Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΜετά το Κραν Μοντάνα η Νέα Υόρκη: Στην έδρα του ΟΗΕ ο...

Μετά το Κραν Μοντάνα η Νέα Υόρκη: Στην έδρα του ΟΗΕ ο Κασουλίδης

- Advertisement -

Για το Κυπραικό ζήτημα και την τουρκική αδιαλλαξία θα ενημερώσει τη Διεθνή Κοινότητα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης

Επαφές με εκπροσώπους των νέων μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τους οποίους θα ενημερώσει για το Κυπριακό, μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί επίσης με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου για την τριμερή, ενώ θα έχει και σειρά επαφών με ομολόγους του αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου θα έχουν τριμερή συνάντηση την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, για την προετοιμασία της επόμενης τριμερούς σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Λευκωσία.

- Advertisement -

Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να έχει επίσης σειρά επαφών με τα νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και με ομολόγους του από παραδοσιακά φίλες χώρες, όπως η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για ενημέρωση για το Κυπριακό. Στις συναντήσεις με τα μη μόνιμα μέλη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους λόγους που οδήγησαν τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα σε αποτυχία, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Κασουλίδης θα επιδιώξει παράλληλα προληπτικού τύπου επαφές για να ενημερώσει τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που διεξάγεται στον διεθνή οργανισμό για αναθεώρηση των ειρηνευτικών αποστολών παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αποτελεί και το μεγαλύτερο χρηματοδότη, έχει θέσει θέμα μείωσης της συνεισφοράς της για τις ειρηνευτικές αποστολές. Το μήνυμα της Λευκωσίας στις επαφές αυτές είναι ότι δεν τίθεται θέμα οικονομικής επιβάρυνσης του οργανισμού, καθώς το κόστος επωμίζεται κυρίως η Λευκωσία. Παράλληλα, προτάσσει τη σημασία της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο διαρκεί η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές με τους ομολόγους του από την Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Κασούλιδης αναμένεται να κινηθεί προληπτικά, ενημερώνοντας μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διάκεινται θετικά προς τη Λευκωσία για τους λόγους της αποτυχίας στο Κραν Μοντάνα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ομόλογό του από τον Λίβανο την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, ενώ την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου θα δει τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου μετά από αίτημα του τελευταίου. Την ίδια ημέρα, ο κ. Κασουλίδης θα έχει επαφές και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Μουαλέμ, με τον οποίο είχε συναντηθεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης προώθησης της Σύμβασης της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, ο κ. Κασουλίδης θα παραστεί και θα μιλήσει σε «Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Τρομοκρατία» που διοργανώνει η Ιταλία.

- Advertisement -

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, θα προεδρεύσει της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας και θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σειρά συναντήσεων.

Πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ