Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΟι ΗΠΑ διατηρούν την υποχρέωση βίζας για τους πολίτες της Κύπριακής Δημοκρατίας

Οι ΗΠΑ διατηρούν την υποχρέωση βίζας για τους πολίτες της Κύπριακής Δημοκρατίας

- Advertisement -

Ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου ζητά την επαναφορά της βίζας για τους Αμερικανούς-Κασουλίδης: Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για κατάργηση της υποχρέωσης σε στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση

Εκτός προγράμματος κατάργησης θεωρήσεων των ΗΠΑ ακόμη η Κύπρος

Της Κάτιας Σάββα

Η Κύπρος παραμένει μαζί με τέσσερις άλλες χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία και Ρουμανία) εκτός του προγράμματος κατάργησης θεωρήσεων των ΗΠΑ (VWP), στο οποίο μετέχουν 38 χώρες, παρότι την ίδια ώρα οι πολίτες των ΗΠΑ δε χρειάζονται θεωρήσεις εισόδου για επίσκεψη στην Κύπρο για περίοδο μικρότερη των τριών μηνών.

- Advertisement -

Στη βάση των πιο πάνω το Ευρωκοινοβούλιο, με μη δεσμευτικό ψήφισμά του τον περασμένο Μάρτιο, ζητά την επαναφορά της υποχρέωσης για έκδοση visa σε πολίτες των ΗΠΑ που επισκέπτονται οποιαδήποτε χώρα της EE, ακριβώς λόγω αυτής της διάκρισης. Από την πλευρά του ωστόσο ο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης, αφού αναφέρει τη θέση των ΗΠΑ πως αν η EE αναστείλει την απαλλαγή θεώρησης για Αμερικανούς πολίτες οι ΗΠΑ θα επιβάλουν υποχρέωση θεώρησης για όλη την EE, εξηγεί πως «ουδείς επιθυμεί μια αχρείαστη και γενικά ζημιογόνο για όλους διαμάχη με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όταν η προοπτική διεύρυνσης του προγράμματος παραμένει ανοιχτή και εντός δυνατοτήτων».

Απαντώντας σε επιστολή του προέδρου των Οικολόγων, ο κ. Κασουλίδης προσθέτει πως «εξίσου συνεπής και καθαρή είναι η θέση των ΗΠΑ ότι τα κριτήρια είναι ο βασικός βατήρας που επιτρέπει σε μια χώρα να προχωρήσει σε εξέταση και περαιτέρω αξιολογήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, έστω και αν δεν παρέχεται βεβαιότητα ή εγγύηση για επιτυχή κατάληξη». Για τον κ. Κασουλίδη η διαχρονική θέση και στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά συστηματική δουλειά και συνεχή βελτίωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ χωρίς τυμπανοκρουσίες, «αλλά ιδιαίτερα για αποφυγή δημιουργίας υπέρμετρων προσδοκιών και παροχής κενών υποσχέσεων προς τους συμπολίτες μας όσον αφορά την ποικιλοτρόπως επιδιωκόμενη συμπερίληψη στο πρόγραμμα».

Όσον αφορά το ερώτημα του βουλευτή περί ενεργειών της ΚΔ, η Κύπρος, εξηγεί ο ΥΠΕΞ, έχει τα τελευταία χρόνια προχωρήσει σε σειρά διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και συνεχίζει τις προσπάθειες για βελτιώσεις που τη φέρνουν εγγύτερα στην ικανοποίηση των κριτηρίων που τίθενται για συμπερίληψη μίας χώρας στο πρόγραμμα VWP. Αναφορικά με τη θέση των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ σημειώνει πως εμπεριέχει αρκετές μεν διαστάσεις, αλλά είναι σε όλες σαφής: Η κάθε χώρα πρέπει να κερδίσει τη συμπερίληψή της στο πρόγραμμα «Το πλέον σημαντικό» για τον κ. Κασουλίδη είναι πως και η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει πιστή στη δέσμευση των ΗΠΑ για αποδοχή των 5 κρατών μελών της EE στο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επί του παρόντος κανένα δεν ικανοποιεί τις διά νόμου προβλεπόμενες απαιτήσεις και ότι επί τούτου θα συνεχιστεί η συνεργασία και ποικίλες επαφές, με στόχο τη βελτίωσή τους. Για παράδειγμα παραμένουν κενά, ιδιαίτερα στο θέμα πρακτικής και αποτελεσματικής εφαρμογής, καθώς και στην αμεσότητα και συχνότητα καταχώρισης αναφορών στην Ιντερπόλ περί κλαπέντων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ