περιοχή είναι περιορισμένη.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τον Απελευθερωτικό Στρατό των Arakan Rohingya  (Arsa) ως τρομοκρατική οργάνωση και λέει ότι οι ηγέτες της έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό. Η Διεθνής Ομάδα Κρίσης (ICG) υποστηρίζει ότι οι μαχητές έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και σε έκθεση της το 2016 λέγοντας ότι η ομάδα ήταν υπό τις διαταγές Rohingya που ζουν στη Σαουδική Αραβία. Το ICG υποστηρίζει πως ηγέτης του Arsa είναι ο Ata Ullah, ο οποία γεννήθηκε στο Πακιστάν και μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία.

- Advertisement -

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της ομάδας αντιτάχθηκε σε αυτό, λέγοντας στην εφημερίδα Asia Times ότι δεν υπάρχουν δεσμοί με τις τζιχάντιστες ομάδες και μόνος στόχος της δράσης είναι η αναγνωριστεί των Rohingya ως εθνοτική ομάδα.

Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τους διεθνείς οργανισμούς πως βοηθούν τους τρομοκράτες, ενώ έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες για “εθνοκάθαρση”. Τον Ιούνιο, δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με έρευνα του ΟΗΕ για τους ισχυρισμούς σχετικά με δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των μουσουλμάνων Rohingya.

Ποιοι είναι οι μουσουλμάνοι Rohingya;

Η εθνοτική ομάδα των Rohingya αποτλεείται από 1.1 εκατομμύρια άνθρωποι Rohingya ζουν στη Μιανμάρ. Ζουν κυρίως στην κατάσταση Rakhine, όπου εδώ και δεκαετίες συνυπάρχουν μαζί με τους Βουδιστές. Περιγραφεται ως η πιο διωκώμενη μειονότητα στον κόσμο,

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι μουσουλμάνων, ίσως Περσών και Άραβων εμπόρων, που ήρθαν στις Μυανμάρ αιώνες πριν. Σε αντίθεση με τη βουδιστική κοινότητα, μιλούν μια γλώσσα παρόμοια με τη διάλεκτο του Τσιταγκόνγκ του (μουσουλμανικού) Μπαγκλαντές.

Οι Rohingya θεωρούνται από τη Μιανμάρ ως παράνομοι μετανάστες και γίνονται θύματα συστηματικών διάκρισεψν. Η κυβέρνηση της χώρας τους αντιμετωπίζει ως “ανθρώπους χωρίς πατρίδα”, και τους αρνείται την ιθαγένειά. Έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί στην ελευθερία κινήσεων τους, την πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, την εκπαίδευση και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του OHE Αντόνιο Γκουτιέρρες αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση της Μυανμάρ να δώσει αμέσως στους μουσουλμάνους είτε την εθνικότητα είτε νομικό καθεστώς, ώστε να μπορούν να έχουν κανονική ζωή και να κινούνται ελεύθερα, να μπορούν να εργασούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο Γκουτιέρρες έκανε λόγο για μια μακροχρόνια ισορία «διακρίσεων, απελπισίας και ακραίας φτώχειας» εναντίον μουσουλμάνων Rohingya και προειδοποίησε για πιθανή γενοκτονία, ενώ επανέλαβε την καταδίκη του για τις πρόσφατες επιθέσεις των αντάρτικων ομάδων των μουσουλμάνων Rohingya.

Δήλωσε όμως ότι τώρα τα ΗνωμέναΈθνη. λαμβάνουν”συνεχείς αναφορές βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μυανμάρ, συμπεριλαμβανομένων αδιάκριτων επιθέσεων”. Και προειδοποίησε ότι θα αυξήσει περαιτέρω την ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων.

Ο Γκουτιέρρες δήλωσε ότι περίπου 125.000 θύματα αφόρητης ταλαιπωρίας και απελπισίας έχουν καταφύγει στο Μπαγκλαντές και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη βία.

Περισσότερες φωτογραφίες

Δείτε βίντεο

Who are the Rohingya and what is happening in Myanmar?

Rohingya protest in Malaysia is ‘freedom of expression’, says minister

Aung San Suu Kyi blames ‘terrorists’ for Rohingya ‘misinformation’

Myanmar: Who are the Arakan Rohingya Salvation Army?

The Latest: UN chief urges Myanmar to give Muslims status

There is a Rohingya in all of us

A Mediterranean Rescue Ship is Relocating to Asia to Help Rohingya Fleeing Myanmar

As Rohingyas flee Myanmar, India needs to drop religious criteria in its refugee law

UN Sec.Gen. urges Myanmar to give Rohingya people legal status

Boats Carrying Rohingya Fleeing Myanmar Sink, Killing 46

‘We just want our right to live’: Rohingya refugees recount horrors of Burma bloodshed

Police say a trawler carrying Rohingya refugees capsized overnight and at least 5 people are dead.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ