Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήEnglishΠως η ανθρωπότητα έφτασε από τον Λοιμό των Αθηνών (430π.χ.) και...

Πως η ανθρωπότητα έφτασε από τον Λοιμό των Αθηνών (430π.χ.) και τον “Μαύρο Θάνατο” (1346-1353)μ.χ. ως τον Covid-19 του 21ου αιώνα

- Advertisement -

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ   ΤΩΝ  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ   ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ  &  ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ 

Microscopic view of Coronavirus, a pathogen that attacks the respiratory tract. Analysis and test, experimentation. Sars. 3d render

Στα περίπου 12.000 χρόνια της ιστορίας του Ανθρώπου με βάση επιστημονικές  μελέτες  οι επιδημίες και πανδημίες ευθύνονται για την απώλεια και τον αποδεκατισμό  περισσότερων από 300.000.000 ανθρώπων  συνολικά από καταβολής πολιτισμένου  κόσμου στον πλανήτη Γη.

Ειδικότερα με βάση ιστορικές μαρτυρίες και επιστημονικές μετρήσεις της ιατρικής κοινότητας το χρονικό των επιδημιών και πανδημιών έχει ως εξής:

Ο νέος κορωνοϊός, ονόματι SARS-CoV-2, έκανε την εμφάνιση του στην πόλη Wuhan της Κίνας τον Ιανουάριο του 2020. Πολύ γρήγορα, μεταδόθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο, με κυριότερη πληγείσα περιοχή (εκτός της Κίνας) να είναι η γειτονική μας Ιταλία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άργησε να κάνει λόγο για πανδημία, μια πανδημία που όπως φαίνεται θα μείνει πραγματικά στην ιστορία για τις πρωτοφανείς καταστάσεις που ζούμε όλοι παγκοσμίως, αλλά και για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Όπως και οι συγγενείς του κορωνοϊοί, έτσι και ο SARS-CoV-2, προσβάλει κατά κύριο λόγο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο, αν κάποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (άτομα άνω των 65) και σε ανθρώπους που έχουν και άλλα υποκείμενα προβλήματα.

- Advertisement -

Τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η έντονη δύσπνοια. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, όσοι έχουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να καθίσουν σπίτι τους και να μην σπεύσουν στα νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα συμφορηθεί και οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή εμπειρία που δεν γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει. Παγκοσμίως, τα στατιστικά μέχρι στιγμής, αναφέρουν 217.321 προσβληθέντες και 8.917 θανάτους.

Οι επιστήμονες ολόκληρου του κόσμου έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές για την δημιουργία εμβολίων, ούτως ώστε να προληφθεί, αλλά και να εξαλειφθεί ο SARS-CoV-2.

ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ : 11.500   

ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

- Advertisement -

Η Γρίπη των χοίρων ή H1N1 (2009 – 2010)

Η γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) αποτελεί την μετάλλαξη μιας γρίπης που αρχικά εντοπίστηκε στα αγαπημένα μας… Γουρουνάκια! Συνδυάστηκε με την γρίπη των χοίρων, των πτηνών και της ανθρώπινης γρίπης με πολύ θανατηφόρο τρόπο. Εμφανίστηκε το 2009 στο Μεξικό και έπληξε σχεδόν 80.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με 500.000 θύματα.

Τα συμπτώματα είναι αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχας, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετος.

Ο Η1Ν1 έχει κάνει τον κύκλο του, παρ’όλα αυτά, δεν έχει εξαπλωθεί πλήρως.

SARS (2003)

Ο SARS, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2003, έχει πάρα πολλά κοινά σημεία με τον νέο κορωνοϊό, SARS-CoV-2, που μας ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ιός αυτός συγκαταλέγεται στην οικογένεια των κορωνοϊών και για τον λόγο αυτό έχουν και σχεδόν παρόμοια συμπτώματα.

Έχουν ασθενήσει 8.000 και οι νεκροί υπολογίζονται περίπου στους 774. Η πρόσφατη γνωριμία μας με την καραντίνα, τον αυτοπεριορισμό, την χρήση γαντιών και μασκών συνέβαλλαν καθοριστικά στην απομόνωση του SARS, για τον οποίον, όμως, δεν έχει βρεθεί κάποια ουσιαστική θεραπεία.

Έμπολα (2014 – 2016)

Ο ιός έμπολα μπορεί να μην έπληξε το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά θεωρείται ως ένας από τους πιο θανατηφόρους. Πρωτοεμφανίστηκε το 2009 σε ένα χωριό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και λέγεται πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο από φρουτοφάγες νυχτερίδες που εντοπίζονται στην Αφρική.

Τα συμπτώματα είναι πυρετός, έντονοι μυϊκοί πόνοι, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και αιμορραγίες στα εσωτερικά και εξωτερικά όργανα.

Θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμα, ενώ έχουν σκοτωθεί 11.325 άνθρωποι από τους 28.600 που προσβλήθηκαν.

Πανδημία του HIV/AIDS (στην κορύφωσή της, μεταξύ των ετών  2005-2012)

Θάνατοι: 36 εκατομμύρια

Αιτία: HIV / AIDS

Το HIV / AIDS εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1976, και από το 1981 σκότωσε πάνω από 36 εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα από 31 μέχρι 35 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, βρίσκονται στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας, όπου έχει μολυνθεί το 5% του πληθυσμού, περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι. Έχουν αναπτυχθεί νέες θεραπείες που καθιστούν τον HIV πολύ πιο διαχειρίσιμο, με πολλούς που μολύνονται να συνεχίζουν να ζουν κανονικά. Μεταξύ του 2005 και του 2012 οι ετησίως οι θάνατοι παγκοσμίως από τον ιό HIV / AIDS μειώθηκαν από 2,2 εκατομμύρια σε 1,6 εκατομμύρια.

Πανδημία Γρίπης (1968)

Θάνατοι: 1 εκατομμύριο

Αιτία: Γρίπη

Η πανδημία της γρίπης, κατηγορίας 2 που αναφέρεται ενίοτε και ως “η γρίπη του Χονγκ Κονγκ”, του 1968 προκλήθηκε από το στέλεχος H3N2 του ιού της γρίπης Α, ένα γενετικό παράγωγο του υποτύπου H2N2. Από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στις 13 Ιουλίου 1968 στο Χονγκ Κονγκ, χρειάστηκαν μόλις 17 ημέρες πριν εμφανιστούν αντίστοιχα κρούσματα του ιού στη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ και μέσα σε τρεις μήνες ο ιός είχε εξαπλωθεί στις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ενώ η πανδημία του 1968 είχε συγκριτικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (.5%), είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των 500.000 κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, περίπου το 15% του πληθυσμού του τότε.

Ασιατική γρίπη (1956-1958)

Θάνατοι: 2 εκατομμύρια

Αιτία: Γρίπη

Η ασιατική γρίπη ήταν μια πανδημική έξαρση της γρίπης Α του υποτύπου H2N2, η οποία προήλθε από την Κίνα το 1956 και διήρκεσε μέχρι το 1958. Στη διετία αυτή η ασιατική γρίπη ταξίδεψε από την κινεζική επαρχία Guizhou στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκτιμήσεις για τους θανάτους από την ασιατική γρίπη ποικίλλουν ανάλογα με τις πηγές, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ήταν περίπου 2 εκατομμύρια, εκ των οποίων 69.800 μόνο στις ΗΠΑ.

 

Πανδημία γρίπης (1918)

Θάνατοι: 20-50 εκατομμύρια

Αιτία: Γρίπη

Μεταξύ του 1918 και του 1920, ξέσπασε μια θανατηφόρα επιδημία γρίπης σε ολόκληρο τον κόσμο, μολύνοντας πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγώντας στο θάνατο 20 – 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Από τα 500 εκατομμύρια άτομα που είχαν μολυνθεί από την πανδημία του 1918, το ποσοστό θνησιμότητας είχε υπολογιστεί από 10% έως 20%, με 25 εκατομμύρια θανάτους μόνο τις πρώτες 25 εβδομάδες. Αυτό που διαχώρισε την πανδημία του 1918 από άλλες εξάρσεις γρίπης ήταν τα θύματα, χτυπώντας υγιείς νεαρούς ενήλικες.

Έκτη πανδημία χολέρας (1910-1911)

Θάνατοι: 800.000 +

Αιτία: Χολέρα

Όπως και τις πέντε προηγούμενες φορές, η έκτη πανδημία χολέρας ξεκίνησε στην Ινδία, σκοτώνοντας πάνω από 800.000, πριν εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Η έκτη πανδημία χολέρας ήταν επίσης η πηγή της τελευταίας αμερικανικής επιδημίας της χολέρας (1910-1911). Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, έχοντας μάθει από το παρελθόν, προσπάθησαν σύντομα να απομονώσουν τα μολυσμένα και τελικά σημειώθηκαν μόνο 11 θάνατοι επί αμερικανικού εδάφους. Μέχρι το 1923 τα κρούσματα χολέρας είχαν μειωθεί δραματικά, αν και υπήρχαν ακόμα στην Ινδία.

 

Πανδημία Γρίπης (1889-1890)

Θάνατοι: 1 εκατομμύριο

Αιτία: Γρίπη

Αρχικά “ασιατική γρίπη” ή “ρωσική γρίπη” όπως ονομάστηκε, το στέλεχος αυτό θεωρήθηκε ως έξαρση του υποτύπου H2N2 του ιού της γρίπης Α, αν και πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν βρει την αιτία να είναι ο υπότυπος H3N8 του ιού της γρίπης τύπου Α. τα πρώτα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον Μάιο του 1889 σε τρεις ξεχωριστές και απομακρυσμένες τοποθεσίες, η Μπουχάρα στην Κεντρική Ασία (Turkestan), η Athabasca στον βορειοδυτικό Καναδά και η Γροιλανδία. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού του 19ου αιώνα, ειδικά στις αστικές περιοχές, βοήθησε μόνο στη διάδοση της γρίπης και πολύ σύντομα σημειώθηκε έξαρση παγκοσμίως.

 

Τρίτη Πανδημία Χολέρας (1852–1860)

Θάνατοι: 1 εκατομμύριο

Αιτία: Χολέρα

Θεωρήθηκε η πιο θανατηφόρα από τις επτά πανδημίες χολέρας, η τρίτη μεγάλη έξαρση της Χολέρας τον 19ο αιώνα διήρκεσε από το 1852 έως το 1860. Όπως και η πρώτη και η δεύτερη, η τρίτη Πανδημία Χολέρας γεννήθηκε στην Ινδία και εξαπλώθηκε από το Δέλτα του ποταμού Γάγγη στην Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αφρική, σκοτώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Ο βρετανός γιατρός John Snow, ενώ εργαζόταν σε μια φτωχή περιοχή του Λονδίνου, κατάφερε να προσδιορίσει το μολυσμένο νερό ως το μέσο μετάδοσης της νόσου νόσο. Δυστυχώς η χρονιά της ανακάλυψης αυτής (1854) ήταν η χειρότερη της πανδημίας, όπου 23.000 άνθρωποι πέθαναν στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ (1346-1353)μ.χ.

Θάνατοι: 75 – 200 εκατομμύρια

Αιτία: πανούκλα

Από το 1346 έως το 1353, η έξαρση της πανούκλας κατέστρεψε την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων μεταξύ των 75 και των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Θεωρώντας ότι ξεκίνησε από την Ασία, η πανούκλα πιθανότατα έπληξε τις ηπείρους μέσω των ψύλλων που ζούσαν στους αρουραίους στα εμπορικά πλοία. Τα λιμάνια, ως τα μεγάλα αστικά κέντρα εκείνη την εποχή, αποτελούσαν το τέλειο πεδίο αναπαραγωγής για τους αρουραίους και τους ψύλλους, με αποτέλεσμα τα ύπουλα βακτηρίδια να καταστρέψουν τις τρεις ηπείρους.

 

Πανώλη του Ιουστινιανού  (541-542)μ.χ.

Θάνατοι: 25 εκατομμύρια

Αιτία: Πανώλη

Αν και σκότωσε ίσως το ήμισυ του πληθυσμού της Ευρώπης, η πανώλη του Ιουστινιανού έπληξε τη βυζαντινή αυτοκρατορία και τις μεσογειακές πόλεις-λιμάνια, σκοτώνοντας 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Γενικά, θεωρούμενη το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό βουβωνικής πανώλης, η Πανώλη του Ιουστινιανού σημάδεψε τον κόσμο, σκοτώνοντας το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ανατολικής Μεσογείου και καταστρέφοντας την πόλη της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτιμάται ότι 5.000 άτομα έχαναν την ζωή τους ημερησίως, οδηγώντας σε θάνατο το 40% του πληθυσμού της πόλης.

Πανώλη του Αντωνίνου (165 πΧ)

Θάνατοι: 5 εκατομμύρια

Αιτία: Άγνωστη

Γνωστή επίσης και ως πανώλη του Γκάλεν, η πανώλη του Αντωνίνου ήταν μια πανδημία που έπληξε τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ιταλία και πιστεύεται ότι ήταν είτε Ευλογιά ή Ιλαρά, αν και η αλήθεια είναι ακόμα άγνωστη. Αυτή η άγνωστη ασθένεια επέστρεψε στη Ρώμη από τους στρατιώτες που γύρισαν από τη Μεσοποταμία γύρω στο 165 π.Χ. εν αγνοία τους. Μέσω αυτών εξαπλώθηκε η ασθένεια, η οποία θα οδηγούσε στο θάνατο πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, αποδεκατίζοντας τον ρωμαϊκό

Ο ΛΟΙΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

430 π.χ  Ο λοιμός  των Αθηνών, κατά την διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου υπολογίζεται ότι  σκοτώνει το ¼ της Πόλεως που φαίρεται να αριθμούσε σχεδόν  300.000 Πολίτες δηλ η επιδημία θανατώνει  περισσότερους από 30.000 ανθρώπους μόνο στην Αθήνα.  Νεότερες ιστορικές μελέτες κάνουν λόγο από την συμπτωματολογία που τελικά επρόκειτο για την νόσο της ευλογίας.   Οι περιγραφές του Θουκιδίδη, ο οποίος νόσησε και ο ίδιος αλλά κατάφερε να επιβιώσει, είναι συγκλονιστικές για τις κοινωνικές  συνέπειες που επέφερε στο κράτος των Αθηνών αλλά και στην Σπάρτη. Ο Θουκιδίδης στις περιγραφές του αναφέρει εκτός των άλλων ότι η νόσος ξεκίνησε από την Μεσοποταμία και διήλθε στον ελληνικό κόσμο και ειδικότερα  στην Αθήνα μέσω της Αιγύπτου και τις Λιβύης.  Η νόσος ξεκίνησε από το 426 π.χ από κάποια χώρα της Μεσογείου και μέσω των ταξιδιωτών έφτασε και στην Αθήνα από το λιμάνι του Πειραιά. Από τον λοιμό φέρεται να απειβίωσε και ο ίδιος ο Ιπποκράτης ο οποίος όμως νωρίτερα έδωσε την μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι επιτπτώσεις για τον στρατό των Αθηναίων ήταν καταλυτικές αφού αποδεκάτισε στην κυριολεξία το στράτευμα με περισσότερους από 1300 με 1400 ιππείς που σκότωσε η επιδημία. Αναλυτικά ΕΔΩ 

ΠΗΓΕΣ :   ΕΔΩ  –  ΕΔΩ   –  ΕΔΩ   &  ΕΔΩ

Name Time period Type / Pre-human host Death toll
Antonine Plague 165-180 Believed to be either smallpox or measles 5M
Japanese smallpox epidemic 735-737 Variola major virus 1M
Plague of Justinian 541-542 Yersinia pestis bacteria / Rats, fleas 30-50M
Black Death 1347-1351 Yersinia pestis bacteria / Rats, fleas 200M
New World Smallpox Outbreak 1520 – onwards Variola major virus 56M
Great Plague of London 1665 Yersinia pestis bacteria / Rats, fleas 100,000
Italian plague 1629-1631 Yersinia pestis bacteria / Rats, fleas 1M
Cholera Pandemics 1-6 1817-1923 V. cholerae bacteria 1M+
Third Plague 1885 Yersinia pestis bacteria / Rats, fleas 12M (China and India)
Yellow Fever Late 1800s Virus / Mosquitoes 100,000-150,000 (U.S.)
Russian Flu 1889-1890 Believed to be H2N2 (avian origin) 1M
Spanish Flu 1918-1919 H1N1 virus / Pigs 40-50M
Asian Flu 1957-1958 H2N2 virus 1.1M
Hong Kong Flu 1968-1970 H3N2 virus 1M
HIV/AIDS 1981-present Virus / Chimpanzees 25-35M
Swine Flu 2009-2010 H1N1 virus / Pigs 200,000
SARS 2002-2003 Coronavirus / Bats, Civets 770
Ebola 2014-2016 Ebolavirus / Wild animals 11,000
MERS 2015-Present Coronavirus / Bats, camels 850
COVID-19 2019-Present Coronavirus – Unknown (possibly pangolins) 11,400 (as of Mar 20, 2020)

Note: Many of the death toll numbers listed above are best estimates based on available research. Some, such as the Plague of Justinian, are subject to debate based on new evidence.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ