Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτική"Αμοιβαίες υποχωρήσεις με την Τουρκία": Σοβαρά το λέτε κ. Μητσοτάκη;

“Αμοιβαίες υποχωρήσεις με την Τουρκία”: Σοβαρά το λέτε κ. Μητσοτάκη;

- Advertisement -

Προφανώς….

Λίγες ώρες πριν τη σημαντική ανακοίνωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας για την προμήθεια 3 φρεγατών και 3 κορβετών για το Στόλο και την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ μίλησε για μεγάλες ελληνοτουρκικές διαφορές, τις οποίες μπορούμε να επιλύσουμε “με αμοιβαίες υποχωρήσεις”!

Επικαλέστηκε για πολλοστή φορά ως παράδειγμα τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο και επέμεινε στις αμοιβαίες υποχωρήσεις!

Ποιες υποχωρήσεις; Έχουμε σκοπό να πάμε σε συζητήσεις με την Τουρκία, με τη λογική που πήγαμε και συζητήσαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο; Ξεχνάμε τι υποχωρήσεις έγιναν από την Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις για να υπογραφούν οι συμφωνίες; Ξεχνάμε ότι ελληνικά μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος έχασαν ένα τεράστιο ποσοστό επήρειας;

- Advertisement -

Τι σχέση έχει η Ιταλία και οι Αίγυπτος με την Τουρκία; Και τέλος: ποιες είναι οι διαφορές μας με την Τουρκία; Μία γνωρίζουμε ότι υπάρχει…

To απόσπασμα από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Α. Παρασκευοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, δεν συναντηθήκατε στην Αμερική, τελικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως προϊδέαζε τουλάχιστον ο ίδιος γι’ αυτή τη συνάντηση. Και μετά από ένα σύντομο -η αλήθεια είναι- χρονικό διάστημα νηνεμίας, η Τουρκία επανέρχεται στη γνωστή της τακτική. Στην τακτική των προκλήσεων. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο;

Κ. Μητσοτάκης: Είχα κάνει μια πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και μετά έναν ήσυχο χειμώνα. Πιστεύω ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τελικά κανέναν.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποτελεσματικότητα και με αυτοπεποίθηση. Και προτιμώ πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Και μισογεμάτο σημαίνει ότι υπάρχουν κοινές προκλήσεις όπως τα ζητήματα -ας πούμε- της κλιματικής αλλαγής ή της μετανάστευσης, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν μέσα από μια καλή διάθεση.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια -πάνω από όλα- σεβασμό του γείτονα, σχέσεις καλής γειτονίας. Και μια επί της αρχής συμφωνία ότι οι μεγάλες διαφορές μας με σημαντικότερη, κυριότερη, το ζήτημα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την επίλυση τέτοιων θεμάτων, που είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λύνονται αυτά τα ζητήματα, παρά μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας, και στην περίπτωση της Αιγύπτου ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες.     Συμφωνίες που απαιτούν, ναι, θα το πω ανοιχτά και κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου  να μπορούμε να πετύχουμε τελικά λύσεις που θα είναι  προς όφελος όλων.

Militaire.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ