Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΚόσμοςΜε ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της δίκης του D. Trump στη Γερουσία

Με ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της δίκης του D. Trump στη Γερουσία

- Advertisement -

Της Isabel Togoh, Forbes

Έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης, καταθέσεις μαρτύρων και αγωνιώδεις φωνές περί “φάρσας” όσον αφορά την υποτιθέμενη κατάχρηση εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα ξεκινά στη Γερουσία η δίκη παραπομπής του Αμερικανού προέδρου – η οποία αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Οι εργασίες στη Γερουσία θα ξεκινήσουν στις 20.00 ώρα Ελλάδος, ενώ η ακροαματική διαδικασία θα λαμβάνει χώρα από Δευτέρα έως και Σάββατο, για όσο διαρκέσει η δίκη.

Οι Γερουσιαστές θα έχουν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της δίκης να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν στους μάρτυρες της υπόθεσης να καταθέσουν, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους της διαδικασίας που θα προτείνει ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ (σ.μ. των Ρεπουμπλικανών) τους οποίους οι Γερουσιαστές αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα.

- Advertisement -

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να υποστηρίξουν ότι οι μάρτυρες πρέπει να κληθούν να καταθέσουν. Ως εκ τούτου, σήμερα αναμένεται να υπάρξει συζήτηση σχετικά με τους προτεινόμενους όρους επί των οποίων θα διεξαχθεί η δίκη.

Η ομάδα των Δημοκρατικών που θα έχουν τον ρόλο των κατηγόρων κατά τη διάρκεια της δίκης και θα υποστηρίξουν την ανάγκη αποπομπής του Τραμπ από τον προεδρικό θώκο, θα ανακοινώσουν το κατηγορητήριο, ενώ στη συνέχεια οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου αναμένεται να παρουσίασουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Ήδη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η νομική ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ “απάντησε” επίσημα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντάς τες μια “επαίσχυντη και παράνομη προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2016 και παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2020”.

Νωρίτερα το Σάββατο, οι κατήγοροι του Δημοκρατικού κόμματος στοιχειοθέτησαν τους λόγους για τους οποίους η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον Τραμπ για “κατάχρηση εξουσίας” και για “παρακώλυση του Κογκρέσου”, καθώς και γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να αποπεμφθεί από τη θέση του, σε ένα δικόγραφο 111 σελίδων: “Τα αποδεικτικά στοιχεία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι είναι ένοχος και των δύο κατηγοριών”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Δεν είναι γνωστό πόσο καιρό θα διαρκέσει η δίκη – αλλά θα μπορούσε να κρατήσει επί μακρόν εάν κληθούν τελικά οι μάρτυρες.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι μόλις η τρίτη διαδικασία παραπομπής Αμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ. Η δίκη του Μπιλ Κλίντον το 1999 διήρκεσε πέντε εβδομάδες, ενώ αυτή του Άντριου Τζόνσον το 1868, η οποία ολοκληρώθηκε με την απαλλαγή από τις κατηγορίες του τότε προέδρου, είχε κρατήσει περίπου τρεις μήνες.

- Advertisement -

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δίκης και κάλεσαν τη Γερουσία να “απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες” τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Ο Επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς -ο οποίος σημειωτέον είναι ο νεότερος επικεφαλής του Σώματος εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια- θα προεδρεύσει της δίκης.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νανσί Πέλοζι, διόρισε επτά βουλευτές των Δημοκρατικών που θα έχουν τον ρόλο των κατηγόρων. Πρόκειται για: τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών Άνταμ Σιφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης Τζέρολντ Νάντλερ, τη βουλευτή Ζόε Λόγκφρεν, τον πρόεδρο της κομματικής ηγεσίας των Δημοκρατικών Χακίμ Τζέφρις, τη βουλευτή Βαλ Ντέμινγκς, τον βουλευτή Τζέισον Κρόου και τη βουλευτή Σίλβια Γκαρσία.

Στον αντίποδα, την υπεράσπιση του Τραμπ έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του, Τζέι Άλαν Σεκούλοφ και Πατ Τσιπολιόνε, καθώς και οι Κεν Σταρ, Άλαν Ντέρσοβιτς, Παμ Μπόντι, Τζέιν Ράσκιν και Έρικ Χέρσμαν.

Οι 100 Γερουσιαστές του σώματος θα αναλάβουν τον ρόλο των ενόρκων και θα ψηφίσουν βάσει των επιχειρημάτων που θα αναπτύξουν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της δίκης.

Υπόβαθρο: Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τα δύο άρθρα παραπομπής του Τραμπ, για “κατάχρηση εξουσίας” και για “παρακώλυση του Κογκρέσου”, στις 18 Δεκεμβρίου. Με την ψηφοφορία αυτή ολοκληρώθηκε η έρευνα παραπομπής που ξεκίνησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τον Σεπτέμβριο, με βάση τους ισχυρισμούς ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του αντιπάλου του, υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, και του γιού του Χάντερ, επικαλούμενος αβάσιμες κατηγορίες περί διαφθοράς. Ο Τραμπ φέρεται να παρακράτησε στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία, παρότι αυτή είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο, ενώ με βάση τους ίδιους ισχυρισμούς καθυστέρησε τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Κογκρέσο απέστειλε τα δύο άρθρα παραπομπής στη Γερουσία στις 15 Ιανουαρίου, και πλέον εναπόκειται στην κρίση της Γερουσίας είτε να κρίνει ένοχο τον Τραμπ και να τον αποπέμψει από το προεδρικό γραφείο, είτε να τον απαλλάξει των κατηγοριών.

Για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας.

Ωστόσο, αν και μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών λένε ότι θέλουν να καταθέσουν στη δίκη οι μάρτυρες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κόμμα του Τραμπ, το οποίο εξάλλου ελέγχει τη Γερουσία, θα τον απαλλάξει από τις κατηγορίες.

capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ