Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςL. Safi, Εκπρόσωπος της συριακής Αντιπολίτευσης: "Αν η Διεθνής κοινότητα δεν επιδείξει...

L. Safi, Εκπρόσωπος της συριακής Αντιπολίτευσης: “Αν η Διεθνής κοινότητα δεν επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ο πόλεμος θα αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή “

- Advertisement -

Για την έλλειψη αποφασιστικότητας για ανάληψη δράσης εκ μέρους της Δύσης, το ρόλο της Ρωσίας και της Τουρκίας, αλλά και την δραματική κατάσταση εντός της Συρίας μιλά σε συνέντευξή του στον "Ε" ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης, Λουά Σαφί, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην Ουάσινγκτον την αδυναμία να προβεί στην λήψη αποφάσεων που θα αντιμετωπίσουν το καθεστώς Ασάντ. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κατηγορεί την Δύση ότι έχει δώσει πολλές υποσχέσεις, χωρίς αν τις τηρήσει, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους του ότι αν δεν ληφθούν μέτρα ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τονίζει ότι ο αγώνας εναντίον του καθεστώτος Ασάντ θα συνεχιστεί μέχρι και την πτώση του.

Της Δέσποινας Συριοπούλου*

Ποια είναι η κατάσταση στην Συρία και πώς βλέπετε να εξελίσσεται, μετά από 2 χρόνια εμφύλιο σπαραγμό;

- Advertisement -

Καταρχάς, σε καθαρά ανθρωπιστικό επίπεδο, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Ο κόσμος υποφέρει και κάποιες από τις βασικές ανάγκες δεν καλύπτονται. Δίχως αμφιβολία το καθεστώς έχει απολέσει πολύ από τον έλεγχο και την επιρροή που είχε στην χώρα και δυστυχώς η ηγεσία του καθεστώτος δεν δρα υπεύθυνα προς το όφελος και το συμφέρον της χώρας, αλλά προς το συμφέρον της κυβερνώσας ελίτ και όλους όσους την περιβάλλουν. Και αυτό κάνει τα πράγματα δύσκολα δεδομένου ότι δεν επιδιώκουν μια ουσιαστική λύση που είναι καλή για την χώρα, αλλά μια λύση που είναι καλή για τους ίδιους.

Θεωρείτε ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί έτσι; μέχρι πότε;

Μέχρι να πέσει το καθεστώς. Ο λαός δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει. Το καθεστώς έχει προκαλέσει τον θάνατο και την καταστροφή και δεν υπολογίζει στο ελάχιστο τα αιτήματα του λαού.      

Τι πρωτοβουλίες σκέφτεστε να αναλάβετε;

Προσπαθούμε να αναλάβει ευθύνη η διεθνής κοινότητα. Υπάρχει η προσφορά σε ανθρωπιστικό επίπεδο, και η στήριξη των ηγετών σε ελεύθερες δημοκρατίες. Εδώ υπάρχει μια κοινότητα που επιζητά την δημοκρατία, αλλά αντί να έχουν την στήριξή τους, ο λαός αισθάνεται ότι τον αγνοούν. Πολλές υποσχέσεις, και πολύ λίγα έργα, την ώρα που οι υπερασπιστές του δικτάτορα είναι κοντά του σε επίπεδο οικονομικής, στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης, όπως τους μαχητές που έστειλε η Χεζμπολάχ.

Τι περιμένετε από την διεθνή κοινότητα και τι θα θέλατε;

- Advertisement -

Περιμένουμε να σταματήσει τις δολοφονίες, τους βομβαρδισμούς από αέρος πόλεων, και να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Θέλουμε η δημοκρατία να κυριαρχήσει, όπως μας την έχουν εξηγήσει. Δεν είναι μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι πεθαίνουν, έχει γίνει χρήση χημικών όπλων, πόλεις έχουν βομβαρδιστεί, δεν έχουμε αμυντικούς μηχανισμούς ο λαός έχει μόνο μεσαίου μεγέθους οπλισμό ενάντια στις επιθέσεις από αέρος. Και μαζί με αυτά, έχουμε και την επέμβαση τρομοκρατικών οργανώσεων και η Δύση είναι εντελώς αμέτοχη…

Οι συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ μπορεί να μεταφερθούν στον Λίβανο;

Είναι πιθανό. Η Χεζμπολάχ  παρασύρει τον Λίβανο στην συριακή κρίση. Αν συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στον δικτάτορα, οι συγκρούσεις θα επεκταθούν περαιτέρω και θα εμπλακεί και ο Λίβανος.

Ο Λίβανος έχει ευθύνες;

Οπωσδήποτε. Ο πρόεδρος πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό, πέρα από χαλαρές δηλώσεις.

Η Ρωσία γιατί θεωρείτε ότι ανέχεται τον Ασάντ;

  Η Ρωσία δεν ανέχεται απλώς τον Ασάντ. Τον υποστηρίζει πλήρως. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τους λόγους -δεν θέλω να προβώ σε εικασίες- , αλλά θεωρώ ότι ο Πούτιν δεν είναι μακριά από τον Ασάντ. Θέλει να χρησιμοποιήσει της δυνάμεις τους για να εμποδίζει τον λαό να αποκτήσει δημοκρατία. Είναι και εμπορικοί λόγοι, γιατί θέλει να πουλήσει όπλα. Ίσως επίσης να αισθάνεται ότι το καθεστώς στην Συρία είναι πολύ κοντά με αυτό της Ρωσίας. Το γεγονός είναι ότι η Ρωσία και η Ρωσική ηγεσία υποστηρίζουν αυτούς που σκοτώνουν τους Σύριους.    

 Στον αγώνα που κάνετε ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας; Και τι περιμένετε συγκεκριμένα να κάνει;

Η Τουρκία στάθηκε πολύ φιλόξενη, αλλά δεν περιμένουμε κάτι πέρα από αυτό σε επίπεδο αποφάσεων. Η ευθύνη ανήκει στους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν έχουν λάβει κάποια σημαντική απόφαση. Ακόμα και ύστερα από το γεγονός ότι πέρασαν την "κόκκινη γραμμή", που είχε αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα, οι αμερικανοί φαίνεται ότι αποφεύγουν από το να πάρουν μια απόφαση. Δεν μπορώ να ξέρω τι φοβούνται.

Υποστηρίζετε μια διεθνή επέμβαση εναντίον του καθεστώτος Ασάντ;

Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που θα βοηθήσει.  Δεν ζητάμε μαχητές. Έχουμε τους ανθρώπους που θέλουν να πολεμήσουν. Ας τους δώσουν όπλα, βαρύ οπλισμό, ή ας θέσουν μια ζώνη απαγορευμένων πτήσεων ή ας τους δώσουν στον στρατό ένα αμυντικό σύστημα για τα αεροπλάνα.

Τι περιμένετε στο εξής και τι ελπίζετε;

Αν δεν κάνει κάτι η διεθνής κοινότητα, φοβάμαι ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή. Η έλλειψη μιας απόφασης δεν είναι καλό ούτε για την περιοχή, ούτε για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί που είναι μπροστά, και ιδιαίτερα οι αμερικανοί πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί και να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες 

who is who

Γεννημένος στην Δαμασκό, στις αρχές της δεκαετίας του 80 βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου και έλαβε το πτυχίου του πολιτικού μηχανικού και αργότερα μάστερ και διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Έχει συγγράψει βιβλία για την κοινωνική και πολιτική εξέλιξη, την νεοτερικότητα, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ισλάμ και την Μέση Ανατολή.    

Έχει διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής και διευθυντής έρευνας στο Διεθνές Ινστιτούτο της Ισλαμικής Σκέψης, Επικεφαλής της έκδοσης για τις ισλαμικές κοινωνικές επιστήμες, πρόεδρος της ένωσης των μουσουλμάνων Κοινωνικών επιστημόνων. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ και στο GeorgeWashingtonτης αμερικανικής πρωτεύουσας, καθώς και στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Μαλαισίας.

Επίσης, έχει διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής και στην συνέχεια Διευθυντής επικοινωνιών  του Κέντρου Ηγετικής Εξέλιξης των Μουσουλμανικών κοινοτήτων Βόρειας Αμερικής, μέλος του ΔΣ μουσουλμανικών οργανισμών, και της ένωσης μουσουλμάνων κοινωνικών επιστημόνων. Συνεργάτης του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής και Κατανόησης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της μουσουλμανικής-χριστιανικής πρωτοβουλίας για τον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων. 

*Δημοσιεύτηκε στον Επενδυτή στις 15-6

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ