Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΜήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων του Γενικού Γραμματέα Προσφυγικής Πολιτικής

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων του Γενικού Γραμματέα Προσφυγικής Πολιτικής

- Advertisement -

Η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη με τη στάση της έδωσε νόημα στην παγκόσμια ημέρα των προσφύγων


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής Γιώργος Φλωρεντής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο ορισμός της 20ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων έχει πληθώρα χαρακτηριστικών που την καθιστούν εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη παγκόσμια ημέρα μνήμης.
Τι ακριβώς καλούμεθα να τιμήσουμε σήμερα; Τι πρέπει να θυμόμαστε; Τον πρόσφυγα φυσικά! Τι ακριβώς όμως; Τα αίτια που τον οδήγησαν στην προσφυγιά; Τον τρόπο που έφυγε; Το πώς και με ποιες θυσίες παρέμεινε ζωντανός κατά την διαδικασία αυτή; Το πώς επιβίωσε στη χώρα που κατέφυγε; Το πώς έμεινε αξιοπρεπής; Όλα αυτά μαζί ως σύνολο και καθένα χωριστά.
Αλλά, όλα αυτά η Ευρώπη δείχνει να τα αντιμετωπίζει τώρα ως καινοφανή. Στην Ελλάδα, όμως, τα πράγματα ήταν, είναι και θα είναι διαφοροποιημένα. Αυτό το μακρινό, ερεβώδες και ασαφές προσφυγικό είναι για αιώνες τώρα σφηνωμένο μέσα στα μύχια της ψυχής του Ελληνισμού, κομμάτι από κάθε μόριο της οντότητας αυτής της χώρας. Και η πονηρή ιστορία μάς έπαιξε στα πιο δύσκολά μας χρόνια ένα μικρό παιχνίδι. Μάς αντέστρεψε τους ρόλους και μάς κατέστησε χώρα υποδοχής, περιμένοντας με το αδιόρατο χαμόγελό της το αποτέλεσμα. Και εμείς πράξαμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι από γραπτούς και άγραφους νόμους να κάνουμε.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, γιατί πολύ απλά αυτή εδώ η χώρα με τις πράξεις της και με τη στάση της έγινε το δεύτερο βασικό συστατικό αυτού που σήμερα η Ευρώπη τιμά ως γεγονός και ως θύμηση. Γιατί η Ελλάδα με τη στάση της έδωσε νόημα και έννοια στην παγκόσμια ημέρα των προσφύγων. Γιατί πολύ απλά, απέναντι από τα τουρκικά παράλια βρίσκεται μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι έχουν σύμφυτη εδώ και 4.000 χρόνια την έννοια της φιλοξενίας.
Αυτή τη μέρα, λοιπόν, αποτίουμε τιμή στη μνήμη όλων όσοι βίωσαν την προσφυγιά, αλλά και στον αγώνα όλων όσοι την αντιμετωπίζουν σήμερα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ