Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςGuardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το λαϊκιστικό κόμμα του Νότου

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το λαϊκιστικό κόμμα του Νότου

- Advertisement -

Στα λαϊκιστικά κόμματα της νότιας Ευρώπης κατέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ η βρετανική εφημερίδα The Guardian σε άρθρο της για την επέκταση αυτού της της «πολιτικής ιδέας» στον ευρωπαϊκό χώρο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου τονίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συνδυάζει τον λαϊκισμό με μια ριζοσπαστική κυρίαρχη ιδεολογία.

Ο λαϊκισμός είναι σέξι, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, καθώς ιδιαίτερα από το 2016 – το έτος του δημοψηφίσματος του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ – φαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι δεν τον «χορταίνουν». Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «το 1998, η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε περίπου 300 άρθρα που περιελάμβαναν τους όρους «λαϊκισμός» ή «λαϊκίστικος». Το 2015, αυτοί οι όροι χρησιμοποιήθηκαν σε περίπου 1.000 άρθρα και ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός αυτός είχε διπλασιαστεί σε σχεδόν 2.000».

Στη συνέχεια, ο Guardian τονίζει: «Η αυξανόμενη δημοτικότητα του όρου δεν είναι σύμπτωση. Τα λαϊκά κόμματα έχουν τριπλασιάσει την ψήφο τους στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων ψήφισαν λαϊκίστες στις τελευταίες εκλογές τους.

Φυσικά, τα κοινωνικοπολιτικά πλαίσια ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφία – έτσι και ο λαϊκισμός. Στη Βόρεια Ευρώπη, οι επιτυχημένοι λαϊκιστές είναι κυρίως ριζοσπαστικοί δεξιοί λαϊκιστές. Ο λαϊκισμός της Αριστεράς είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένος σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης – πιθανώς επειδή οι ισχυρές οικονομίες και τα γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των σκανδιναβικών χωρών κάνουν ένα ριζοσπαστικό αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα λιγότερο πιεστικό».

- Advertisement -

«Η Νότια Ευρώπη φαίνεται διαφορετική. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ο λαϊκισμός δεν είναι αποκλειστικά ένα ριζοσπαστικό φαινόμενο δεξιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε αυτές τις χώρες περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι. Κατά συνέπεια, αποτελούν την τέλεια ρύθμιση για ένα αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα. Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό τους με μια ριζοσπαστική ιδεολογία. Στην Ιταλία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συνδυάζει τον λαϊκισμό με μια ποικιλία από ιδεολογικές θέσεις.

Παρά όλες αυτές τις γεωγραφικές διαφορές, σε όλη την Ευρώπη το έδαφος αναπαραγωγής για τον λαϊκισμό έχει γίνει ολοένα και πιο εύφορο. Και τα λαϊκίστικα κόμματα είναι όλο και πιο ικανά να αποκομίσουν τα οφέλη», καταλήγει.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ