Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕιδήσειςΕλεύθερος ο Κρητικός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης: Το χρονικό της απαγωγής του

Ελεύθερος ο Κρητικός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης: Το χρονικό της απαγωγής του

- Advertisement -

Ποιοι έστησαν την απαγωγή και πως έφτασε η αστυνομία στην εξιχνίαση της υπόθεσης-Όλο το παρασκήνιο στο αναλυτικό αφιέρωμα

Ελεύθερος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης που επί έξι μήνες κρατείτο όμηρος από τους απαγωγείς του. Ο 52χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής στην περιοχή του Ηρακλείου, βρέθηκε σήμερα το πρωί, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία σε παλιά μάντρα αυτοκινήτων που βρίσκεται σε περιοχή 4 χιλιομέτρων, έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου – Χανίων και κρατείτο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον πάνω όροφο της του κτιρίου, όπου και εντοπίστηκε δεμένος, σε ένα κρεβάτι, ύστερα από αιφνιδιαστική έρευνα της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, επικεφαλής της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν και επίλεκτοι άνδρες της ΕΛΑΣ ήταν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής στην Κρήτη Υποστράτηγος Μιχάλης Λαγουδάκης.

Ο χώρος που οι απαγωγείς είχαν μεταφέρει τον επιχειρηματία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στον παράλληλο της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου και σε κοντινό σημείο με κέντρα διασκέδασης και κοινωνικών εκδηλώσεων. Κάτω από τον όροφο που κρατείτο λειτουργούσε η μάντρα αυτοκινήτων, ενώ όλος ο χώρος σφραγίστηκε από την αστυνομία.

- Advertisement -

Ο επιχειρηματίας, με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας από την πολύμηνη κράτηση του, μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ εκεί έσπευσε άμεσα και η οικογένεια του.

Ο επιχειρηματίας σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, ήταν αρκετά καταπονημένος έχοντας φθάσει τα 45 κιλά, αλλά είχε με απόλυτη διαύγεια.

Φως στις λεπτομέρειες της κράτησής του αναμένεται να δώσει ο ίδιος με την κατάθεσή του στις Αρχές.

(Φωτογραφίες: flashnews και neakriti.gr)

- Advertisement -

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος βρισκόταν στο ισόγειο και ένα ακόμη άτομο που εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο και είχε αναλάβει τη φύλαξη του Λεμπιδάκη. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του enikos.gr, η 17χρονη κόρη ενός εκ των οκτώ συλληφθέντων, φέρεται να εμπλέκεται στην απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία. Η ίδια φέρεται να έφτιαχνε το usb, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς για να επικοινωνούν με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα: Ο Λεμπιδάκης είναι ανακουφισμένος και καλά στην υγεία του

Καλά στην υγεία του και ανακουφισμένος που έλαβε τέλος η πολύμηνη περιπέτειά του είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

«Ευχαρίστησε τους αστυνομικούς. Είναι καλά στην υγεία του. Είναι μεγάλη η χαρά για όλους» ανέφερε ο κ. Τόσκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τους δράστες δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες απλά υπογράμμισε ότι θα φανεί εάν ήταν «υπεράνω υποψίας». Μάλιστα δεν απέκλεισε το γεγονός να βρεθούν και συνεργοί τους από την αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική επιτυχία» της Ελληνικής Αστυνομίας και τόνισε:

«Όταν υπάρχει συνεργασία με την οικογένεια μπορεί και ο άνθρωπος να είναι σώος και να μην δοθούν λύτρα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη».

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Σε ανάρτηση του στο twitter o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της στην υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη. Όραμα μας μια αστυνομία αποτελεσματική απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, φιλική και όχι αυταρχική απέναντι στους πολίτες»

Σε ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση του Μ. Λεμπιδάκη! Έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές.»

Ακόμη σε μήνυμα της στο twitter η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά λέει: «Ανακούφιση για το αίσιο τέλος της ομηρείας του Μ. Λεμπιδάκη και της πολύμηνης ταλαιπωρίας της οικογένειάς του. Πολλά συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ.»

Επίσης o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο twitter αναφέρει: «Μπράβο στους αξιωματικούς, γυναίκες & άντρες της αστυνομίας που σιωπηλά & μεθοδικά κατάφεραν για άλλη μια φορά να νικήσουν τους απαγωγείς.»

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Βήμα γράφει για Τα 15 άτομα που εμπλέκονται στην απαγωγή Λεμπιδάκη

Δεκαπέντε περίπου άτομα, ανάμεσα στα οποία ένας ποινικός που έχει κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις, ένα ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, δύο καταστηματάρχες στο Ρέθυμνο, ένας 23χρονος κατηγορούμενος για πυροβολισμούς σε βάρος μίας γυναίκας, ένας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ένας ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων είναι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στην απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία κ. Μιχάλη Λεμπιδάκη που είχε απαχθεί πριν από έξι μήνες στην Κρήτη. Ερευνάται και ο ρόλος ατόμου, κρητικής καταγωγής, που είχε εμπλοκή στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, το 2009 στην Αθήνα. 

Ο κ. Λεμπιδάκης απελευθερώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση στο χώρο της μάντρας αυτοκινήτων σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο του Ρεθύμνου. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έφτασαν στον χώρο όπου κρατείτο ο κ. Λεμπιδάκης ύστερα από συντονισμένη παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων αφού φαίνεται να ήξεραν τον μεγαλύτερο αριθμό των δραστών εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την μείωση των λύτρων είχαν χαρτογραφήσει πλήρως τα μέλη της σπείρας με την βοήθεια των κλήσεων κινητής τηλεφωνίας, τον εντοπισμό στίγματος κρίσιμου κινητού τηλεφώνου αλλά και την αγορά καρτών τηλεφωνίας από κατάστημα του νησιού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η ΕΛΑΣ είχε επιχειρήσει εισβολή στις 4 Αυγούστου σε κατοικία ορεινού χωριού έξω από τα Σφακιά όπου υπήρχαν ενδείξεις ότι εκεί κρατείτο ο κ. Λεμπιδάκης. Χωρίς όμως αποτέλεσμα. Προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση από τους απαγωγείς, ερευνήθηκε άλλη γειτονική κατοικία με επίκληση έρευνας για λαθρομετανάστες και με παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ο ιδιοκτήτης αυτής της κατοικίας είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. 

Επί σειρά ημερών η ΕΛ.ΑΣ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ο κ. Λεμπιδάκης να κρατείται στην περιοχή του Φραγκοκάστελου στην νότιο Κρήτη και εκτιμάται ότι από εκεί μεταφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες κοντά στο Ρέθυμνο, όπου και εντοπίσθηκε σήμερα. 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του zougla.gr για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην απαγωγής του επιχειρηματία 

Στη μάντρα του Μανώλη Κλάδου (ψευδώνυμο Δράκος), στην εθνική οδό Ρεθύμνου-Χανίων αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής συνελήφθησαν ή διερευνάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος των: Παντρεμένου, Κλάδου, Σωπάση, Μαμαλάκη, Γλινιαδάκη και Πολομαρκάκη. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και μία ανήλικη. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες κατάγονται από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, ενώ και οι επτά ανακρίνονται προκειμένου να εντοπιστούν κι άλλα μέλη της σπείρας αλλά και για να διαλευκανθεί το οδοιπορικό της απαγωγής.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά περισσότερα από 10 άτομα, ο ρόλος των οποίων διερευνάται. Όσον αφορά δε σε άτομο που είχε εμπλακεί στην απαγωγή του Π. Παναγόπουλου, πληροφορίες ανέφεραν ότι ελέγχεται για την απαγωγή του επιχειρηματία Λεμπιδάκη, ωστόσο ο ίδιος το αρνείται.

Σημειώνεται ότι τα χαράματα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μεταγωγή στην Κρήτη από τη Θεσσαλονίκη ενός ατόμου με καταγωγή από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι μία εκ των συλλήψεων αφορά στην αδελφή του ιδιοκτήτη της μάντρας αυτοκινήτων.

Φωτογραφίες της υπόθεσης

Τα πρώτα λόγια του Μιχάλη Λεμπιδάκη

«Μη φοβάσαι τίποτα, είσαι στα χέρια μας, δεν θα σε πειράξει κανένας», είπε ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος κοντά στον Μιχάλη Λεμπιδάκη σήμερα τα ξημερώματα. «Ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία, είχα αρχίσει να απελπίζομαι», του απάντησε ο Κρητικός επιχειρηματίας.

Οι πρώτες δηλώσεις του πατέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Εμφανώς συγκινημένος ο πατέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Γιάννης, μίλησε για την απελευθέρωση του γιου του από τους απαγωγείς και ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για την επέμβασή της.

“Ο Μιχάλης είναι καλά, ευχαριστούμε πολύ την Αστυνομία που μας στήριξε έξι μήνες και μας έφερε πίσω τον γιο μας», είπε στο Ράδιο 9,84 ο κ. Γιάννης Λεμπιδάκης.

Τρία κρησφύγετα είχαν αλλάξει μέσα σε ένα μήνα οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η μάντρα αυτοκινήτων στην οποία βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης επιχειρηματίας, ήταν το τρίτο κρησφύγετο που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς τον τελευταίο μήνα.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στην όλη επιχείρηση απαγωγής πιστεύεται ότι εμπλέκονται συνολικά 15 άτομα. Οι συλληφθέντες έχουν ποινικό παρελθόν.

Ο Διευθυντής του cretalive.gr, Κώστας Μπογδανίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, δήλωσε: “Έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις και θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη επιχείρηση σύλληψης ατόμων που παρακολουθούνταν όλο αυτό το διάστημα και έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την υπόθεση.

Θα δούμε πολλά ονόματα, μεταξύ αυτών και γυναίκες. Είχαν διαμορφώσει έναν χώρο πάνω από το λογιστήριο της μάντρας αυτής και εκεί τον κρατούσαν δεμένο… Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει συλληφθεί. Ακούγεται εντόνως και ένα όνομα κάποιου, που παλαιότερα είχε αναμειχθεί σε άλλη απαγωγή” είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μπογδανίδης και πρόσθεσε:

“Δεν ήταν από την αρχή αυτό το κρησφύγετο που κρατούσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, αυτό λένε οι μέχρι τώρα πληροφορίες. Μαθαίνω, ότι το κουβάρι ξετυλίχθηκε από ένα αυτοκίνητο που είχαν δει στην Εθνική Οδό και το οποίο ταυτοποίησαν αργότερα.”

Ακούστε το ηχητικό:

Το χρονικό της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου.

Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε επαρχιακό δρόμο, ενώ σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρων είχαν εντοπιστεί καμμένα και δύο Ι.Χ. που είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς: ένα αγροτικό με το οποίο είχαν κλείσει τον δρόμο στον επιχειρηματία και μια BMW με την οποία οι απαγωγείς και το θύμα τους είχαν αρχικά απομακρυνθεί από το σημείο. Το διάστημα που ακολούθησε, οι απαγωγείς πραγματοποίησαν αραιές επικοινωνίες με τον αδελφό του απαχθέντος αξιώνοντας λύτρα 100 εκατομμυρίων ευρώ (σε «μικρά» χαρτονομίσματα) για να απελευθερώσουν τον 54χρονο. Οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω γραπτών μηνυμάτων ούτως ώστε η αστυνομία να μην μπορέσει να ταυτοποιήσει τους δράστες μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής, όπως συνέβη στην περίπτωση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Στη συνέχεια, οι αξιώσεις των απαγωγέων φέρονται να μειώθηκαν, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα που η οικογένεια Λεμπιδάκη αδυνατούσε να ικανοποιήσει.

Σε όλο αυτό το διάστημα που κρατούνταν όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, με τους απαγωγείς να ζητούν το υπέρογκο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ ως λύτρα, η οικογένειά του αγωνιούσε καθώς δεν γνώριζε τίποτα για την τύχη του, ενώ πίεζε-όσο μπορούσε- τους απαγωγείς για ένα σημάδι ζωής του 54χρονου επιχειρηματία.

Τον Μάιο έλαβαν ένα usb με ένα βίντεο, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να ακούγεται να λέει «… είμαι καλά , δώστε τους ότι ζητούν. Είδα χθες τις ειδήσεις ότι στις γαλλικές εκλογές βγήκε ο Μακρόν…», καθώς οι δράστες για να αποδείξουν ότι ο επιχειρηματίας είναι ζωντανός, χρησιμοποίησαν ως στοιχείο της επικαιρότητας τις γαλλικές εκλογές για να μην υπάρχει η υποψία ότι το βίντεο ήταν γυρισμένο κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Ακολούθησαν μέρες σιωπής, με την οικογένεια να δημοσιοποιεί ανοιχτή επιστολή εξηγώντας ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούν. Πέντε μέρες μετά, οι απαγωγείς έστειλαν ακόμη ένα sms, δεν έστειλαν όμως καμία ένδειξη ζωής για τον επιχειρηματία που έχουν στα χέρια τους.

Η οικογένεια περίμενε ως τον Αύγουστο, οπότε και έλαβε μια επιστολή, ένα κείμενο λίγων γραμμών στο οποίο έχει αναγνωριστεί ο γραφικός χαρακτήρας του επιχειρηματία.

Η τελευταία επικοινωνία των απαγωγέων με την οικογένεια ήταν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και έριξαν το ποσό των λύτρων που ζητούν στα 18.000.000 ευρώ, από 30.000.000 εκατ. που είχαν απαιτήσει για την απελευθέρωση του στην τελευταία επικοινωνία τους με την οικογένεια.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης
Ο 54χρονος επιχειρηματίας, είναι Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD. Πρόκειται για ένα από τα δυνατότερα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής της Κρήτης.

Τα τελευταία χρόνια είναι μέτοχος εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με παραρτήματα σε έξι χώρες και εξαγωγές σε άλλες 60 και ανήκει σε οικογένεια που διατηρούσε πάντα χαμηλούς τόνους.

Από νεαρή ηλικία μπήκε στην “Πλαστικά Κρήτης” μία μικρή ΕΠΕ που δημιούργησε το 1970, στον νομό Ηρακλείου ο πατέρας του Γιάννης, γνωστότερος και αυτός για την ενασχόληση του με την Παγκρήτια Τράπεζα. Η “Πλαστικά Κρήτης” καταπιάστηκε τα επόμενα χρόνια στο να προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα – λύσεις στα θερμοκήπια που φύτρωναν τότε σαν μανιτάρια στο νότιο τμήμα όλου του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1983 θα ξεκινήσει πρώτη στον κόσμο, την παραγωγή φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων τριών στρώσεων, τεχνική για την οποία διαθέτει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’80 θα δημιουργήσει το σύγχρονο εργοστάσιο της στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου ενώ το 1992 θα ξεκινήσει πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή των γεωμεμβρανών για την στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών, χωματερών και άλλων τεχνικών έργων. Ήταν η χρονιά που ο Μιχάλης, ως Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD, μαζί με τον αδελφό του Μανώλη αναλαμβάνουν τα ηνία της “Πλαστικά Κρήτης” από τον πατέρα τους Γιάννης ο οποίος όμως παραμένει ακόμη και σήμερα Πρόεδρος της εταιρείας.

Ήδη από την δεκαετία του ’80 ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής κατευθύνονταν σε εξαγωγές κάτι που την οδήγησε τις επόμενες δεκαετίες να επεκταθεί και παραγωγικά στο εξωτερικό. Το 1995 θα δημιουργήσει την Romcolor 2000 SA στην Ρουμανία ενώ το ζεστό χρήμα που ήρθε από την εισαγωγή των μετοχών της “Πλαστικά Κρήτης” στο Χρηματιστήριο το 1999 έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην παγκόσμια παρουσία της.

Το εργοστάσιο στην Κίνα

Μία νέα μονάδα ανακύκλωσης θα δημιουργηθεί στην Κρήτη το 2000 ενώ ένα χρόνο αργότερα ο όμιλος θα μεγεθυνθεί και άλλο με μία εξαγορά στην Τουρκία και την ίδρυση δύο θυγατρικών σε Πολωνία και Γερμανία. Το 2001 όμως ήταν και χρονιά της Κίνας καθώς ιδρύθηκε από κοινού με κρατικές κινεζικές εταιρείες η Shanghai HiTec Plastics, μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής φύλλων για θερμοκήπια και γεωμεμβράνες.

Πολύ πριν οι υπόλοιποι Έλληνες ανακαλύψουν την Κίνα λόγω της κρίσης και την δυναμικής της αγοράς του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στην πλέον δυναμική αγορά θερμοκηπιών στον κόσμο. Η μονάδα στην Κίνα πέρα απο την εγχώρια αγορά τροφοδοτούσε τόσο αυτή της Ασίας όσο και την Κίνας.

Από τους πρωτοπόρους και στην καθαρή ενέργεια καθώς ήδη από το 2003 αδειοδοτείται το αιολικό πάρκο της εταιρείας. Σήμερα η Πλαστικά Κρήτης είναι ένας όμιλος που διαθέτει θυγατρικές σε Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία, Τουρκία και Ρουμανία και εξαγωγική δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες.

Σύμφωνα με τα μεγέθη της τελευταίας οικονομικής χρήσης ο όμιλος της “Πλαστικά Κρήτης” εμφάνισε το 2016 αυξημένες πωλήσεις κατά 8,58% φθάνοντας τα 134 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 34,8% αγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ.

Τα κινητά πρόδωσαν τους απαγωγείς

Περισσότερο από τρεις μήνες πριν, είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάποιους από τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση έως ότου διασφαλίσουν απόλυτα τη ζωή και την ακεραιότητα του απαχθέντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.

Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε σήμερα η επιχείρηση με την ευτυχή κατάληξη.

Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.

Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα.

Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Από την στιγμή εκείνη το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση, ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν χθες να εντοπίσουν το κρησφύγετο, όπου κρατείτο ο όμηρος, και το μεσημέρι της Κυριακής οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 8 το πρωί.

Ο Τόσκας στον Realfm 97,8 για την απελευθέρωση Λεμπιδάκη

Στην επιχείρηση διάσωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη, που επί έξι μήνες κρατείτο όμηρος από τους απαγωγείς του, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Πιστεύουμε ότι θα αποτραπούν άλλοι οι οποίοι έχουν παρόμοιες σκέψεις και το ίδιο το κύκλωμα το επικίνδυνο εξουδετερώθηκε. Φάνηκε ότι η ελληνική αστυνομία μπορεί να είναι αποτελεσματική, όπως είναι και σε πολλές άλλες περιπτώσεις” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας.

Στο ερώτημα εάν ήταν έκπληξη για την ελληνική αστυνομία τα ονόματα όσων ενέχονται στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “κάποιοι από αυτούς έχουν απασχολήσει τις Αρχές για ποινικά αδικήματα παλαιότερα και κάποιοι είναι άγνωστοι. Οι έρευνες συνεχίζονται, έχουν συλληφθεί 8 άτομα, πιθανόν να προκύψουν και άλλες συλλήψεις” και πρόσθεσε:

“Αυτοί οι άνθρωποι τον ταλαιπώρησαν τον κ. Λεμπιδάκη, τον κρατούσαν κάτω άσχημες συνθήκες, χωρίς να κινδυνέψει η υγεία του… Ήταν τριπλή επιτυχία ή τετραπλή, σώος ο άνθρωπος και δεν χύθηκε αίμα και δεν δόθηκαν λύτρα και συνελήφθησαν αυτοί που συνελήφθησαν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 30 Μαρτίου 2017, ημερομηνία απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία, οι δράστες είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.

Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε σήμερα η αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αστυνομίας. Οι απαγωγείς είχαν δέσει τον Μ. Λεμπιδάκη με αλυσίδα από το πόδι και ένας εξ αυτών τον επιτηρούσε.

Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν με την οικογένεια μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Τις έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας στην Κρήτη συνέδραμαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που μετέβησαν στο νησί. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν χθες να εντοπίσουν το κρησφύγετο, όπου κρατείτο ο επιχειρηματίας, και χθες το μεσημέρι οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 8 το πρωί.

Όπως λένε αστυνομικοί, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος, δεν καταβλήθηκαν λύτρα, ο επιχειρηματίας είναι καλά στην υγεία του και ο βασικός πυρήνας των δραστών είναι στα χέρια των Αρχών. «Ήταν μια απρόσμενα ευκολότερη απ’ ό,τι υπολογίζαμε επιχείρηση» δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση και απελευθερώθηκε ο επιχειρηματίας χωρίς να πάθει το παραμικρό.

Οκτώ συλλήψεις

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται και άλλες συλλήψεις τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες είναι Κρητικοί, εκτός από έναν που είναι υπήκοος ΠΓΔΜ, και φέρεται ότι ήταν αυτός που επιτηρούσε το θύμα της απαγωγής. Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις αρχές για ποινικά αδικήματα.

Ανακούφιση στην τοπική κοινωνία

Η είδηση της απελευθέρωσης του Μ. Λεμπιδάκη προκάλεσε ανακούφιση στην τοπική κοινωνία. Στο χωριό Καλέσσα Ηρακλείου ετοιμάζεται κρητικό γλέντι, ενώ ικανοποίηση προκάλεσε η είδηση και στους εργαζόμενους της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης. «Η χαρά μας είναι μεγάλη» δήλωσε εργαζόμενος στην εταιρεία.

Την ικανοποίηση του για την αίσια εξέλιξη της υπόθεσης Λεμπιδάκη εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος δήλωσε: «Θερμά συγχαρητήρια στους αξιωματικούς και στο σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που σχεδίασαν, συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινωνία της Κρήτης τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε, αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας των Κρητικών. Ευχόμαστε, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μετά την εξάμηνη απαγωγή και περιπέτεια του, υγιής να επιστρέψει στην οικογένεια του και να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχή επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Στον ίδιο και την οικογένειά του εύχομαι να αφήσουν πίσω τους αυτήν την περιπέτεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Πώς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι του Λεμπιδάκη στην είδηση της απελευθέρωσης του επιχειρηματία

Λίγο πριν διαρρεύσει η είδηση της απελευθέρωσης, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν από στελέχη της διοίκησης του εργοστασίου του Λεμπιδάκη προκειμένου να ενημερωθούν για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, το άκουσμα της είδησης προκάλεσε κύματα χαράς και ενθουσιασμού στους υπαλλήλους, οι οποίοι και οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι μετά από 186 μέρες αγωνίας, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν μακριά πλέον από τους απαγωγείς του.

Περισσότερα βίντεο από την υπόθεση

Μιχάλης Λεμπιδάκης: Ο άρχοντας των πλαστικών (και όχι μόνο)

Μιχάλης Λεμπιδάκης: Αίσιο τέλος στην απαγωγή μετά από έξι μήνες

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Όλα τα ονόματα των συλληφθέντων

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Ερευνάται η συμμετοχή και ο ρόλος της 16χρονης

Ενας τυχαίος έλεγχος πρόδωσε τους απαγωγείς Λεμπιδάκη -Ολο το χρονικό | iefimerida.gr

Στο ιατρείο της Σχολής Αστυνομίας Ρεθύμνου ο Μ. Λεμπιδάκης

Ελεύθερος ο Μιχ. Λεμπιδάκης – Πώς εντόπισε η ΕΛΑΣ το κρησφύγετο

Απελευθερώθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης- Τον έκρυβαν σε μάντρα …

Απελευθέρωση Λεμπιδάκη: Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στο κρησφύγετο των …

Τα 15 άτομα που εμπλέκονται στην απαγωγή Λεμπιδάκη

Αρχηγός ΕΛΑΣ για απελευθέρωση Λεμπιδάκη: Μεγάλη στιγμή για την ελληνική Αστυνομία

Συγχαρητήρια Γεννηματά στην ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση Λεμπιδάκη

Το tweet του Θεοδωράκη για την απελευθέρωση Λεμπιδάκη

Το «ευχαριστώ» του πατέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Λεμπιδάκης: Ελεύθερος μετά από επέμβαση της αστυνομίας

Το ‘ευχαριστώ’ του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους αστυνομικούς

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Επτά συλλήψεις – 15 συνολικά οι απαγωγείς

Μιχάλης Λεμπιδάκης: Συγχαρητήρια σε ΕΛΑΣ από Κυριάκο Μητσοτάκη

Απελευθερώθηκε ο Μ. Λεμπιδάκης

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Όλα τα ονόματα των συλληφθέντων

Έκτακτο: Απελευθερώθηκε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης!

Σε παλιά μάντρα αυτοκινήτων το κρησφύγετο των απαγωγέων του …

Λεμπιδάκης: “Έκαναν τη δουλειά τους με ακρίβεια και μυστικότητα”

Ελεύθερος ο Λεμπιδάκης – Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας

 

Περισσότερες δημοσιεύσεις της κατηγορίας Ελλάδα ΕΔΩ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ