Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΑνησυχεί για «ατύχημα» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ο Αμερικανός πρέσβης μετά την σύλληψη των...

Ανησυχεί για «ατύχημα» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ο Αμερικανός πρέσβης μετά την σύλληψη των 2 στρατιωτικών

- Advertisement -

Τον φόβο του για ένα «ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τις ανησυχίες του για μια «ακούσια αντιπαράθεση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εξέφρασε ο αμερικάνος πρέσβης, Geoffrey Pyatt, ενώ σημείωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σίγουρα το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ταυτόχρονα όμως σημείωσε πως ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος της διπλωματίας, δηλαδή το να αποφεύγονται «ατυχήματα» και επεσήμανε πως οι επαφές ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες είναι συχνές.

Σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις και τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο πρέσβης δήλωσε πως «οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με το θέμα».

- Advertisement -

Στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αμερικάνος πρέσβης αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες σημείωσε πως βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση «είναι ένθερμοι υποστηρικτές των διμερών μας σχέσεων».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ και τις NAVTEX της Τουρκίας, ο G. Pyatt επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για μια χώρα που έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Τόνισε πως η παραπάνω θέση δεν έχει να κάνει με τη συμμετοχή της αμερικάνικης εταιρείας Exxon στην εξόρυξη, αλλά πρόκειται για μια επί της αρχής θέση στο ζήτημα.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο αμερικάνος πρέσβης ανέφερε πως έχει συνομιλήσει με πολλούς αμερικάνους επενδυτές και πως το βασικότερο ζήτημα που θέτουν είναι το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα. «Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι κατά πόσο θα αλλάξει το έδαφος κάτω από τα πόδια των επενδυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως η περίοδος ενδείκνυται για οικονομικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ο G. Pyatt δήλωσε πως «είδαμε με ικανοποίηση ένα ελληνοαμερικανικό γκρουπ επενδυτών να κερδίζει το διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική. Ακόμη ελπίζουμε ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε η Εθνική Ασφαλιστική να καταλήξει σε εταιρεία από τη Δύση και δει από τις ΗΠΑ».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το σχόλιό του για την έρευνα του FBI για την Novartis, ο αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε πως «δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω ελληνικές έρευνες» και πρόσθεσε πως «ως προς την αμερικάνικη έρευνα για την εταιρεία, το FBI ασχολείται μόνο με παραβιάσεις της αμερικάνικης νομοθεσίας».

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ