Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήMediaΠ. Χριστοφάτος: Κάθε λογοκρισία πριονίζει το εθνικό συμφέρον

Π. Χριστοφάτος: Κάθε λογοκρισία πριονίζει το εθνικό συμφέρον

- Advertisement -

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ «ΦΙΜΩΜΑ» ΤΟΥ ΑΛΕΞ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Οι εντολοδόχοι της παγκοσμιοποίησης από καιρό αποφάσισαν και υλοποιούν την φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής που αναδεικνύει, καταγγέλλει και σφυροκοπά οποιαδήποτε αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική, αντεθνική, αντιχριστιοανική και ανελεύθερη πολιτική. Στο σχέδιο αυτό στοχοποιήθηκε και φιμώθηκε πριν από λίγες μέρες και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος. Η φωνή του δεν πρέπει να λείψει από την κοινωνία. Όχι γιατί εκφράζει την μειοψηφία αλλά γιατί εκφράζει την φωνή της οργισμένης, πλην όμως φοβισμένης και απελπισμένης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.
Λογικά, κανένα έργο, λόγος ή έκφραση του ανθρώπινου μυαλού δεν μπορεί να λογοκριθεί με βάση το περιεχόμενο. ‘Οσο απεχθές κι αν είναι αυτό, ακόμη κι αν ενοχλεί το 99,9% της κοινωνίας. Ο λόγος πρέπει να είναι ελεύθερος, διότι τα πλεονεκτήματά της ελευθερολογίας είναι ασυγκρίτως περισσότερα από το σοκ που κάποια έργα προκαλούν. Εξάλλου, όπως έγραψε στο κλασικό βιβλίο «Περί ελευθερίας» και ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, αν νομιμοποιείται η λογοκρισία με βάση τις αντιλήψεις της πλειοψηφίας κάθε εποχής, τότε ορθώς καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Σωκράτης και ο Ιησούς.

Η λογοκρισία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί ούτε με βάση τα αποτελέσματα που θα έχει ένα έργο ή ένας λόγος στην κοινωνία ή στο έθνος, κι αυτό γιατί δεν ξέρουμε εκ των προτέρων αυτά τα αποτελέσματα.

Κάθε λογοκρισία λοιπόν πριονίζει το εθνικό συμφέρον, αντί να το θωρακίζει.

Η μόνη λογοκρισία που νομιμοποιείται σε ένα δημοκρατικό καθεστώς είναι όσων έργων μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Κι αυτή όχι στη βάση του περιεχομένου, αλλά των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Καλό αγώνα Αλέξανδρε!!

Παναγιώτης Χριστοφοράτος

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ