Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΘρησκείεςΜήνυμα του Αμερικανού πρόεδρου Trump προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο

Μήνυμα του Αμερικανού πρόεδρου Trump προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο

- Advertisement -

μεταφέρει ο Υπουργός των Εξωτερικών Mike PompeoΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Πηγές από το αυστηρά στενό-προσωπικό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου Donald Trump αναφέρουν ότι ο Mike Pompeo μεταφέρει, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, κατά την εσπευσμένη, αιφνιδιαστική και απρογραμμάτιστη επίσκεψή του στο Φανάρι, την σθεναρή ενόχλησή του Donald Trump για τη συνολική συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου απέναντι στον νυν Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο, μεροληπτώντας απροκάλυπτα και προκλητικά υπέρ του συνυποψηφίου του Joe Biden. Τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που το State Department ζητά ολιγόλεπτη προσωπική επαφή με τον Οικουμενικό πατριάρχη, χωρίς τη διαδικασία του πρωτοκόλλου με την παρουσία εκατέρωθεν αντιπροσωπειών.  Επισημαίνεται δε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των επισκέψεων αξιωματούχων του State Department στο Φανάρι κατά την οποία επισήμως δεν θα παρίσταται ο Fr. Alex Karloutsos με πρόσκληση του State Department. Οι πηγές αναφέρουν ότι η πρόσκληση προς τον Fr. Alex να παραβρίσκεται στο Φανάρι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα γίνει αυστηρά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ ουδείς γνωρίζει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στο Φανάρι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών, πέρα από αυτές που έχουν επισήμων ανακοινωθεί από το State Department και εστιάζουν, ως συνήθως, στο γνωστό ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών.

Ωστόσο, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι χάρη στη σθεναρή προσωπική επιμέλεια του Fr. Alex Karloutsos τα τελευταία 20 χρόνια το Γραφείο Θρησκευτικών Ελευθεριών του State Department διάκειται πάντοτε με μεγάλη και ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την σκληρή πολιτική των θρησκευτικών διακρίσεων της Τουρκίας έναντι των Ελλήνων Ορθοδόξων, ευαισθησία η οποία υπερτονίστηκε και εκφράστηκε με πάρα πολλούς τρόπους (και με ειδικές οικονομικές ενισχύσεις), λόγω και της συζύγου του του Mike Pompeo που ανήκει στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Παράλληλα ο Mike Pompeo πέρα από το προσωπικό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να επαναλάβει την συστηματική και συνεχή υποστήριξη (πάντα σε επίπεδο ρητορικής) του State Department και των ΗΠΑ γενικότερα προς το δοκιμαζόμενο ιστορικό θεσμό της Ορθοδοξίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα το ρόλο που διαδραμάτισε το Φανάρι στο Ουκρανικό ζήτημα, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί για την μεν Ουκρανία μια ανοιχτή πληγή, για δε τις ΗΠΑ μια ανοιχτή υπόθεση έναντι των σχέσεων της με τη Ρωσία.

Η εντονότατη ενόχληση που θα μεταφέρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά την αυστηρά προσωπική τετ α τετ συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο αναμένεται να εστιαστεί και στην έκθεση περί των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, καθώς επί σειρά ετών το σχετικό γραφείο του State Department περί θρησκευτικών ελευθεριών υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Fr. Alex Karloutsos για την καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της ορθόδοξης ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να μονοπωλήσει την επίσημη και on the record συνάντηση των δυο ανδρών, μετά την μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί στις 24 Ιουλίου και την ανακοίνωση για την επίσης μετατροπή και άλλων ορθόδοξων ιερών ναών σε τζαμιά.

- Advertisement -

H αμερικανική administration (Λευκός Οίκος State Department) φέρονται να είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένοι  και για έναν ακόμα επιπρόσθετο λόγο ότι το State Department, απαντώντας διαδοχικά σε σχετικά αιτήματα του Fr. Alex Karloutsos στο 2018, 2019 και 2020 ανέλαβε να απευθύνει πρόσκληση προς την Α.Θ. Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ (Washington, Νέα Υόρκη, Βοστώνη & Φλόριδα). Ως γνωστόν, το ταξίδι αυτό δεν έγινε ποτέ με ευθύνη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την περίοδο ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου (2018-Ιούνιος 2019) και την περίοδο της ποιμαντορίας του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατά την περίοδο των αναταραχών στις ΗΠΑ συμμετείχε στις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν εμφανώς εναντίον του προέδρου Τραμπ, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο ο Αρχ. Ελπιδοφόρος εμφανίστηκε και “ευλόγησε” προεκλογικές συγκεντρώσεις του υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα, Joe Biden. Επίσης υπενθυμίζεται και τονίζονται οι στενότατες προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις που διατηρεί επί τριακονταετία ο Fr. Alex Karloutsos με τον Joe Biden.

Τα πραγματικά αίτια της αναβολή του υπό προγραμματισμού επικείμενου ταξιδιού δεν έχουν καμιά σχέση και καμία εμπλοκή ούτε από το State Department ούτε από τον Λευκό Οίκο, καθώς η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη των εξόδων της πατριαρχικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσό δεν κατέστη δυνατό να συγκεντρωθεί καθώς συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση όλων των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων συνολικά, οι οποίες κλήθηκαν να συνδράμουν οικονομικά, ως είθισται, εδώ και δεκαετίες.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ