Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕλληνισμός ΔιασποράςΗν. ΠολιτείεςΣτις ΗΠΑ ο Α/ΓΕΕΘΑ-Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Στις ΗΠΑ ο Α/ΓΕΕΘΑ-Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

- Advertisement -

Τι συζήτησαν για την επαύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών-Στο επίκεντρο η ναυτική βάση της Σούδας αλλά και το ΝΑΤΟΪΚΟ Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής


Επιβεβαιώθηκε η θέληση για περισσότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδα και των ΗΠΑ, κατά τη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και του Αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Joseph Dunford, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Αποστολάκης μετέβη στις ΗΠΑ προκειμένου να συμματάσχει στη 2η Διάσκεψη του ΟΗΕ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ με αντικείμενο τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, σήμερα και αύριο.

- Advertisement -

Οι δύο Αρχηγοί, υπογράμμισαν την αμοιβαία πρόθεση για επαύξηση στρατιωτικής συνεκπαίδευσης των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων,  την εμβάθυνση της συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τις ειδικές επιχειρήσεις των δύο χωρών και την ανάπτυξη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που υπάγεται μεν τυπικώς στο ΓΕΕΘΑ, με Έλληνα διοικητή, χρηματοδοτείται όμως από τον ΝΑΤΟϊκό προϋπολογισμό υπαγόμενο στην εκπαιδευτική δομή της Συμμαχίας, και διατηρεί πολυεθνικό προσωπικό.

Εξάλλου η συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών ΕΔ είναι ήδη αυξημένη, γεγονός που αποδεικνύεται από την συνεργασία-συνεκπαίδευση προσωπικού που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων  στο Μεγάλο Πεύκο, με τη συμμετοχή του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και του 10th Special Forces Group (SFG) των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο η αξία του ΚΕΝΑΠ για την Συμμαχία, είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αποτελεί την σύγχρονη απάντηση στις προκλήσεις και τις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Πολεμικά Ναυτικά στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο ως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Β. Αφρική.

Ο στρατηγός Dunford αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, την οποία  χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στη βάση της Σούδας,  σημειώνοντας πως είναι αναγκαία η περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της. Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν επί μακρόν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τον Έλληνα Ναύαρχο να αναδεικνύει τον κίνδυνο από τη διαρκή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Εκτός από τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ο Ναύαρχος Αποστολάκης συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή βοηθό γραμματέα Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ,  Thomas Goffus). Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, καθώς και με προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ