Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΣκέψεις για το μέλλον

Σκέψεις για το μέλλον

- Advertisement -

Η τελευταία ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.-

Από το Antinews.gr,

Τα… γκάλοπ του Πάσχα στην επαρχία, αναλύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και δείχνουν αισιόδοξοι.

Η μεγαλύτερη έξοδος των τελευταίων ετών σημαδεύτηκε από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας βασικών προϊόντων και κυρίως από τη βενζίνη να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

- Advertisement -

Οι Έλληνες ξεχύθηκαν στα χωριά τους αδιαφορώντας για το κόστος του ταξιδιού, όχι γιατί ξαφνικά πλούτισαν, αλλά γιατί δεν άντεχαν και τρίτο Πάσχα στις μεγάλες πόλεις.

Ο… λογαριασμός βεβαίως είναι βαρύς, όμως αυτή η έξοδος απάλυνε λίγο τα προβλήματα και τις σκέψεις για το μέλλον.

Στην κυβέρνηση είδαν με ικανοποίηση να πηγαίνουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές στις περιφέρειές τους και να μην αντιμετωπίζουν πολλές αντιδράσεις από τους πολίτες. Οι γκρίνιες δε λείπουν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξαν εκδηλώσεις οργής, όπως κάποιοι περίμεναν.

Ενδεχομένως, η μικρή αύξηση των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό και οι προσδοκίες για νέα θετικά μέτρα τις επόμενες ημέρες, να είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν μια ολική αντεπίθεση βάζοντας ως χρονικό ορίζοντα εκλογών το φθινόπωρο, αλλά και μη αποκλείοντας την άνοιξη του 2023.

Η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει «γεμάτο ταμείο», είτε από τις εξόδους στις αγορές, είτε από το μικρότερο κατά 2 μονάδες έλλειμμα του 2021, είτε από τα αυξημένα έσοδα από φόρους.

- Advertisement -

Κι ελπίζουν ότι μπορούν να αποταμιεύσουν περί τα 4-6 δις ευρώ για να τα ρίξουν στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να γίνουν γνωστές οι προθέσεις των Βρυξελλών σχετικά με την έκρηξη στις τιμές ενέργειας, αν και οι περισσότεροι εμφανίζονται απαισιόδοξοι σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα περιμένει τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και θα πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες αναμένεται να περιγράψει στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ.

Αν οι Βρυξέλλες δεν καταφέρουν να βρουν τα χρήματα τότε η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί μονομερώς.

Ήτοι, να ανακοινώσει πακέτο στήριξης των Ελλήνων συνολικά κι όχι με στοχευμένα επιδόματα για αγορά ενέργειας.

Θα ζητήσει από την Κομισιόν να μην προστεθούν στο έλλειμμα τα χρήματα που θα ξοδευτούν για την ενέργεια, κι έτσι θα μοιράσει από τα 4-6 δις ώστε να υπάρξει μείωση των λογαριασμών στο ρεύμα σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα.

Ελπίζει δε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει σύντομα, αλλά περιμένει ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί όλο το 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία να εφαρμοστούν, ει δυνατόν από τον Ιούνιο.

Σε συνδυασμό με την καλή τουριστική περίοδο που φαίνεται να «κτίζεται» από τώρα, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί το φθινόπωρο οι πολιτικές εξελίξεις να γίνουν ξανά θετικές για τη ΝΔ.

Δηλαδή οι πολίτες να ξαναδώσουν μεγάλες διαφορές στη ΝΔ σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση δηλαδή το τι θα βγάλουν και οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, δε θα απέκλειε κανείς εκλογές μετά το άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή από το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου και μετά.

Βεβαίως όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση να λειτουργεί η χώρα ομαλά. Π.χ. να μη γίνει κανένα νέο μακελειό με φωτιές το καλοκαίρι ή να μην έχουμε χειρότερες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας ακόμη παράγοντας που κάνει τους κυβερνητικούς να αισιοδοξούν είναι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία των δανειστών. Η αναβάθμιση από την S&P τη μεγάλη Παρασκευή ήταν ευνοϊκός οιωνός και δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις για την άρση της εποπτείας να έρθει προς τον Ιούνιο και να «πουληθεί» επικοινωνιακά από την κυβέρνηση μαζί με τα άλλα θετικά μέτρα.

Αυτή είναι η «θετική ατζέντα» των επόμενων 100 ημερών που μπορεί να κρύβει κι έναν ριζικό ανασχηματισμό με τη δημιουργία «εκλογικής κυβέρνησης».

Να διώξει δηλαδή ο πρωθυπουργός τα βαρίδια και να βάλει «Ταλιμπάν» που θα τρέξουν την εκλογική διαδικασία.

Άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο. Θα τον αλλάξει, όπως τον πιέζουν κάποιοι ή θα επιμείνει στην απόφασή του να μην προχωρήσει σε αλλαγές;

Με όλα αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα κακά αυτής της κυβέρνησης. Παραδείγματος χάριν μια σειρά από σκανδαλώδεις υποθέσεις που πληγώνουν τη ΝΔ, όπως η περίπτωση του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση.

Αρνητικά θα επιδράσει βεβαίως μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Πολιτικής Προστασίας σε ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές.

Κι από την άλλη, τα πολιτικά αγκάθια στη ΝΔ είναι πολλά και διεκδικούν μερίδιο εξουσίας. Οι φατρίες είναι ισχυρές, πολιτικοί με υψηλή δημοφιλία θέλουν να είναι πάντα στην κυβέρνηση, βουλευτές απογοητευμένοι γιατί δεν έχουν υπουργοποιηθεί.

Όλα αυτά θα κρίνουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού και σε έναν ανασχηματισμό που ακούγεται και που πιθανόν να γίνει μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη «θετική αύρα» που μπορεί να πάρει η συνάντηση με Μπάιντεν.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ