Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΚόσμοςΔυτική καταδίκη στις αποφάσεις Πούτιν

Δυτική καταδίκη στις αποφάσεις Πούτιν

- Advertisement -

Ετοιμάζονται κυρώσεις εναντίον της Μόσχας

Η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία φέρνει κυρώσεις από τη Δύση.

Έτοιμη για σκληρά πακέτα κυρώσεων προς τη Ρωσία και την περιοχή του Ντονμπάς είναι η Δύση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Για «παρανοϊκούς» προβληματισμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο η γαλλική προεδρία που διέκρινε «κάποιου είδους ιδεολογική παρεκτροπή» του, τονίζοντας ότι «δεν τήρησε τον λόγο που έδωσε» στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

- Advertisement -

Παράλληλα, η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν «αναλογικές» κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Πακέτο κυρώσεων ετοιμάζει και η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί η επιβολή «μεγάλου πακέτου κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Καταδικάζει η Δύση

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε την αναγνώριση της αυτονόμησης των επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφαση, και να επιστρέψει στην οδό της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης», είπε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Προειδοποίησε τη Ρωσία «ρητά να αποφύγει περεταίρω στρατιωτική κλιμάκωση».

«Θα αντιδράσουμε σε αυτήν την καταπάτηση δτου διεθνούς δικαίου», είπε η Μπέρμποκ, «για το θέμα αυτό συντονιζόμαστε μ τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας Πολιτικής Ασφαλείας, Έκερχαρντ Μπρόζε, είπε ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανεβαίνει ακόμα ένα σκαλί στην κλιμάκωση της κρίσης», είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. Με την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών τις διαχωρίζει παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο από το έδαφος του κράτους της Ουκρανίας».

  • ΝΑΤΟ

«Καταδικάζω την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση στις αυτοανακηρυχθείσες “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” και τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ”. Αυτό υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε:

«Το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ αποτελούν μέρος της Ουκρανίας.

Η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να σκηνοθετήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι Σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να αντιστρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της ανάπτυξη στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της».

  • ΕΕ

Αμέσως μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων.

Το βήμα αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς και των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Ένωση θα αντιδράσει με κυρώσεις κατά όσων εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη πράξη.

Η Ένωση επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, αναφέρει η ανακοίνωση.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ