Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΜέση Ανατολή: Τα βασικότερα γεγονότα μέχρι σήμερα

Μέση Ανατολή: Τα βασικότερα γεγονότα μέχρι σήμερα

- Advertisement -

Πόσοι όμηροι μέχρι σήμερα στη Γάζα έχουν απελευθερωθεί, πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους και πόσοι έχουν διασωθεί;

Δημοσίευση στο naftemporiki.gr

Κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων φαίνεται ότι είναι Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κατάρ που υποστήριξε ότι μένουν «πρακτικά» ζητήματα για να κλείσει η συμφωνία.

- Advertisement -

Νωρίτερα ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post έκανε λόγο για συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων (γυναίκες και παιδιά) που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σχολιάζοντας, ωστόσο, το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου διεύψεσε τις αναφορές περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και διαβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς απήγαγε περισσότερους από 200 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, τέσσερις από αυτούς απελευθερώθηκαν, πάνω από 50 έχουν χάσει την ζωή τους και ένας έχει διασωθεί.

Το BBC συνοψίζει τις βασικότερες εξελίξεις μέχρι τις 17/11/2023.

7 Οκτωβρίου: Η Χαμάς εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 Ισραηλονούς και παίρνοντας πάνω 200 άμαχους και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού ομήρους. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι όμηροι είναι κρυμμένοι σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες» στη Γάζα. Το Ισραήλ ξεκινά την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

- Advertisement -

20 Οκτωβρίου: Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την επίθεση, απελευθερώνονται οι πρώτοι όμηροι. Μια μητέρα και μια κόρη από τις ΗΠΑ αφέθηκαν ελεύθερες για «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως είπε η Χαμάς.

24 Οκτωβρίου: Δύο ακόμη όμηροι απελευθερώνονται, η 85χρονη Γιότσεβεντ Λίφσιτς και η 79χρονη Νουρίτ Κούπερ. Η Λίφσιτς έσφιξε το χέρι ενός από τους απαγωγείς της καθώς την άφησαν ελεύθερη. Δήλωσε ότι το ταξίδι στη Γάζα ήταν βίαιο, αλλά όταν έφτασε εκεί, η ομάδα των ομήρων της «έτυχε καλής μεταχείρισης».

26 Οκτωβρίου: Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ανακοινώνει ότι περίπου 50 όμηροι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.
29 Οκτωβρίου: Η γυναίκα στρατιώτης Όρι Μεγκίντις διασώζεται από τον ισραηλινό στρατό. Λέγεται ότι «είναι καλά» μετά τη διάσωσή της.

30 Οκτωβρίου: Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει το θάνατο της Γερμανοϊσραηλινής ομήρου Σάνι Λουκ, μετά από τεστ δείγματος DNA που ελήφθη από μέρος ενός οστού του κρανίου που συλλέχθηκε στη Γάζα. Το σώμα της δεν έχει βρεθεί ακόμη.

17 Νοεμβρίου: Τα πτώματα δύο ομήρων βρίσκονται σε ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα. Πρόκειται για την Ισραηλινή στρατιώτη, Ναά Μαρτσιάνο, και την 65χρονη Γεχουντίτ Βάις. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι είναι νεκρός ένας από τους δύο ομήρους της Τανζανίας, αν και οι συνθήκες γύρω από τον θάνατό του είναι ασαφείς.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ