Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΥπέρ της Ανεξαρτησίας το Δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Υπέρ της Ανεξαρτησίας το Δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν

- Advertisement -

Συντριπτικό το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος-Οι διεθνείς αντιδράσεις

Το 91,83% των ψηφοφόρων στο ιρακινό Κουρδιστάν υποστήριξε την ιδέα της ανεξαρτησίας από τη Βαγδάτη, καθώς υπολογίστηκαν συνολικά 3,4 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, δήλωσε η επιτροπή δημοψηφίσματος την Τρίτη, παρόλο που το επίσημο των αποτελεσμάτων αναμένεται σε δύο μέρες.

Αναφέρθηκε νωρίτερα ότι συνολικά 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι το υψηλότερο επίπεδο του «ναι» καταγράφηκε στην επαρχία Κιρκούκ, η οποία ονομαστικά δεν ανήκει στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν αλλά ελέγχεται από τους Κούρδους, καθώς και στην περιοχή Sinjar, όπου το 90% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας . Το χαμηλότερο επίπεδο υποστήριξης καταγράφηκε στην πόλη Sulaymaniyah, όπου μόνο το 51% υποστήριξε την ανεξαρτησία.

- Advertisement -

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Masud Barzani κάλεσε την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση «να μην κλείσει την πόρτα» για διάλογο μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα. Τόνισε ότι το ιρακινό Κουρδιστάν «ήταν πάντα ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και θα παραμείνει έτσι».

Παράλληλα, η Βαγδάτη απειλεί το ιρακινό Κουρδιστάν με απαγόρευση πτήσης, εκτός αν πάρει τον έλεγχο των διεθνών αεροδρομίων.

Νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ ζήτησε από τις αρχές της κουρδικής αυτονομίας να μεταβιβάσουν τον έλεγχο όλων των συνοριακών σημείων της περιοχής, περιλαμβανομένων των αεροδρομίων προς την κεντρική κυβέρνηση προτρέποντας ταυτόχρονα τα ξένα κράτη να σταματήσουν τη συνεργασία με το ιρακινό Κουρδιστάν στον πετρελαϊκό τομέα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντίριμ δεν απέκλεισε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα θα τερματίσει τη μεταφορά πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν σε αντίποινα για την ψηφοφορία.

Περισσότερες δημοσιεύσεις της κατηγορίας Διεθνή ΕΔΩ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ