Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΗ Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς

Η Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς

- Advertisement -

H οργή κατά Ερντογάν, οι εκλογές και τα μέτωπα με την Ελλάδα-Ο Ερντογάν προσπαθεί να μην τον «γκρεμίσει» ο σεισμός και οι καταστροφικές πολιτικές επιπτώσεις.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής,

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ανυπολόγιστες, όπως και οι νεκροί, τον ακριβή αριθμό των οποίων ενδέχεται να μην πληροφορηθούμε ποτέ! Ήδη, ανεπισήμως, εκτιμάται ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους θα ξεπεράσουν τις 50.000, ενώ κάποιοι επιστήμονες βλέποντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταρρεύσει μιλούν ακόμα και για 150.000! Επιπλέον, οι άστεγοι από τον σεισμό μπορεί να φτάσουν και το 1.000.000! Όσον αφορά την οικονομική ζημιά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια οικονομία που βρίσκεται σε δύσκολη φάση και μετά τις εκλογές αναμενόταν σκληρά μέτρα για να μην εισέλθει σε μεγάλη κρίση.

- Advertisement -

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήδη η δυσαρέσκεια αν όχι η οργή των κατοίκων για την καθυστερημένη άφιξη της βοήθειας αρχίζει να βαράει κόκκινο. Ο Ερντογάν πιστεύει όμως πως με μια γρήγορη ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα. Παράλληλα, επιδιώκει να καλμάρει την οργή για τις κατασκευές που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, με τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των εργολάβων, παρότι αυτοί αναδείχτηκαν και μεγάλωσαν από την προνομιακή σχέση που είχαν μαζί του. Θα τα καταφέρει; Δύσκολη η απάντηση, καθώς πολλά θα κριθούν από την εξωτερική βοήθεια που θα υπάρξει. Επειδή, πάντως, των …φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, ο Ερντογάν κήρυξε για τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή, ώστε αυτή να λήγει μια εβδομάδα πριν τις κάλπες της 14ης Μαΐου, προκειμένου να προλάβει πολιτικές εκδηλώσεις ή και αναταραχές στην περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: ΘΑ ΑΝΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ιδανικά, ο Ερντογάν θα ήθελε να προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών, ώστε χωρίς να προλάβει να ανασυνταχτεί η αντιπολίτευση, να γίνουν οι εκλογές κανονικά στις 14 Μαΐου. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, τα κυριότερα σενάρια είναι δυο: Πρώτον, να διεξαχθούν οι κάλπες στη λήξη της θητείας του προέδρου, στις 18 Ιουνίου. Και δεύτερον, ει δυνατόν και με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, να αναβληθούν οι εκλογές για ένα εξάμηνο. Να θυμίσουμε πως η αντιπολίτευση (εκλογική ένωση έξι κομμάτων) δεν έχει ακόμα επιλέξει τον επικεφαλής της που θα είναι και ο αντίπαλος του Ερντογάν για το προεδρικό αξίωμα, κάτι που ήταν προγραμματισμένο για τις 13 Φεβρουαρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που τα θέματα εξωτερικής πολιτικής περνούν σε δεύτερη μοίρα το προσεχές τουλάχιστον διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως το επόμενο διάστημα θα πέσουν και οι τόνοι που χρησιμοποιεί η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά.

- Advertisement -

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: Η «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ» ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΝΑ «ΝΕΟ 1999» ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ δύσκολο. Όπως, ωστόσο, σημειώσαμε, το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών θα είναι αρκετά καλύτερο- το δείχνει, άλλωστε, και η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΤΗ: Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μένει να δούμε ποιες. Ήδη το Ισραήλ είναι η χώρα που προσφέρει τη μεγαλύτερη βοήθεια στην περιοχή, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το τηλεφώνημα του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι στον Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε η τουρκική κυβέρνηση είναι απολύτως εξαρτώμενη πλέον από την εξωτερική οικονομική βοήθεια, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται και ως διπλωματικό όπλο πίεσης-κάτι που είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα πράξει η Δύση (και στη συγκεκριμένη) περίπτωση.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ