Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΣτον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

- Advertisement -

Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, η ατζέντα, τα πρόσωπα που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψης.

Στις 15.30 ώρα Ουάσιγκτον (22.30 ώρα Ελλάδος) θα διαβεί το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαϊου για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφθασε το απόγευμα της Κυριακής στην αμερικανική πρωτεύουσα και κατέλυσε, μαζί με τα περισσότερα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, στο Blair House. Ο Πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντιστοίχως, αποδίδει μεγάλη σημασία τόσο στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη – όπως και στις επαφές που θα πραγματοποιήσει εκεί – με σκοπό την προβολή του ελληνικού ρόλου σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία.

Ως προς το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στην Αμερικανική πρωτεύουσα:

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

- Advertisement -

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

- Advertisement -

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μαζί με το Hellenic Caucus. Διακομματική επιτροπή (ελληνικής καταγωγής κυρίως)

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχ. Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου Βουλευτές και Γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής.

Οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών θα επικεντρωθούν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις. Η συνεχώς εμβαθυνόμενη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, που πλέον έχουν ενισχυθεί και από την κύρωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, η σειρά των ενεργειακών έργων που εξελίσσονται στον ελλαδικό χώρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ευρύτερο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα διαμορφώνουν τους τρεις πυλώνες των συζητήσεων.

Να δώσουμε και λίγο από το παρασκήνιο…

Ο άνθρωπος που κλείδωσε τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μπάιντεν είναι ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Ένας άνθρωπος που η προσωπική σχέση του με τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο μετράει πολλά χρόνια, και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά το θάνατο του γιου του προέδρου Μπάντεν και τη συμπαράσταση της οικογένειας του π. Αλέξανδρου. Ενδεικτικό της σχέσης αυτής ήταν όταν το 2019 τιμήθηκε στην Νέα Υόρκη στην ετήσια εκδήλωση του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το ζεύγος Καρλούτσου και ο κύριος ομιλητής ήταν ο Τζο Μπάιντεν, ως πρώην αντιπρόεδρος τότε, αλλά και η επισκέψεις του κάθε Αύγουστο στο φεστιβάλ της ενορίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης, ο ιερατικώς προϊστάμενος είναι ο π. Άλεξ. Είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία τριάντα χρόνια, το γραφείο του εκάστοτε έλληνα πρωθυπουργού επικοινωνούσε μαζί του για μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο ή το State Department.

Επίσης το ίδιο σημαντική ήταν και η συμβολή της ελληνικής πρεσβείας, και ιδιαίτερα της Ελληνίδας πρέσβεως στην Ουάσιγκτον κας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η οποία φρόντισε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια την διπλωματική διοργάνωση της επίσκεψης, τα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, δεδομένης της αυστηρότητας στην εθιμοτυπία.

Επίσης να πούμε ότι πρόσωπο κλειδί για όλο το ταξίδι από την στιγμή που αποφασίστηκε (από τα μέσα μαρτίου,) είναι ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Πάιατ, με τον οποίο η Ελλάδα θα συνεχίζει να διατηρεί στενές επαφές λόγω της θέσης που αναλαμβάνει στο State Department για τα ενεργειακά

Ως προς την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Θα διαρκέσει από 15-17 λ με ενδεχόμενο για λίγο περισσότερο.

Αποτελείται από 4 μέρη,

Το πρώτο αφορά ιστορικές αναφορές της επανάστασης των Ελλήνων εναντίον της τουρκοκρατίας,

Το δεύτερο, τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους

Το τρίτο, τη σύγχρονη Ελλάδα και τις προοπτικές της στους διεθνείς οργανισμούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ, διατλαντικές ενώσεις. Έμφαση στις διμερείς διακρατικές σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ οι οποίες είναι στο ανώτερο επίπεδο ιστορικά

Το τέταρτο έχει ευθείες αναφορές στον αναθεωριτισμό της Τουρκίας, στην επιμονή της Ελλάδος και της σταθερότητά της και προσήλωσή της στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Στο σημείο αυτό θα επιχειρήσει ο Μητσοτάκης, των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία με την Κύπρο, κ αντίστοιχα με όσα επιχειρεί να κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο. Τέλος εμμέσως πλην σαφώς με όλα αυτά που θα πει ουσιαστικά θα τοποθετηθεί ντε φάκτο ότι η Ελλάδα σε μια κρίσιμη εθνική στιγμή αναμένει την αντίστοιχη συμπεριφορά από τους Εταίρους της στο ΝΑΤΟ, πόσω μάλλον από τις ΗΠΑ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ