Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ επιτυχία πίσω από μικρές και μεγάλες διοργανώσεις έχει όνομα και διεύθυνση...

Η επιτυχία πίσω από μικρές και μεγάλες διοργανώσεις έχει όνομα και διεύθυνση…

- Advertisement -

Συνέντευξη στην Δέσποινα Συριοπούλου με την πρόεδρο του ιστορικού  Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου

Συναντήσαμε την Μαρία Ναδάλη, μια σεμνή λιτή αλλά γεμάτη δράση και πλούσια αισθήματα, που εξωτερικεύονται την ώρα που ακριβώς θες να τα εισπράξεις, μέσα σε ένα γενικό χαμό, όταν μας υποδέχτηκε στη Σίφνο, προκειμένου να μας προϋπαντήσει και να ετοιμάσει τα της διαμονής και υποδοχής μας στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ως χορηγός επικοινωνίας αυτής της πράγματι πολλά υποσχόμενης διοργάνωσης, -ο λόγος για το  «φεστιβάλ γεύσεων και παραδόσεων ΝΙΚΟΑΛΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ»-, χρειάστηκε να βρεθούμε στη Σίφνο.

Συνήθως όταν υποστηρίζουμε τις όποιες δράσεις, εδώ στο  GreekAmericanNewsAgency δεν περιμένουμε «δώρα και αντίδωρα», γιατί τότε χάνεται η ευγενική αξία της όποιας χορηγίας. Στην περίπτωση αυτή όμως, της Σίφνου, έπρεπε  για τις ανάγκες του αφιερώματος μετά την ευγενική πρόσκληση, να βρεθούμε κοντά στους ανθρώπους που μας προσκαλέσανε και φυσικά να καταγράψουμε επί τόπου με την κάμερα μας το ρεπορτάζ για αυτό το μεγάλο αφιέρωμα στην Σίφνο. Έτσι κάπως βρεθήκαμε κατόπιν προσκλήσεως στην όμορφη με τις 235 εκκλησιές Σίφνο. Στόχος του αφιερώματος; Να φέρουμε πιο κοντά στους απανταχού έλληνες και ειδικότερα στην μεγάλη αγορά των ΗΠΑ την Σίφνο και ορισμένα άγνωστα ή λιγότερα γνωστά νησιά, όπως η Δονούσα και άλλα κυκλαδίτικα νησιά που επίσης έχουν να προσφέρουν τις δικές τους ομορφιές και τις δικές τους γεύσεις. 

- Advertisement -

Η Μαρία(Ναδάλη) μας υποδέχτηκε με ένα χαμόγελο ζεστό, και το φάκελο ανά χείρας με οδηγίες για τον κάθε ένα μας. Μια διοργάνωση –για την οποία ήδη έχουμε γράψει- στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που έχουμε ξεκινήσει στην Σίφνο και τις Κυκλάδες. Η Μαρία Ναδάλη, απόφοιτος της Κλασικής Φιλολογίας στα Ιωάννινα, επέλεξε να ζήσει στο νησί και να προσφέρει σε αυτό δώρο και αντίδωρο σε ότι εκείνο πλούσια της προσέφερε από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα που από θέση υπεύθυνη προσφέρει εθελοντικά στο πλαίσιο των πολυποίκιλων πολιτισμικών και πολιτιστικών δράσεων του Πολιτιστικού  Συλλόγου Σίφνου, του οποίου είναι πρόεδρος. Την βρήκαμε κάποια στιγμή σε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα των εργασιών του για την προετοιμασία του  φεστιβάλ και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για αυτή την προσπάθεια.

Μια προσπάθεια, που αν και στέφεται κάθε χρόνο με όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες, εντούτοις  χωράει κάποιες σημαντικές  βελτιώσεις για την ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση της. Αναβάθμιση και αυτού του με αγάπη αλλά  γνήσιο ερωτικό ερασιτεχνισμό τέτοιο και τόσο που μοιάζει σαν τον ανεκπλήρωτο έρωτα που δεν τελειώνει ποτέ. Έρωτα και αγάπη για την πατρίδα, το νησί και το χωριό μας,  πάντα προς όφελος το νησιού  κατ επέκταση και της Ελλάδος αφού «μέρισμα» στο γενικό πλεόνασμα του τουριστικού αποθέματος ανήκει και στις Κυκλάδες, αν όχι κυρίως και πρωτίστως σε αυτά τα νησιά, αφού αποτελούν κάθε χρόνο βασικό προορισμό για εκατομμύρια επισκέπτες από όλο το κόσμο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, κας Μαρίας Ναδάλη "Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας των Κυκλάδων και παράλληλα της αναγκαιότητας σύνδεσης αυτής με την τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία ολοένα και περισσότερο εκτοπίστηκε τα τελευταία χρόνια από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.  Είναι ακόμα η δικτύωση των νησιών μεταξύ τους  και η ανάπτυξη της αίσθησης ότι αποτελεί πλέον αναγκαιότητα η συνεργασία και η ενδυνάμωση των σχέσεών τους για την προώθησή τους ως ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της χώρας μας. Οι παράλληλες μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις και το “πάντρεμα” των εθίμων  ενισχύουν την εικόνα του ενιαίου χαρακτήρα των νησιών και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιωτών. Μέσα από το Φεστιβάλ αποδεικνύεται ότι η νησιωτικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για μια ακόμα πιο δυναμική παρουσία των νησιών μας αλλά και για την ενδυνάμωση ενός ποιοτικού τουριστικού μοντέλου που θα στηρίζεται καταρχάς στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων".

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές αποτελεί θεσμό στα κυκλαδίτικα δρώμενα, την ώρα που οι διοργανωτές μελετούν επισταμένως το τελευταίο διάστημα τη διεθνοποίησή του σε συνεργασία με αντίστοιχες προσπάθειες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Αυτό που καταφέρνει να πετύχει το φεστιβάλ είναι να ενώσει τα νησιά των Κυκλάδων, κάτι που δεν έχει καταφέρει εδώ και πολλές δεκαετίες η πολιτεία, λόγω της έλλειψης κεντρικής ναυσιπλοΐας και εσωτερικής διασύνδεσης. Φιλοδοξία των αρχών της Σίφνου αλλά και των δραστήριων μελών του συλλόγου είναι κάποια στιγμή, αυτή η πετυχημένη διοργάνωση που εδώ και 8 χρόνια  ενώνει τα κυκλαδονήσια να φέρει κοντά και Έλληνες του εξωτερικού από όλο τον κόσμο ή και γιατί  όχι όταν πια  έχει ωριμάσει η ιδέα και η κατάλληλη προετοιμασία, με ελαχιστοποιημένα –κατά το ανθρωπίνως δυνατό λάθη αδυναμίες ή και παραλήψεις- να οργανωθεί σε μια παγκόσμια πόλη όπως είναι η Νέα Υόρκη όπως μας αποκάλυψε ο δήμαρχος του Νησιού Ανδρέας Μπαμπούνης στο κάλεσμα που απηύθυνε μέσα από το GREEKAMERICANNEWSAGENCY-ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΝΑΔΑΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

{youtube}cJx94BC-cic{/youtube}

- Advertisement -

ΣΙΦΝΟΣ: ένας ξεχωριστός και ιδιαίτερος προορισμός που προσθέτει στο τουριστικό πλεόνασμα της Ελλάδος

8ο Φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων «Νικόλαος Τσελεμεντές» στην Σίφνο εκπλήσσει κάθε χρόνο και αναβαθμίζει το νησί

 Οι παραδοσιακές γεύσεις των Κυκλάδων ένας ακόμα «πρεσβευτής» της Ελλάδος που μαγνητίζει…

Διαβάστε επίσης

Ανδρέας Μπαμπούνης, Δήμαρχος Σίφνου: Ελάτε στην Σίφνο όλες τις εποχές!

άλλα σχετικά δημοσιεύματα

 

Πολίτες β' κατηγορίας οι κάτοικοι των Κυκλάδων

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ