Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΛιγότερη λιτότητα συνιστούν οι Βρυξέλλες

Λιγότερη λιτότητα συνιστούν οι Βρυξέλλες

- Advertisement -

Στροφή και έξοδο από το μονοσήμαντο δόγμα της λιτότητας φαίνεται να επιχειρεί τώρα και η Κομισιόν, μέσα από το «πακέτο» προτάσεων που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις Βρυξέλλες – ένα «πακέτο», το οποίο εστιάζει στην προτεραιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τις προτάσεις αυτές προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η Κομισιόν θα μετατοπίσει το κέντρο της πολιτικής της για την ευρωπαϊκή οικονομία από τη λιτότητα προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η Επιτροπή στην ετήσια αξιολόγησή της αναμένεται να επισημάνει ότι ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί, ο ρυθμός της εφαρμογής της μπορεί να είναι πλέον πιο αργός και ήπιος, καθώς μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη έχει αποκατασταθεί.

- Advertisement -

Ο βασικός άξονας, δε, των νέων προτάσεων θα στηρίζεται στην παραδοχή ότι επειδή οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών τους – κάνοντας τις αγορές εργασίας πιο ευέλικτες ή ανοίγοντας τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

«Το βασικό μήνυμα θα είναι η μετατόπιση από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι προτάσεις αυτές, αφού εγκριθούν στη Σύνοδο στο τέλος Ιουνίου, θα αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αναμένεται να επηρεάσουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών από το 2014.

Στις σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται και η τελική επιβεβαίωση της παράτασης των χρονοδιαγραμμάτων για τη μείωση των ελλειμμάτων της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η Κομισιόν έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα δώσει στις δύο χώρες δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ παράταση αναμένεται να δοθεί και σε άλλα κράτη μέλη. Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία και η Ισπανία θα πρέπει να δεσμευτούν για μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα καταστήσουν τις οικονομίες πιο ανταγωνιστικές και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Παράλληλα με την έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη φέρνει σε πρώτο πλάνο και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισαν χθες την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων ως θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ΕΕ, ενώ τριμερή πρωτοβουλία στην ίδια κατεύθυνση αναλαμβάνουν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

- Advertisement -

Οι τρεις χώρες προτείνουν τη λήψη ενός μίγματος μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η παροχή βοήθειας προς μικρές επιχειρήσεις, καθώς και η ενίσχυση της μαθητείας, ζητώντας να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Περίπου 7,5 εκατ. Ευρωπαίοι ηλικίας 15-24 ετών ούτε απασχολούνται κάπου, ούτε εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Η ανεργία των νέων στην ΕΕ άγγιζε το 23,6% τον Ιανουάριο, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο της ανεργίας των ενηλίκων.

«ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ»

«Πρέπει να σώσουμε μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που φοβούνται. Εχουμε τη μορφωμένη γενιά και τους βάζουμε στον πάγο. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας κ. Ενρίκο Τζιοβάνι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Παρίσι.

Η Γερμανία, η οποία φοβάται τις επιπτώσεις, καθώς πολλές χώρες που πλήττονται από την κρίση την κατηγορούν για τη λιτότητα, θέτει πλέον και εκείνη ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών των τριών χωρών, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισαν πως προκειμένου να βοηθήσει τους νέους στην εύρεση εργασίας, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της αλλά και για να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των 6 δισ. ευρώ που έχουν «βάλει στην άκρη» οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ανεργία των νέων για την περίοδο 2014-2020.

«Πρέπει να είμαστε πιο επιτυχημένοι στον αγώνα μας κατά της ανεργίας των νέων, διαφορετικά θα χάσουμε τη μάχη για την ενότητα της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αν και η Γερμανία εξακολουθεί να θέτει ως προτεραιότητα τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης. «Αν εισάγονταν τα αμερικανικά κοινωνικά στάνταρντ στην Ευρώπη, θα είχαμε επανάσταση, όχι αύριο, αλλά την ίδια ακριβώς ημέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά, πάντως, τη συμφωνία όλων για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, οι υπουργοί δεν παρουσίασαν συγκεκριμένα σχέδια, επιμένοντας πως η Ευρώπη πρέπει να είναι ρεαλιστική και να εργαστεί σε διάφορα μέτωπα. Ο κ. Σόιμπλε είπε πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Γερμανία είχε επίσης αποφασίσει να συνάψει συμφωνίες με χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει γρήγορη λύση, δεν υπάρχει μεγάλο σχέδιο», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ. Πρόσθεσε, δε, ότι οι πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης των νέων πρέπει να επικεντρωθούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυτές είναι το βασικό σημείο εισόδου στην αγορά εργασίας για τους περισσότερους.

ΣΥΝΟΔΟΣ

Η κρίση στην απασχόληση των νέων θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ έχει καλέσει τους Ευρωπαίους υπουργούς εργασίας σε συνέδριο για την ανεργία των νέων, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου.

Στο συνέδριο μετείχαν επίσης η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γάλλος υπουργός Εργασίας κ. Μισέλ Σαπέν. Η κυρία Μέρκελ θα βρίσκεται και εκείνη, αύριο, Πέμπτη, στο Παρίσι, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου.

Πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ

Σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε ότι η ανεργία των νέων θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες ορισμένων κρατών μελών να προχωρήσουν στην ανταλλαγή πρακτικών και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή του με την οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να
δραστηριοποιηθούν εν όψει της Συνόδου. Ζήτησε παράλληλα να υπάρξει συμβολή και από τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κ. βαν Ρομπάι υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει ότι το πρόγραμμα αξίας 6 δισ. ευρώ, που προορίζεται για τους νέους, θα πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακό από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, αφού είπε ότι οι αγορές εργασίας στην ΕΕ πρέπει να είναι καταλύτης για την ανάκαμψη της οικονομίας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν Κοινοτικοί πόροι, χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, καθώς και κονδύλια σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κοινού αυτού στόχου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, θα πρέπει να δοθούν δάνεια προς τις επιχειρήσεις για προσλήψεις, ώστε να μπει κόσμος στην αγορά εργασίας.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κομισιόν έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 2012 ενέκρινε το πακέτο της απασχόλησης «Εγγύηση για τη νεολαία». Ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι εκτός από τα 6 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενεργοποιήσει
πόρους και από όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα Κοινοτικά ταμεία.

«Ο χρόνος πιέζει για την εφαρμογή των προτάσεων. Οι πολίτες έχουν θεμιτές προσδοκίες από τους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό των προσπαθειών μας», υπογράμμισε. 

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ