Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΕπενδυτές ήξεραν για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ;

Επενδυτές ήξεραν για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ;

- Advertisement -

Λίγο πριν από την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξάνονταν δραματικά.

Δημοσίευση στο ieidiseis.gr

Οι ισραηλινές αρχές διερευνούν τους ισχυρισμούς Αμερικανών ερευνητών, ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να γνώριζαν εκ των προτέρων το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κατά συνέπεια, χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να αποκομίσουν κέρδη από το χρηματιστήριο.

- Advertisement -

Ερευνα των καθηγητών Νομικής Ρόμπερτ Τζάκσον Τζ. του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπίστωσε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, οι traders φάνηκαν σα να προέβλεψαν τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν» αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας επικαλούμενοι το ενδιαφέρον για το MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF) που «ξαφνικά και σημαντικά αυξήθηκε» στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία της Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).

«Και λίγο πριν από την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά» όπως καταγράφεται στην 66σέλιδη έκθεσή τους.

Σε απάντηση στο Reuters, το TASE παρέπεμψε στην ισραηλινή Αρχή Κεφαλαιαγοράς, η οποία υπογράμμισε: «Το θέμα είναι γνωστό στις αρχές και βρίσκεται υπό έρευνα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και η ισραηλινή αστυνομία δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ανοικτές πωλήσεις, στις οποίες οι επενδυτές αναμένουν ότι η τιμή της μετοχής θα πέσει, επιτρέποντάς της να αγορασθεί σε χαμηλότερη τιμή με κέρδος, πριν από τις 7 Οκτωβρίου «ξεπέρασε τις ανοικτές πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης», ανάμεσά τους η ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2008, τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014 και την πανδημία.

Κατά την περίοδο από τις 14 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου πωλήθηκαν με ανοιχτές πωλήσεις 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές της Leumi – είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ και απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (862 εκατομμύρια δολάρια) από αυτές τις πρόσθετες ανοικτές πωλήσεις.

- Advertisement -

«Παρόλο που δεν βλέπουμε συνολική αύξηση των ανοικτών πωλήσεων ισραηλινών εταιρειών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, εντοπίζουμε μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση, λίγο πριν από τις επιθέσεις, στις συναλλαγές σε επικίνδυνα βραχυπρόθεσμα δικαιώματα προαίρεσης σε αυτές τις εταιρείες που λήγουν αμέσως μετά τις επιθέσεις» τονίζουν.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι έμποροι που ήταν ενημερωμένοι για τις επερχόμενες επιθέσεις επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα, και σύμφωνα με την προηγούμενη βιβλιογραφία δείχνουμε ότι οι συναλλαγές αυτού του είδους συμβαίνουν σε κενά στην εφαρμογή των νομικών απαγορεύσεων για τις συναλλαγές με πληροφόρηση στις ΗΠΑ και διεθνώς».

Οι καθηγητές αναφέρθηκαν σε μοτίβα στις αρχές Απριλίου, όταν αναφέρθηκε ότι η Χαμάς σχεδίαζε αρχικά την επίθεσή της στο Ισραήλ. «Ο όγκος των ανοικτών συναλλαγών στον EIS (το MSCI Israel ETF) κορυφώθηκε στις 3 Απριλίου σε επίπεδα πολύ παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου και ήταν πολύ υψηλότερος από άλλες ημέρες πριν από τις 3 Απριλίου» ανέφεραν.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ