Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΗ πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ως ευκαιρία συγκλίσεων

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ως ευκαιρία συγκλίσεων

- Advertisement -

Άρθρο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Αμανατίδη στην εφημερίδα «Τα Νέα» (25-9-19)

Η πρόταση νόμου, που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, με την επωνυμία «Ψήφος αποδήμων-Διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν των εκτός επικρατείας Ελλήνων και Ελληνίδων εκλογέων», στην ουσία, υιοθετεί το πόρισμα, ως σχέδιο νόμου, της ειδικής επιτροπής «σοφών».

Η Επιτροπή πραγματοποίησε συνολικά επτά συνεδριάσεις από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019. Στις συνεδριάσεις αυτές, τα μέλη της Επιτροπής, με τη συμμετοχή και των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων του υπουργείου Εσωτερικών, εξέτασαν όλες τις πολιτικές, συνταγματικές και τεχνικο-οικονομικές πλευρές που άπτονται του θέματος της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων εκλογέων, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική διεθνή εμπειρία, καθώς και συστάσεις αρμόδιων διεθνών και εθνικών οργανισμών και φορέων.

Για την ιστορία, θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα των μελών της, με πρόεδρο τον Κώστα Πουλάκη: Νικόλαος Αλιβιζάτος, Γεωργία Βαλατσού, Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δημοσθένης Δώδος, Μιχαήλ Κόκκινος, Δανάη Κολτσίδα, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Θεόδωρος Οικονόμου, Μιχαήλ Τσαπόγας, Δημήτριος Χριστόπουλος.

- Advertisement -

Το σχέδιο νόμου παραδόθηκε από τον τέως υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση στο διάδοχό του Τάκη Θεοδωρικάκο και προχθές κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως πρόταση νόμου.

Πρόταση που προκρίνει και το Συμβούλιο της Βενετίας, το αρμόδιο για τους θεσμούς όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ακολουθείται από κράτη που έχουν, όπως το δικό μας, μεγάλο αριθμό ομογενών, κράτη όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς θέσεις της ΝΔ, με την επιφύλαξη της τελικής διατύπωσης εκ μέρους της, καταλαβαίνω πως το ενδιαφέρον εστιάζεται, πλέον, στον τρόπο ψηφοφορίας και στο πώς θα προσμετράται το αποτέλεσμα.

Οι προτάσεις της επιτροπής δίνουν τεκμηριωμένα τη δυνατότητα σύγκλισης και την μη εργαλειοποίηση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων.

«Η Επιτροπή προτείνει κατά πλειοψηφία τη διαφοροποίηση του αριθμού των εδρών που θα κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, με κατώτατο όριο τις τρεις (3) έδρες και ανώτατο τις δώδεκα (12). Οι δε λοιπές έδρες Επικρατείας θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας».*

Όσον αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας οι επιλογές που εξέτασε η Επιτροπή ήταν οι εξής:

- Advertisement -

· Αυτοπρόσωπη ψήφος των εκλογέων εξωτερικού, με την προσέλευση σε ειδικά εκλογικά τμήματα στην έδρα ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών.

· Επιστολική ψήφος.

· Ηλεκτρονική ψήφος.

· Ψήφος δι’ αντιπροσώπου.

Λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών μειονεκτημάτων που παρουσιάζουν οι τρεις από τις ανωτέρω λύσεις, όπως επισημαίνονται και από την Επιτροπή της Βενετίας, αλλά και από την ΕΕΔΑ, η Επιτροπή προτείνει ομόφωνα την αυτοπρόσωπη ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού σε ειδικά εκλογικά τμήματα ανά πρεσβεία ή προξενείο, καθώς η εν λόγω διαδικασία παρέχει τα περισσότερα εχέγγυα για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, εξ ου και, πιθανότατα, αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή διεθνώς.»*

Μεγαλοστομίες και καλές προθέσεις ακούγονται, εδώ και πολλά χρόνια, χαϊδεύοντας τα αυτιά των ομογενών μας.

Ωστόσο, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της δυνατότητας όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Απομένει να αποδειχθεί αν η ΝΔ θα κινηθεί με αυτό τον γνώμονα ή θα ενδώσει στις σειρήνες της μικροπολιτικής και της εργαλειοποίησης.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος…

*Από το πόρισμα της Επιτροπής

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ