Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΥφεση 4,6%, ανεργία 28% το 2013, βλέπει η έκθεση της Εθνικής

Υφεση 4,6%, ανεργία 28% το 2013, βλέπει η έκθεση της Εθνικής

- Advertisement -

 Συρρίκνωση του ΑΕΠ γύρω στο 4,5%, ανάκαμψη από το 2014 και μείωση της ανεργίας από το 2015 προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ). Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που υποβάλλει σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, αναφέρει πως παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα, άντεξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο τραπεζικό σύστημα, η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος κοντά στο -4,5%, πρόβλεψη που ενσωματώνει και την αρνητική επίπτωση από την Κύπρο που εκτιμάται μεταξύ -0,3% και -0,4%.

- Advertisement -

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει επίσης στην πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου (που συντάχθηκε προ των γεγονότων στην Κύπρο) για ύφεση -4,5%, ενώ η τρόικα στην τελευταία της έκθεση επιμένει στην εκτίμηση που είχε διατυπώσει και τον Ιανουάριο για ύφεση -4,2%.

Η ΤτΕ προβλέπει επιστροφή στην ανάκαμψη από το 2014, που θα ανακόψει την άνοδο της ανεργίας, η οποία θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2015.

Όσον αφορά στη φορολογία, η ΤτΕ προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και αποφυγή σε κάθε περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ειδικότερα, θεωρεί ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, µε κεντρική επιδίωξη αυτό να εξασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως η έμφαση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να στραφεί στον περιορισμό των δαπανών που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και στην αύξηση της αποδοτικότητας των υπολοίπων καθώς και στον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ