Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΣήμερα η πρώτη ομιλία του Προέδρου Tραμπ στα Ηνωμένα Έθνη

Σήμερα η πρώτη ομιλία του Προέδρου Tραμπ στα Ηνωμένα Έθνη

- Advertisement -

Τι θα πει ο Πρόεδρος στην 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Σήμερα η πρώτη ομιλία του Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη. Η μέχρι τώρα “αιρετική” στάση του Προέδρου απένατι στον Διεθνή Οργανισμό καθώς και στο έργο του αυξάνει το ενδιαφέρον για την πρώτη αυτή ομιλία.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον ΟΗΕ «λέσχη», όπου «οι άνθρωποι περνούν καλά», χωρίς να παράγουν κάτι ουσιαστικό, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να μειώσει δραστικά το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι ΗΠΑ για τον διεθνή οργανισμό. Στο χθεσινό του ντεμπούτο στα Ηνωμένα Εθνη, στη γενέτειρά του τη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπήρξε μεν πιο διπλωματικός στη φρασεολογία του, χωρίς ωστόσο να μετακινηθεί και πολύ από την ουσία των θέσεών του.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κανένα κράτος-μέλος δεν θα επωμίζεται δυσανάλογο μερίδιο του βάρους, είτε στρατιωτικά είτε οικονομικά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον εκπροσώπων 126 κρατών που ανταποκρίθηκαν σε πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς οργανισμού, μια μέρα πριν από την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Οι ΗΠΑ καλύπτουν το 22% των λειτουργικών εξόδων και το 28,5% των κονδυλίων που απαιτούνται για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

- Advertisement -

Στην ίδια ομιλία, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «δεν έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές τους λόγω γραφειοκρατίας και κακοδιαχείρισης», για να ζητήσει «πραγματικά τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο δομή και τη λειτουργία του». Στην εκδήλωση, με σπόνσορα τον Λευκό Οίκο, παραβρέθηκε και ο Αντόνιο Γκουτιέρες, γενικός γραμματέας του οργανισμού τον οποίο εννοεί να «αναδομήσει» ο πρόεδρος Τραμπ. «Δεν είχε επιλογή από τη στιγμή που δέχθηκαν να συμμετάσχουν 126 χώρες», σχολίαζε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

Οι καθαυτό εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αρχίζουν σήμερα, με την παρθενική ομιλία του Τραμπ από το βήμα του διεθνούς οργανισμού. Θα ακολουθήσουν ομιλίες των ηγετών της Γαλλίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Οι κρίσεις στην Κορέα και στη Συρία, όπως και η κλιματική αλλαγή, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα.

Χθες, τα «πολεμικά παιχνίδια» κλιμακώθηκαν γύρω από την κορεατική χερσόνησο, με παράλληλη διεξαγωγή στρατιωτικών και ναυτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας από τη μια πλευρά και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη. Το κορεατικό πρόβλημα έθιξαν σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους οι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι συζήτησαν επίσης την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα.

Η στάση του Προέδρου υποδεικνύει πως έχει θέση ωε προτεραιότητα της στρατηγικής του μια συνολική διαπραγμάτευση για τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ, όπως έδειξε μέχρι τώρα στις τοποθετήσεις του στο παράδειγμα του ΝΑΤΟ, αλλά καιτ ης συμφωνίας του Παρισιού. Στη χθεσινή του παρουσία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε για την ανάγκη «μεταρρυθμίσεων» στο διεθνή οργανισμό με βάση ένα σχέδιο διακήρυξης 10 σημείων που προωθεί η κυβέρνησή του και το οποίο έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη 72 εκ των 193 μελών του ΟΗΕ. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα είναι εταίροι» στις προσπάθειες για τον εκσυχρονισμό και τη «βελτίωση του ΟΗΕ», ώστε να γίνει τάχα «πιο αποτελεσματική δύναμη για την ειρήνη διεθνώς». Επέκρινε τον ΟΗΕ για κακοδιαχείριση πόρων, λέγοντας ότι έχει υπερδιπλασιάσει το προσωπικό του από το 2000 και έχει «φουσκώσει» τις δαπάνες του προϋπολογισμού «χωρίς να βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης». Ζήτησε ο ΟΗΕ «να εστιάσει περισσότερο στους ανθρώπους και λιγότερο στη γραφειοκρατία» και να τερματίσει αναποτελεσματικές τακτικές του παρελθόντος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσει σήμερα δυναμικά για την απειλή της Βόρειας Κορέας, στρεφόμενος και κατά αυτών που κατά την άποψή του, βοηθούν την Πιονγιάνγκ.

«Θα μιλήσει με σκληρή γλώσσα για την απειλή από την Βόρεια Κορέα κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, αλλά και της ασφάλειας όλων των χωρών που εκπροσωπούνται στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, αναφορικά με το περιεχόμενο της σημερινής ομιλίας του Τραμπ.

- Advertisement -

Ο αξιωματούχος μίλησε διατηρώντας την ανωνυμία του, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανόν να κάνει αναφορά και στην Κίνα, καθώς έχει εξοργιστεί από την στάση του Πεκίνου, που δεν έχει ασκήσει την πλήρη επιρροή του στην Πιονγιάνγκ, για την εκτόνωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Σι νωρίτερα την Δευτέρα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την άσκηση των πιέσεων για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ, αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση και κατά του Ιράν, ενώ θα δώσει έμφαση και στην έννοια της κρατικής κυριαρχίας, ως βάσης για την ανάπτυξη αμοιβαίων συνεργασιών με άλλες χώρες.

Από την άλλη μεριά, θα περιγράψει τις απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, με έμφαση στην συνοριακή ασφάλεια, τις εμπορικές σχέσεις, αλλά και τις διεθνείς συμφωνίες, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

3 Things to Expect in President Trump’s United Nations Speech

Σήμερα η πρώτη ομιλία του Τράμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Τραμπ: Η γραφειοκρατία εμποδίζει το έργο του ΟΗΕ

Νέα διεθνή παζάρια με φόντο τις πιέσεις του Τραμπ για «μεταρρυθμίσεις»

Κάλεσμα από Τραμπ στον ΟΗΕ για μεταρρύθμιση του οργανισμού 
Ντόναλντ Τραμπ: «Η γραφειοκρατία εμποδίζει το έργο του ΟΗΕ»
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω παρουσίας Τραμπ στη Συνέλευση του ΟΗΕ 
Βολές Τραμπ κατά ΟΗΕ: Γραφειοκρατία και κακοδιαχείριση 
Αύριο η ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 
Η Ρωσία «πιθανότατα δεν θα υπογράψει» τη διακήρυξη των ΗΠΑ για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ
Επίσημη πρώτη του δόγματος Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη
Αύριο η πρώτη ομιλία Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ