Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΈνα βήμα πριν την συμφωνία για το Ισραήλ και τη Χαμάς

Ένα βήμα πριν την συμφωνία για το Ισραήλ και τη Χαμάς

- Advertisement -

Σε τι κατεύθυνση κινείται το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ; Θα απελευθερωθούν οι 50 όμηροι;

Δημοσίευση στο capital.gr

Στις 20:00 ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ το οποίο συζητά την προταθείσα συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων, όμως το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα και το κόμμα Otzma Yehudit, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ανακοίνωσαν ότι τάσσονται κατά της συμφωνίας.

- Advertisement -

Το πολεμικό συμβούλιο και το συμβούλιο ασφαλείας έχουν ολοκληρώσει τις συζητήσεις τους για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και το πλήρες υπουργικό συμβούλιο των 38 υπουργών προσήλθε για συνεδρίαση λίγο μετά τις 21.00. Όπως έγινε γνωστό δεν διεξήχθη ψηφοφορία στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον Νετανιάχου να ζητά από τους υπουργούς σε αυτές τις συνόδους να περιμένουν την πλήρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για λεπτομερή συζήτηση και ψηφοφορία, αναφέρει το Channel 12.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από ισραηλινά ΜΜΕ, οι πνευματικοί ηγέτες τους είπαν στους υπουργούς του Ιουδαϊσμού της Ενωμένης Τορά να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Οι διαφωνούντες

Το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς σε ανακοίνωση που έδωσε στον Τύπο αναφέρει ότι δεν μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει “κακή για την ασφάλεια του Ισραήλ, κακή για τους ομήρους αλλά και τους στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF)”.

Το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα σημειώνει ότι θέλει να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, όμως προσθέτει ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα “εγκαταλείψει” ορισμένους εξ αυτών στα χέρια των τρομοκρατών για άγνωστο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η συμφωνία θα αυξήσει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει το Ισραήλ για τις μελλοντικές απελευθερώσεις και θα δώσει στη Χαμάς την ευκαιρία να αναδιοργανωθεί, λόγω της κατάπαυσης του πυρός, ώστε να αποκρούσει τη στρατιωτική επιχείρηση των IDF για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υποστηρίζει επίσης, ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι εκτεθειμένες στις επιθέσεις της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπεται για την απευλευθέρωση των ομήρων, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ισχυρής απάντησης. “Ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι είναι να συνεχίσουμε την απρόσκοπτα τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς μέχρι την ολοκληρωτική νίκη”, αναφέρει το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα στην ανακοίνωσή του. “Το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα θα εμμείνει στη συνέχιση του πολέμου μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων και την εξάλειψη της απειλής που θέτει η Γάζα για τους Ισραηλινούς πολίτες”, καταλήγει.

- Advertisement -

Τη συνέχιση της ισραηλινής επιχείρησης υποστηρίζει και το ακροδεξιό κόμμα Otzma Yehudit, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι “θα αντιταχθεί” στην προτεινόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. “Η έγκριση της συμφωνίας από τη Χαμάς καταδεικνύει ότι οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ καταφέρουν ένα αποτελεσματικό χτύπημα, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να πλήττουν τον εχθρό ώστε να προβεί σε μια συμφωνία υπό τους όρους του Ισραήλ και όχι υπό τις πολύ προβληματικές συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις των IDF και (κάνει) διακρίσεις μεταξύ των απαχθέντων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Ο ηγέτης του κόμματος Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία πριν ακόμα αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να φέρει “μια καταστροφή πάνω μας”. Το κόμμα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας προσθέτει ότι η συμφωνία, η οποία προβλέπει επίσης εξάωρη καθημερινή παύση λειτουργίας των ισραηλινών drones των υπηρεσιών πληροφοριών, “θα θέσει σε κίνδυνο τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν στη Γάζα και θα υπονομεύσει την πολεμική επιχείρηση”.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η προτεραιοποίηση στην απελευθέρωση παιδιών και των μητέρων τους έναντι άλλων ομήρων, που προβλέπει η συμφωνία, “θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής των υπόλοιπων απαχθέντων που κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών μας”.

Το Otzma Yehudit επισημαίνει ότι θέλει μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση και των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Μικρό το κακό

Η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο των 38 ατόμων για να εγκρίνει μια συμφωνία ομήρων, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών Otzma Yehudit και κόμμα Θρησκευτικού Σιωνισμού, τα οποία μαζί έχουν έξι ψήφους στο υπουργικό συμβούλιο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει τη συμφωνία και πιθανώς θα συγκεντρώσει 19 ψήφους που κατέχει το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και πέντε που ανήκουν στο κόμμα Εθνικής Ενότητας του υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ.

Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas θα βάλει επίσης τις έξι ψήφους του υπέρ της συμφωνίας, λέει ένας εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο αρχηγός του Shas, Αριέχ Ντέρι, συμβουλεύτηκε τους θρησκευτικούς συμβούλους του υπερορθόδοξου κόμματος, οι οποίοι του “έδωσαν οδηγίες” να θέσει τις έξι έδρες του κόμματος στο υπουργικό συμβούλιο στην πλευρά που υποστηρίζει τη συμφωνία για να “απελευθερώσει τους ομήρους που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο”, σύμφωνα με δήλωση. Ο Ντέρι απομακρύνθηκε από το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά κάθεται ως παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, ο οποίος κατέχει δύο έδρες, δεν έχει ακόμη εκφράσει δημόσια τις θέσεις του. Αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία.

OK και από τους IDF

Το Ισραήλ συμφώνησε σε έναν όρο που έθεσε ο ηγέτης της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ να σταματήσουν τα ισραηλινά UAV στον εναέριο χώρο της Γάζας για έξι ώρες κάθε ημέρα της εκεχειρίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους υπό την αιχμαλωσία της Χαμάς, σύμφωνα με έκθεση της Τρίτης. Walla.

Η εφαρμογή του όρου εξετάστηκε από έναν Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος επικαλέστηκε δηλώσεις των IDF και Shin Bet, δηλώνοντας ότι έχουν δυνατότητες συλλογής πληροφοριών ακόμη και κατά τις ημέρες κατάπαυσης του πυρός. “Δεν θα είμαστε τυφλοί και θα ξέρουμε τι συμβαίνει στο έδαφος”, είπε ο αξιωματούχος.

Η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση για έγκριση περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ισραηλινών παιδιών και γυναικών κατά τη διάρκεια τετραήμερης εκεχειρίας και περιλαμβάνει τη δυνατότητα παράτασής της εάν η Χαμάς εντοπίσει επιπλέον γυναίκες και παιδιά, με δέκα απελευθερωμένους. για κάθε επιπλέον ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.

Ο συνολικός αριθμός των απελευθερωμένων ομήρων μπορεί να φτάσει τους 80

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των απελευθερωθέντων μπορεί να φτάσει τις 70-80 γυναίκες και παιδιά, εάν η Χαμάς εντοπίσει τους ομήρους, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει ορισμένες από τις τοποθεσίες τους.

“Η Χαμάς, σε ό,τι μας αφορά, πρέπει να φέρει πίσω τους ανθρώπους, μεταξύ άλλων από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και άλλα στοιχεία”, είπε ο αξιωματούχος, λέγοντας επίσης ότι η Χαμάς θα πρέπει επίσης να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους με ξένη υπηκοότητα, αλλά όχι ως μέρος της το περίγραμμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών γυναικών και παιδιών.

Η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων έχει την υποστήριξη των IDF, της Shin Bet και της Mossad, και περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 140 κρατουμένων ασφαλείας από τις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Ισραήλ επέμεινε ότι οι κρατούμενοι που καταδικάστηκαν για φόνο δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των απελευθερωμένων. Το περίγραμμα αναφέρει επίσης ότι κατά τις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ θα επιτρέψει την εισαγωγή περισσότερων καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας – ωστόσο, ο αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι αυτή είναι μια ανακούφιση που θα διαρκέσει μόνο κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Περισσότεροι από 14.000 Παλαιστίνιοι νεκροί

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών βρίσκονται 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Επιπλέον, 33.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τρεις γιατροί σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα της Γάζας

Η φιλανθρωπική γαλλική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε απόψε ότι τρεις γιατροί, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της, σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στη βόρεια Γάζα, εκφράζοντας “αποτροπιασμό” για το συμβάν αυτό.

“Οι MSF μοιράζονταν τακτικά πληροφορίες με τα εμπόλεμα μέρη για το Αλ Άουντα, ένα νοσοκομείο εν λειτουργία, και την παρουσία του προσωπικού τους σε αυτό” ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. “Χθες μοιραστήκαμε συντεταγμένες GPS με τις ισραηλινές αρχές”, πρόσθεσε.

Οι γιατροί που σκοτώθηκαν ήταν οι Μαχμούντ Άμπου Νουτζάιλα, Άχμεντ Αλ Σάχαρ και Ζιάντ Αλ Τατάρι. Οι δύο πρώτοι ήταν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. “Το να βλέπουμε γιατρούς να σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακές κλίνες ξεπερνά την τραγωδία και πρέπει να σταματήσει τώρα”, πρόσθεσε η οργάνωση.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ