Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΜήνυμα Βαρθολομαίου ενάντια στις νεοναζιστικές τάσεις

Μήνυμα Βαρθολομαίου ενάντια στις νεοναζιστικές τάσεις

- Advertisement -

Στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου»,ο Οικουμενικός Πατριάρχης,μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος τόνισε :

Αι συγκλονιστικαί εμπειρίαι εξευτελισμού του ανθρωπίνου προσώπου, κατά τον 20ον αιώνα, δεν εσυνέτισαν το ανθρώπινον γένος, δεν απέτρεψαν την συνέχισιν της βίας, των πολέμων, της εκμεταλλεύσεως του ανθρώπου από τον συνάνθρωπόν του. Ανεπτύχθησαν καταστροφικά πυρηνικά όπλα, τα οποία απειλούν και αυτήν ταύτην την διατήρησιν της ζωής επί της γης

Του Αριστείδη Βικέτου

- Advertisement -

«Το Άουσβιτς είναι η απόδειξις, μέχρι ποίου σημείου καταστροφικότητος και βιαιότητος δύναται να φθάση ο άνθρωπος, όταν καταστή έρμαιον πλύσεως εγκεφάλου και ρητορικής του μίσους, όταν νεκρωθούν τα συναισθήματά του και στερεύσουν αι δημιουργικαί του δυνάμεις», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, σε μήνυμά του κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος. 

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την επανεμφάνιση και διάδοση νεοναζιστικών τάσεων και κινημάτων στον σημερινό κόσμο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, επεσήμανε ότι το βιβλίο αποτυπώνει, στις 1188 σελίδες του, «τας ειδεχθεστάτας σελίδας απανθρωπίας της ιστορίας, αι οποίαι συνδέονται με το “Ολοκαύτωμα” και ειδικώτερον με τον εκτοπισμόν και αφανισμόν του 90% των Ελλήνων Εβραίων εις το στρατόπεδον συγκεντρώσεως, καταναγκαστικής εργασίας και εξοντώσεως, Άουσβιτς, το σύμβολον του ριζικού κακού και της απυθμένου θηριωδίας».

Δυστυχώς, επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος,  η ανθρωπότητα δεν φαίνεται ότι διδάσκεται από την ιστορία. «Αι συγκλονιστικαί εμπειρίαι εξευτελισμού του ανθρωπίνου προσώπου, κατά τον 20ον αιώνα, δεν εσυνέτισαν το ανθρώπινον γένος, δεν απέτρεψαν την συνέχισιν της βίας, των πολέμων, της εκμεταλλεύσεως του ανθρώπου από τον συνάνθρωπόν του. Ανεπτύχθησαν καταστροφικά πυρηνικά όπλα, τα οποία απειλούν και αυτήν ταύτην την διατήρησιν της ζωής επί της γης.

Ο κόσμος μας παραμένει πλήρης ανταγωνισμών, διακρίσεων και αδικίας, στυγνής καταπατήσεως των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι απογοητευτικόν το γεγονός ότι, ενώ το 2018 συμπληρώνονται 70 έτη από της Οικουμενικής Διακηρύξεως των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία, εκφράζουσα τον αποτροπιασμόν της παγκοσμίου κοινότητος απέναντι εις την απανθρωπίαν του ολοκληρωτικού πολέμου και την φρίκην του Ολοκαυτώματος, ανέδειξε τας θεμελιώδεις αξίας και τα οικουμενικά ιδανικά, τα οποία οφείλουν να σέβωνται και να προάγουν όλοι οι λαοί και τα κράτη, σήμερον, σκόπιμοι παρερμηνείαι, αθετήσεις της Διακηρύξεως και καταχρήσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου διά πολιτικούς σκοπούς, υποσκάπτουν τον σεβασμόν και την πραγμάτωσίν των», ανέφερε στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης, έκανε έκκληση για να αγωνιστούν πρόσωπα και λαοί, κράτη και διεθνείς οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών, τα ανθρωπιστικά κινήματα, οι θρησκείες και η Εκκλησία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, για να μη βιώσει η ανθρωπότητα νέα Ολοκαυτώματα.

Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδίκασε, για άλλη μια φορά, κάθε μορφή ρατσισμού, φυλετικού μίσους αλλά και κάθε ιδεολογία, που προωθεί την επιβολή της ισχύος ενός ανθρώπου σε έναν άλλο άνθρωπο.

- Advertisement -

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη όλους τους συντελεστές της έκδοσης και ιδιαιτέρως τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Πηλιχό, ο οποίος με τον καρπό της πολυετούς έρευνάς του, «εγχαράσσει βαθέως εις την μνήμην και εις την συνείδησιν της ανθρωπότητος τα παθήματα, τα μαρτύρια και τας μαρτυρίας των θυμάτων της βίας, τα οποία εβίωσαν τον φόβον και τον τρόμον, την πώρωσιν και την σκληροκαρδίαν των συνανθρώπων των, και υπέστησαν ανειπώτους ταπεινώσεις, εξευτελισμούς, αφορήτους βασάνους και βιαίαν θανάτωσιν».

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ