Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΚαταραμένο ρεύμα...

Καταραμένο ρεύμα…

- Advertisement -

Ο Επίτροπος, Μπορέλ, ως άλλος… μέγας Ναπολέων της ΕΕ, λέει ότι το Ουκρανικό «θα κριθεί στο πεδίο της μάχης». Ο άλλος παλιός μας… φίλος από τα μνημόνια, ο «ιπτάμενος» Ντράγκι, βάζει στους Ευρωπαίους το δίλημμα: «Ειρήνη ή air condition;». Κι εμείς εδώ, περιμένοντας να λιώσουμε το καλοκαίρι από τους λογαριασμούς ρεύματος, αναρωτιόμαστε: «Κυριάκος ή air condition;»

Του Όφι Ιοβόλου

Που τους βρήκαμε μαζεμένους τόσους… Κολοκοτρωναίους στην ΕΕ! Που κρύβονταν όλοι αυτοί και τώρα, αίφνης, με το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο για πάνω από ένα μήνα πόλεμο, έκαναν την εμφάνισή τους! Δεν τους το’ χαμε. Έτοιμοι να φορέσουν τα φυσεκλίκια τους είναι, και ως άλλοι Ναπολέοντες, να πάρουν δρόμο για τη Μόσχα.

Ένας εξ αυτών, ο Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, Ισπανός, Ζοζέπ Μπορέλ. Από ειρηνοποιός που μας εμφανιζόταν μέχρι τώρα, μεταμφιέστηκε σε ιέρακα του πολέμου, δηλώνοντας ότι το Ουκρανικό «θα κριθεί στα πεδία των μαχών». Κι εμείς που νομίζαμε ότι η ΕΕ ήταν η εναλλακτική φωνή και δύναμη ειρηνικής διευθέτησης των… διαφορών. Να σου τώρα που οι Βρυξέλλες μας προέκυψαν με ΝΑΤΟϊκό καπέλο. Δε μπορεί. Κάπου εκεί στη βελγική πρωτεύουσα θα μπέρδεψαν τα κτίρια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!

- Advertisement -

Δεν είδαμε τον Ζοζέπ Μπορέλ να το παίζει «σκληρός ιέραξ», όταν το 2020 τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπαινόβγαιναν στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Αντίθετα, χαϊδολογήματα και αλισβερίσια κατευνασμού της Τουρκίας βλέπαμε. Μη μας διαφύγει, όμως. Η ΕΕ χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα έναντι της Άγκυρας. Α, όλα κι όλα. Και ο Σουλτάνος, ξέρετε, έλιαζε τα αχαμνά του κάπου στη βίλα του στο Βόσπορο, δείχνοντας που έχει… γραμμένο ολάκερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ε, καλά, θα πει κανείς, δεν έφτασαν οι Τούρκοι κι έξω από την Αθήνα, όπως οι Ρώσοι στο Κίεβο. Τι θέλατε, δηλαδή, να κάνει η ΕΕ; Να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία; Βέβαια, μπήκαν μέσα στην Αμμόχωστο, στην Κύπρο. Όσο πατάει η γάτα, όμως. Δεν την πήραν όλη (αυτό θα γίνει αργότερα). Δεν είναι λόγος αυτός να χαλάσουμε τις καρδιές μας με τον κουμπάρο. Εξάλλου, του τρίξαμε τα δόντια με τη σκληρή ανακοίνωση που βγάλαμε ως ΕΕ, και έτσι του κάναμε τα τρία… δύο!

Έχουμε κι αυτούς τους κλαψιάρηδες τους Έλληνες που παραπονούνταν επειδή ο τουρκικός πολεμικός στόλος έφτασε στα έξι μίλια από το Καστελόριζο. Τι παραπονούνται; Αφού ο Γεραπετρίτης τους είπε ότι η «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας είναι στα έξι μίλια. Ή, εν πάση περιπτώσει, κάπου εκεί, λίγο μέσα, λίγο έξω, τι σημασία έχει; Για τέτοια μικροπράγματα η ΕΕ θα κάνει πόλεμο με την Τουρκία ή θα της επιβάλλει κυρώσεις;

Α, κάτι λένε οι Τούρκοι για «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Και δώστου κάθε τρεις και λίγο παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από νησιά. Γίνονται τόσες μέσα σε μια μέρα, όσες μέσα σε ένα χρόνο από τη Ρωσία στις χώρες της Βαλτικής. Τι μου θυμίζει αυτό, τι μου θυμίζει! Μα, ναι. Για «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας δε μιλάνε και οι Ρώσοι; Όλα κι όλα. Άλλο είναι η αρκούδα και άλλο ο «σύμμαχός» μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία.

Κι έτσι, είμαστε μια ωραία ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα, με τον Μπορέλ και την Κομισιόν (όλα καλά εκεί εις τας Βρυξέλλας, κύριε Σχοινά!;) από τη μια να ερωτοτροπούν με την Τουρκία, κι από την άλλη να το παίζουν μέγας Ναπολέων, ο οποίος οσονούπω φτάνει έξω από τη Μόσχα.

Καταραμένο air condition

- Advertisement -

Και αν νομίζετε ότι οι Φον Ντερ Λάϊεν, Μπορέλ και Σχοινάς (τελευταία είπε ότι δεν αποκλείεται να κόψουμε και τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου) είναι οι μόνοι Κολοκοτρωναίοι εις τας Βρυξέλλας, κάνετε λάθος.

Καλά, δε μιλάμε για τους Μητσοτάκη και Δένδια, που άφησαν τις φουστανέλες τους και τα φυσεκλίκια τους, άλλος στην Κωνσταντινούπολη και άλλος στην Άγκυρα, και φόρεσαν τώρα στολή Γάλλου στρατάρχου της (αποτυχημένης) εκστρατείας στην Κριμαία (1919). Λέμε για τον παλιό μας γνώριμο και φίλο, ο οποίος -ευτυχώς- έσωσε την Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων και έτσι ο λαουτζίκος, αυτοί μωρέ οι «τεμπέληδες Έλληνες», την περνάνε τώρα ζωή και κότα.

Ο «ιπτάμενος Μάριο», ντε! Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, υπερασπιζόμενος τις κυρώσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας, έθεσε το -σοβαρότατο, κατά τα άλλα- δίλημμα στους Ιταλούς και γενικότερα στους Ευρωπαίους: «Ειρήνη ή air condition;»

Θέλετε να έχετε ηλεκτρικό ρεύμα, ψωνίζοντας ενέργεια από τη Ρωσία, ή να μείνετε χωρίς ρεύμα, άρα να μην αγοράζετε φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, ούτως ώστε να εξαναγκαστεί η Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο;

Βαθυστόχαστο ερώτημα. Σαν τον άλλον, τον δικό μας (Σκυλακάκη, τον έλεγαν;) που έλεγε: Τι τα θέλετε ρε πλεμπαίοι τα αμάξια, αφού δε μπορείτε να βάλετε βενζίνη;

Μόνο κύριε Ντράγκι μας να μας πείτε. Σε ποιον να πρωτοστείλουμε τον λογαριασμό του ρεύματος και της βενζίνης;

-Στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, τον Μαργαρίτη Σχοινά και την… καλύτερη Κομισιόν που πέρασε ποτέ από την Ευρώπη, για αυτό το υπέροχο ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας; Το Χρηματιστήριο ενέργειας, ένα νεοφιλελέ έκτρωμα, το οποίο ήδη από το μέσον του 2021, πολύ προτού ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο όνομα δήθεν της «πράσινης ανάπτυξης» των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και τις τσέπης κάποιων επιτήδειων στις Βρυξέλλες, εκτόξευσε τις τιμές του ρεύματος στα ουράνια;

-Στον Πούτιν, μήπως, ο οποίος με το ντου στην Ουκρανία τα’ κανε όλα π@@να, αλλά, παρά ταύτα, συνεχίζει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες από πριν, γεμίζοντας τα ταμεία του με φράγκα, και χρηματοδοτώντας έτσι τον πόλεμό του;

-Στον Μητσοτάκη, ο οποίος στο όνομα της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης», υϊοθέτησε αδιαπραγμάτευτα το «ενεργειακό τέρας» των Βρυξελλών, αλλά κατάφερε ό,τι δεν κατάφερε καμία κυβέρνηση σε χώρα – μέλος της ΕΕ: Να έχει ο Έλληνας, ο φτωχότερος των Ευρωπαίων, το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη; Κι αυτό, για να μη χάσουν τα μεγάλα συμφέροντα τα υπερκέρδη τους. Λογικό, θα πει κανείς. Εκλογές έρχονται και προσδοκά οφέλη από τη διαπλοκή του πλούτου.

Πείτε μας, λοιπόν, κύριε Ντράγκι μας, που να στείλουμε τον λογαριασμό; Όχι τίποτε άλλο, αλλά να, καλοκαιράκι έρχεται (ας ελπίσουμε να μην είναι καυτό) και θα λιώσουμε αν δε βάλουμε air condition. Πόσο μάλλον, που έχει σκάσει βρώμα ότι μπορεί να πάμε σε εκλογές πριν το καλοκαίρι. Έτσι, για να μην προλάβουμε να βάλουμε τα air condition, γιατί μετά, όταν θα δούμε τους λογαριασμούς που θα’ ρθουν, θα πέσει πολύ… φούμο στις κάλπες.

Επειδή, λοιπόν, κάθε φορά που πατάμε το κουμπί για το air condition γράφει σαν τρελό το ρολόι, δεν πιάνετε τον Κυριάκο να του μιλήσετε, μπας και ψιθυρίσει κάτι στο αυτί της επιχειρηματικής διαπλοκής και μειώσουν λιγουλάκι τα τιμολόγια ρεύματος;

Άσε που έχουμε και έναν τουρισμό να ταΐσουμε το καλοκαίρι, και χωρίς αυτή τη «βαριά βιομηχανία» μας, δύσκολα θα τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα που έρχεται.

Πείτε κύριε Ντράγκι μας κάτι στον Κυριάκο, γιατί αλλιώς θα αναγκαστούμε να ρίξουμε τους λογαριασμούς ρεύματος στις κάλπες. Και ξέρετε ποιο θα είναι τότε το πραγματικό δίλημμα πίσω από το παραβάν: «Κυριάκος ή air condition;».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ