Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΘρησκείεςΤι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αυτοκεφαλία...

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

- Advertisement -

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία, καθώς και το προνόμιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, επτά μητροπολίτες ζήτησαν αναβολή για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αφού χαρακτήρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας «ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία», καθώς και «πολύτιμη» για τις σχέσεις των Εκκλησιών της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας «εισηγήθηκε “την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας”», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

- Advertisement -

Μετά την εισήγηση του Ιερώνυμου ακολούθησε διάλογος και τοποθετήσεις ιεραρχών. Τελικά, η Ιεραρχία αποφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση προηγούμενης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του κ. Ιερώνυμου.

Δηλαδή αναγνώρισε «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», όπως τονίζεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεραρχίας, η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το Ουκρανικό, ξεκίνησε στις 9:00, με τον Ιερώνυμο να αναπτύσσει την εισήγησή του για το θέμα. Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα και τις εισηγήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες συνοδικές επιτροπές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κοινό πόρισμα και το εισηγητικό σημείωμα που οι επιτροπές κατέθεσαν στις 13 Αυγούστου αναφορικά με την «κανονική δικαιοδοσία στην Ιερά Μητρόπολη Κιέβου».

Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στον συνοδικό θεσμό, τη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας και τον θεσμό της αυτοκεφαλίας, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου» το οποίο και «παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας» ώστε η Ουκρανία να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ποιοι ήταν οι επτά μητροπολίτες που ζήτησαν αναβολή στη λήψη απόφασης για την ουκρανική αυτοκεφαλία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, οι επτά μητροπολίτες που ζήτησαν αναβολή στην αναγνώριση του αυτοκεφάλου είναι: ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Ανδρέας, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε και όγδοη άρνηση, την οποία και εξέφρασε με επιστολή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, καθότι δεν παρευρισκόταν στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας (σ.σ. βρισκόταν στη Ρουμανία για μεταφορά ιερού λειψάνου). Ο μητροπολίτης Νεκτάριος ζήτησε αναβολή στη λήψη της απόφασης και διάλογο μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου της Μόσχας.

- Advertisement -

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» στο Κίεβο για τη συγκρότηση της αυτοαποκαλούμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την ίδρυση της νέας δομής όπως και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να μιλάει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» που θα έχει σοβαρές και καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς.

sputnik

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ