Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΜια γροθιά Κυβέρνηση-ΝΔ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αγιά Σοφιά

Μια γροθιά Κυβέρνηση-ΝΔ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αγιά Σοφιά

- Advertisement -

Επιτέλους! Ενιαία γραμμή στα Εθνικά ζητήματα πριν να είναι αργά!


Σύμπνοια κυβέρνησης – ΝΔ για την Αγιά Σοφιά -Παρέμβαση στην UNESCO

Με ενιαία γραμμή για τα Εθνικά ζητήματα φαίνεται ότι κινούνται κυβέρνησης και αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό αποδεικνύεται και στο πρόσφατο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην UNESCO, ζητεί την παρέμβασή της «με στόχο την υπεράσπιση της Αγίας Σοφίας ως πανανθρώπινου μνημείου, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης».

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «απαξία και έλλειψη σεβασμού στον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», και προσθέτει πως «η τουρκική Κυβέρνηση όχι μόνο επέτρεψε, αλλά και ενθάρρυνε την τέλεση προσευχών και την ανάγνωση θρησκευτικών κειμένων εντός της Αγίας Σοφίας, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, που, σαν να μην έφτανε αυτό, μεταδόθηκαν τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας».

- Advertisement -

Επίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «σε μια περίοδο όπου ο φανατικός εξτρεμισμός στο όνομα της πίστης και οι πράξεις μίσους αυξάνονται, κάθε Κυβέρνηση όπως και η Τουρκική Κυβέρνηση θα έπρεπε να προάγει τον διαθρησκειακό διάλογο. Αντίθετα γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς και πρακτικής».

Οι αντιδράσεις της Αθήνας

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη. Καταρχάς το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την ενέργεια Ερντογάν επισημαίνοντας:
«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του Κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών».

Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό δευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο υπουργείο Εξωτερικών, κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ζητώντας την παρέμβαση της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

Μία πράξη, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, που θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου, καταθέτοντας την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- να ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».

- Advertisement -

Πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ