Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνάντηση Τσίπρα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό στην Κέρκυρα

Συνάντηση Τσίπρα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό στην Κέρκυρα

- Advertisement -

Έναρξη του Πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας

Ανοιξε η αυλαία του Πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα, με τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών του Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομόλογού του Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία στην είσοδο του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Ιταλό πρωθυπουργό, τη μοναδική θέα της Πλατείας Σπιανάδα και του Παλιού Φρουρίου από το μπαλκόνι της αίθουσας Ροτόντα του πρώτου ορόφου των Ανακτόρων, που θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο.

Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν θερμή χειραψία στην είσοδο του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Ιταλό πρωθυπουργό, τη μοναδική θέα της Πλατείας Σπιανάδα και του Παλιού Φρουρίου από το μπαλκόνι της αίθουσας Ροντόντα του πρώτου ορόφου των Ανακτόρων, που θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο.

- Advertisement -

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υιοθετηθεί κοινή δήλωση, με την οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας κύριως σε οικονομικά θέματα.

Από τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα ξεχωρίζει η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. και οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν στον τομέα των επενδύσεων.

Στο οικονομικό πεδίο στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών θα βρεθούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ΑΟΖ και ενεργειακά. Επίσης θα συζητηθούν το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια , οι Ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά από μια τρομερή κρίση, με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. Το θέμα είναι ότι μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή» ανέφερε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνεπίσης.

Παράλληλα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα γίνουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασφάλειας (σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων).

Τέλος θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο

- Advertisement -

Στην πρώτη αυτή επίσημη διακυβερνητική συνάντηση συνεργασίας, που γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συμμετέχουν υπουργοί, γενικοί γραμματείς και κυβερνητικά κλιμάκια των δύο χωρών που στόχο έχουν να θέσουν τις βάσεις για την επίτευξη καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε επιχειρηματικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Από την ελληνική κυβέρνηση συμμετέχουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, από το Υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Νικόλαος Κοτζιάς, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο υφυπουργός Ιωάννης Μπαλάφας, από το Υπουργείο Τουρισμού η υπουργός Έλενα Κουντουρά και από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Αντίστοιχα, την ιταλική κυβέρνηση εκπροσωπούν από το υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Αντζελίνο Αλφάνο, από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ο Υπουργός Κάρλο Καλέντα (Carlo Calenda), από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι (Dario Franceschini), από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο υπουργός Υποδομών Γκρατζιάνο Ντέρλιο (Graziano Delrio) και από το Υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Ντομένικο Μαντζιόνε (Domenico Manzione).

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολομέλεια του Πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Η κοινή συνέντυξη Τύπου

Οι ιστορικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας είναι αυτό που μας ενώνει, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Σημείωσε ότι στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.

Σχετικά με τη χτεσινή ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνούμε, και ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Είπε ότι η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και στον τομέα των επενδύσεων και πως συμφώνησαν με τον Πάολο Τζεντιλόνι για την ανάγκη να ενισχύσουν αυτή τη σχέση. «Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Επιπλεόν, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις κοινές πορείες των δύο χώρων τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι αμφότερες εξέρχονται από μία πολυετή κρίση, αντιμετωπίζοντας σήμερα κοινές προκλήσεις και προβλήματα που απαιτούν κοινή αντιμετώπιση και κοινές λύσεις.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το μάρμαρο μιας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική ούτε ιταλική», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας οτί τόσο ο ελληνικός όσο και ο ιταλικός λαός έδειξαν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, και προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με φράχτες αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης.

Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Είπε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, και άλλες επενδύσεις. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία». Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

Δείτε το βίντεο

Πηγή

Διαβάστε ακόμαΤα ανοικτά μέτωπα της ελληνο-ιταλικής “προσέγγισης”

Περισσότερα για τη συνάντηση

Τσίπρας: Σημαντικός εταίρος η Ιταλία στις επενδύσεις«Οι λαοί του νότου δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο» [LIVE]

Προσδοκίες της κυβέρνησης από την επίσκεψη Τζεντιλόνι

Τσίπρας: Η Ιταλία σημαντικός εταίρος και στον τομέα των επενδύσεων

Τσίπρας και Τζεντιλόνι συζητούν για επενδύσεις στην ΚέρκυραΤσίπρας: Η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας

Υπεγράφη η συμφωνία για ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Θα επενδυθούν 500 εκατ. ευρώ

Το μέλλον της Ευρώπης στην ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα -Τζεντιλόνι

Συνάντηση Τσίπρα – Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα

Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα

Μετά τον Μακρόν έρχεται ο Τζεντιλόνι

Επενδυτική αντεπίθεση και ενίσχυση του Νότου μέσω Κέρκυρας

Επενδύσεις α λα ιταλικά

“Πέφτουν” σήμερα οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Π. Τζεντιλόνι: Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις

Προπομπός της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο Ν. Παππάς – Στην Ουάσιγκτον σήμερα

LIVE: Οι δηλώσεις Τσίπρα – Τζεντιλόνι

‘Ζεσταίνεται’ ξανά το ‘μέτωπο του Νότου’

Αποκλειστική συνέντευξη του Ιταλού πρωθυπουργού στην ΕΡΤ (video)

Στους Ιταλούς της FS η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο

Συνάντηση Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογο του στην Κέρκυρα

Προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης θα καταθέσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Ελλάδας – Ιταλίας

Ιταλική… στροφή από την κυβέρνηση -Στην Κέρκυρα ο Τσίπρας για τετ α τετ με τον Τζεντιλόνι

Συμμαχίες στο Νότο ψάχνει ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Τσίπρα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ)

Συνάντηση Τσίπρα με επίκεντρο την ελληνοιταλική συνεργασία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Τσίπρα – Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα – Η ατζέντα των συζητήσεων

Κέρκυρα: Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα

Αποκλειστική συνέντευξη του Ιταλού πρωθυπουργού στην ΕΡΤ

«Grinvest»: Επόμενη στάση Κέρκυρα – Συνάντηση Τσίπρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό

Στην Κέρκυρα αύριο ο Τσίπρας με τον Ιταλό πρωθυπουργό -Νέο σόου για επενδύσεις

Ο άξονας Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και ο ρόλος που διεκδικούν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ