Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕλλάδαΣυνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

Συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

- Advertisement -

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τη στιγμή που η Τουρκία συντηρεί το κλίμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, αλλά και πολεμικές απειλές, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ξετυλίγει τον μίτο των διπλωματικών ενεργειών της, με το μήνυμα στη γείτονα να είναι “αποκλιμάκωση ή κυρώσεις”.

“Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου…Η Τουρκία σφάλλει, εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία”, ανέφερε (Real news) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. “Θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και των λοιπών κρατών στον περίγυρό της. Να σταματήσει να αποτελεί μία θλιβερή παραφωνία στην περιοχή μας και να εργαστεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής”, επεσήμανε. “Η Ελλάδα κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο. Απαιτεί να μπει τέλος στις προκλήσεις. Θέλουμε ειρήνη. Διάλογος με προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας δε μπορεί να υπάρξει”, σημείωσε (Σκάι) ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

“Με τη στάση που θα ακολουθήσει η Άγκυρα, μετά και την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου και τη σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για αποκλιμάκωση, αναλαμβάνει και τα ανάλογα ρίσκα. Η Ελλάδα, τηρώντας ψύχραιμη στάση τόσο διπλωματικά, όσο και επιχειρησιακά, δεν πέφτει στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία. Δεν παρασύρεται σε κινήσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν επιχειρήματα και προσχήματα στη γείτονα, για να οδηγηθεί σε υπεραντίδραση. Κάτι που δεν αποκλείεται να επιδιώκει, όπως έδειξε με τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για την περιοχή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου”, σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

- Advertisement -

Έτσι κι αλλιώς, η Αθήνα, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, κινητοποιεί συμμάχους και εταίρους και προχωρά σε χειρουργικές, όπως χαρακτηρίζονται από στελέχη της κυβέρνησης, κινήσεις, χωρίς κορώνες και εμπρηστική ρητορική. “Καθιστούμε σαφές ότι είναι η Τουρκία, που θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, για να καταστεί εφικτή η αποκλιμάκωση στην περιοχή. Ταυτόχρονα, τονίζουμε πως, μετά την αποκλιμάκωση, θα πρέπει να υπάρξει ένα ικανό διάστημα ηρεμίας. Αυτό προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στην αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Κάτι που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις συνθήκες, οι οποίες θα επέτρεπαν μία επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ