Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΤζανακόπουλος: Ο κύριος Μητσοτάκης εκφράζει την εξαλλοσύνη μιας ακροδεξιάς ομάδας που κυβερνά...

Τζανακόπουλος: Ο κύριος Μητσοτάκης εκφράζει την εξαλλοσύνη μιας ακροδεξιάς ομάδας που κυβερνά τη Νέα Δημοκρατία

- Advertisement -

Διαβάστε και ακούστε τη συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά

ΣΧΙΝΑΣ: Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Λοιπόν, είναι αισθητό πλέον ότι έχουμε περάσει σε μια καινούρια φάση από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τις διακοπές του καλοκαιριού και η οποία δίνει βάρος κυρίως στα θέματα της ανάπτυξης και της περαιτέρω διεύρυνσης της κοινωνικής προστασίας. Χθες, ανακοινώθηκαν, όπως ξέρετε καλύτερα από μένα, τα σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση. Ποιοι άλλοι τομείς υπάρχουν για να αναπτυχθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα; Δηλαδή, τι πρέπει να περιμένουμε;

- Advertisement -

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις 15 Ιουνίου και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι περισσότερο από εμφανές ότι έχουμε περάσει σε μια νέα ημέρα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται οριστικά. Η δυναμική της οικονομίας είναι, από ό,τι φαίνεται, ανοδική, αναπτυξιακή. Έχουμε μια σειρά από πολύ θετικές εξελίξεις και είναι ακριβώς αυτή η αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει να τονωθεί ακόμη περισσότερο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να συνεχίσει να παίρνει η κυβέρνηση. Είχαμε, βεβαίως, και μια σειρά από άλλες πολύ θετικές εξελίξεις, όπως ήταν φυσικά η έξοδος στις αγορές, η οποία ήταν επιτυχημένη και αυτό έδωσε ένα παγκόσμιο σήμα, όχι μόνο στις αγορές χρήματος, αλλά και στους παραγωγικούς επενδυτές, ότι πλέον η Ελλάδα φαίνεται ότι βαδίζει στην οριστική έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία. Είχαμε τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και αυτό αντανακλά μια άνοδο των θεμελιωδών μεγεθών, που παρατηρείται ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2017, αν και εκείνη την περίοδο, ξέρετε ότι ακόμα ήταν ανοιχτή η δεύτερη αξιολόγηση. Ακριβώς σε αυτή τη νέα φάση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, κυρίως στα ζητήματα της τόνωσης της ανάπτυξης, πάντοτε με μία πρόνοια, έτσι ώστε η ανάπτυξη να μη γίνεται στη βάση της συντριβής της εργασίας, αλλά να στηρίζεται σε αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, σε αξιοπρεπείς μισθούς. Αυτή είναι η πολιτική προτεραιότητα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τώρα.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα πολλά ζητήματα, τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε ως θετικά…

ΣΧΙΝΑΣ: Ποια είναι αυτά, κύριε Εκπρόσωπε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση, τις οποίες χθες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Είναι η θεσμική παρέμβαση στην εκπαίδευση για τη μεταρρύθμιση και την αναβάθμιση του λυκείου, καθώς ξέρετε ότι με βάση το σύστημα, το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει, το λύκειο και ιδιαίτερα η τελευταία τάξη έχει απαξιωθεί. Επομένως, εμείς θέλουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της Παιδείας, που θα ξαναδίνει ή θα δίνει ίσως για πρώτη φορά στο λύκειο τα αυτόνομα εκπαιδευτικά του χαρακτηριστικά.

Το τρίτο ζήτημα, φυσικά, είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτά έχουν ανακοινωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης.

Χθες, ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που δημιουργεί ένα νέο τοπίο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και βεβαίως έχουμε μπροστά μας την επίσκεψη Μακρόν, έχουμε μπροστά μας τη ΔΕΘ. Στη συνέχεια, νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι έχουμε μπει σε ένα εξαιρετικά γρήγορο πολιτικό τέμπο, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το momentum που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

- Advertisement -

ΣΧΙΝΑΣ: Σε λίγο έχουμε και μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Impact hub Athens, το οποίο, από ό,τι βλέπουμε, είναι ένα δίκτυο επιχειρηματικό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Impact hub Athens, που αποτελεί στην πραγματικότητα μια θερμοκοιτίδα καινοτομίας, η οποία υποστηρίζει και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και start up επιχειρήσεις. Και νομίζω ότι αυτό δίνει και ένα στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον μεγάλο στόχο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δυναμική ανάπτυξη, τη δίκαιη ανάπτυξη.

Διότι, ξέρετε, πέρα από τις ιδιωτικές επενδύσεις, πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις με τη βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων από τη μεριά του κράτους σε ιδιωτικές εταιρείες, πρέπει να υποστηριχθούν και οι χώροι καινοτομίας, οι χώροι μικρότερων επιχειρήσεων, οι χώροι που υποστηρίζουν επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας ως ένα μοντέλο διαφορετικό για την οργάνωση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί και ένα τρίτο πεδίο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδή, δίπλα στο δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα, να υπάρχει και ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας, που στη χώρα μας είναι εξαιρετικά περιορισμένος ακόμα.
Ωστόσο, έχουν υπάρξει από τη μεριά μας θεσμικές παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα και σε αυτές τις επιχειρήσεις να αρχίσουν να αναπτύσσονται με πιο δυναμικό τρόπο και να παράγουν οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και να παρέχουν θέσεις εργασίας. Είναι και αυτή η επίσκεψη στο πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων προετοιμασίας για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Γιατί, ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε κάθε φόρα τους παραγωγικούς φορείς. Ωστόσο, από τη δική μας πλευρά θέλουμε να δώσουμε και μεγάλη έμφαση στην πραγματική παραγωγή στους χώρους όπου τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και λύνονται καθημερινά από τους ίδιους τους εργαζόμενους…

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, θα σας παρακαλέσω λίγο πιο κοντά στο μικρόφωνο μόνο, αν έχετε την καλοσύνη, γιατί αυξομειώνεται ο ήχος και δημιουργούνται και κάποια παράσιτα. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, φαντάζομαι θα ακούσει απόψεις, προτάσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, πέρα από τους φορείς των οποίων οι γνώμες, οι κριτικές, οι προτάσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία, να πάμε στους ίδιους χώρους παραγωγής, να ακούσουμε από πρώτο χέρι τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κάθε πεδίο της οικονομίας, έτσι ώστε να μας μεταφέρουν την εικόνα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν. Διότι, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτός: δηλαδή, να μπορέσει να απαντήσει στα κύρια προβλήματα και να υπερκεράσει τα κύρια εμπόδια, τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που καθημερινά δίνουν αγώνα για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αυτός είναι ο βασικός στόχος, έτσι ώστε να έχουμε εκείνο το απαραίτητο υλικό που θα αποτελέσει και τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν οι προτάσεις και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά τη ΔΕΘ.

ΣΧΙΝΑΣ: Καταλαβαίνω ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις σε διάφορους κρίσιμους τομείς, αλλά και η κοινωνική προστασία είναι περίπου οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο. Και νομίζω ότι κάπου εκεί αναμένεται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Αν θέλετε να το σχηματοποιήσουμε για τον επόμενο χρόνο οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι πρώτον, να συνεχίσει την προετοιμασία του εδάφους για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. Το δεύτερο είναι να…

ΣΧΙΝΑΣ: Άρα, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες κινήσεις στο μέτωπο αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές υποστήριξης της ανάπτυξης, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό momentum, που έχει δημιουργηθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ήδη, βλέπετε χθες και ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε μια σειρά από πολύ θετικά στοιχεία στο μέτωπο αυτό…

ΣΧΙΝΑΣ: Εδώ, σε μας τα είπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, κύριε Σχινά. Έχουμε ένα δισεκατομμύριο στο πρώτο επτάμηνο από άμεσες ξένες επενδύσεις, νούμερο που μας ικανοποιεί. Δεν είναι βεβαίως αρκετό. Ωστόσο, είναι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

ΣΧΙΝΑΣ: Τα 150 εκατομμύρια των προηγούμενων ετών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και ο τρίτος άξονας των προτεραιοτήτων μας αφορά την κοινωνική προστασία, η οποία επιμερίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την εργασιακή προστασία. Βλέπετε το νομοσχέδιο, το οποίο συζητούσαμε. Είναι στο πλαίσιο ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και με δεδομένη τη μνημονιακή επιτροπεία, νομίζω ότι είναι μια κίνηση, η οποία βελτιώνει αισθητά την προστασία των εργαζομένων με τις διάφορες ρυθμίσεις, σε σχέση με τους ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους και με το ακόμη πιο αποτελεσματικό νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, με τα κίνητρα που παρέχονται στις επιχειρήσεις που τηρούν την εργατική νομοθεσία, με το γεγονός ότι προστατεύονται περαιτέρω ή μάλλον για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα, με τη ρύθμιση που αφορά εργαζόμενους που θα μπορούν πλέον να θεωρούν ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας τους.

Και ο δεύτερος πυλώνας αυτής της τρίτης προτεραιότητας, αν θέλετε, αφορά την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους ή μάλλον την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Ήδη, γίνονται πολλά στον τομέα της Υγείας, τα οποία ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας. Όπως ξέρετε, η δική μας προτεραιότητα είναι να ανοίγουμε και όχι να κλείνουμε νοσοκομεία, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να δημιουργούμε όρους καλύτερων υπηρεσιών περίθαλψης για τους πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη, έχουμε νομοθετήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί μια τομή στον τρόπο που οργανώνεται η περίθαλψη στη χώρα μας. Και προχωράμε με γρήγορα βήματα, έτσι ώστε να περάσουμε πια από τον Αύγουστο του 2018 και τυπικά σε μια νέα φάση για την Ελλάδα. Προετοιμάζουμε, λοιπόν, το έδαφος για να έχουμε τη δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να μπούμε στη μεταμνημονιακή εποχή.

ΣΧΙΝΑΣ: Υπάρχει όμως μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που βεβαίως, έχει τους εμπνευστές της και αυτούς που την καθοδηγούν, η οποία δημιουργείται από τα ψεύτικα νέα, τα fake news, τα οποία εσείς λέτε ότι η κυβέρνηση ανοίγει νοσοκομεία και άλλοι λένε ότι δεν λειτουργούν, κλείνουν. Εν πάση περιπτώσει, κυκλοφορεί πάρα πολύ υλικό τέτοιου είδους. Απαντάτε σε όλα αυτά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι οι πολίτες γνωρίζουν. Οι πολίτες που έχουν ανάγκη την υγειονομική περίθαλψη και βλέπουν την αλλαγή των όρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για παράδειγμα, δεν μπορούν να παραπληροφορηθούν. Αντιθέτως, βλέπουν στην καθημερινότητά τους τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε και τις πραγματικές αλλαγές οι οποίες γίνονται –οφείλω να σας πω- μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι εξαιρετικά δυσμενές και στενό, θα έλεγε κανείς, δημοσιονομικά.
Από εκεί και πέρα, όταν ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ή η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο είναι προφανές ότι θα προσπαθήσουν να ασκήσουν κριτική όχι με όρους ηπιότητας, ψυχραιμίας και εποικοδομητικούς. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ψεύτικα νέα, θα προσπαθήσουν να οξύνουν τις αντιπαραθέσεις με διάφορες εξαλλοσύνες τις οποίες έχουμε δει το τελευταίο διάστημα ότι προωθούν είτε –ξαναλέω- μιλάμε για τον αντιπολιτευόμενο Τύπο είτε μιλάμε για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, νομίζω ότι από τη μεριά της κυβέρνησης δεν έχει καμία απολύτως ουσία η συμμετοχή σε τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, ασχολούμαστε με τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είτε στον τομέα της οικονομίας είτε στον τομέα των εργασιακών σχέσεων είτε στον τομέα του κοινωνικού κράτους είτε στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και νομίζω ότι αυτό γίνεται αντιληπτό, τουλάχιστον από τη μεγάλη πλειοψηφία.
ΣΧΙΝΑΣ: Να περάσουμε κύριε εκπρόσωπε και σε κάποια άλλα πεδία. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης και της ηγεσίας της κυβέρνησης περιλαμβάνει και ανασχηματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου; Έχει υπάρξει μια τοποθέτηση από τον κύριο Βούτση, αλλά νομίζω ότι έχει αφήσει το θέμα ανοιχτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων μπορώ να γνωρίζω, δεν είναι κάτι τέτοιο μέσα στις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, αυτό παραμένει πάντα αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Κυβέρνησης.
ΣΧΙΝΑΣ: Υποτιμήσεις και ανασχηματισμοί δεν αναγγέλλονται.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια τάση κάθε φορά που δεν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις για την κυβέρνηση, εν πάση περιπτώσει οι θετικές ειδήσεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές και άρα, δεν μπορεί να σταθεί ένα πιθανό σενάριο για εκλογές, να ανακαλύπτονται σενάρια ανασχηματισμών. Νομίζω ότι είναι μια σταθερή δημοσιογραφική τάση που δεν έχει να κάνει μόνο με αυτή την κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να σας πω με όση βεβαιότητα μπορεί να έχει κανείς, είναι ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις προθέσεις του Πρωθυπουργού.
ΣΧΙΝΑΣ: Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης ανακρούει πρύμναν, τουλάχιστον εμφανώς, ως προς τη χρήση κυρίως παραπολιτικής λογικής στην αντιμετώπιση του κυβερνητικού έργου και προσπαθεί τουλάχιστον ενόψει της Θεσσαλονίκης να αρθρώσει κάποιο λόγο για τα οικονομικά. Ήδη έχει πει κάποια πράγματα, το σχόλιο σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις εξαλλοσύνες, όπως έλεγα και προηγουμένως, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου, όπου είχαμε ένα πραγματικό κρεσέντο ακροδεξιάς παρέκκλισης και παραπολιτικής εκ μέρους της Ν.Δ. οι έστω και στοιχειώδεις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ζητήματα οικονομίας, μοιάζουν σαν να αποτελούν σημάδι αυτού ακριβώς που είπατε. Μιας στροφής. Ωστόσο, κύριε Σχινά, πρέπει να πούμε τα εξής: Όσο παραμένει αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ο γνωστός κύριος Γεωργιάδης, όσο η ηγεσία της Ν.Δ. αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα συνταίριασμα ακραίων νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιού πολιτικού προσωπικού δεν νομίζω ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για μια τέτοια πολιτική στροφή εκ μέρους της Ν.Δ.. Ο κύριος Μητσοτάκης εκφράζει ακριβώς αυτό. Την εξαλλοσύνη μιας ακροδεξιάς ομάδας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ηγεσία της Ν.Δ. από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά, τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα που έχει το άλλο –αν θέλετε- πρόσωπο της Ν.Δ.. Είναι η άλλη τάση στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ..
Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση παρά να παράγει έναν λόγο ο οποίος είναι ταυτόχρονα και νεοφιλελεύθερος, αλλά και ακροδεξιός, μισαλλόδοξος και διχαστικός. Και τούτο θα συνεχίσει να γίνεται αντικειμενικά όσο η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει τη σημερινή της σύνθεση και αυτή τη σύνθεση την επιλέγει ο κύριος Μητσοτάκης. Επομένως, δεν συμφωνώ ακριβώς με τις αναλύσεις που λένε ότι ίσως επειδή σε μια ομιλία του εμφανίστηκε λιγότερο διχαστικός απ’ ό,τι πριν από τρεις ή τέσσερις μέρες, αυτό σημαίνει και μια στροφή. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πολιτικά κέντρα ή οικονομικά κέντρα…
ΣΧΙΝΑΣ: Ή παράκεντρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ή δημοσιογραφικά κέντρα τα οποία δεν νιώθουν άνετα μ’ αυτού του τύπου την αντιπολίτευση που ασκεί η Ν.Δ. Αυτό έγινε σαφές και από αρθρογραφίες του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για μια τέτοια πολιτική στροφή της Ν.Δ..
ΣΧΙΝΑΣ: Και μια τελευταία ερώτηση κύριε Εκπρόσωπε. Τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για επιλογή νέου επικεφαλής αυτού που έχει ονομαστεί Κεντροαριστερά ή Δημοκρατική Συμπαράταξη, ή όπως αλλιώς ονομαστεί, με παράλληλη διατήρηση, απ’ ό,τι φαίνεται της οντότητας των κομμάτων που θα το συναπαρτίσουν ξεχωριστά. Θα ήταν επιθυμητό από την κυβέρνηση να υπάρξει επιλογή ενός τέτοιου προσώπου που να μπορεί να αφήνει ανοιχτό το θέμα πιθανών συνεργασιών κυβερνητικών -εννοώ με τον ΣΥΡΙΖΑ- ή κάτι τέτοιο δεν απασχολεί την κυβέρνηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πολιτικός φορέας παραμένει άγνωστος, αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, από τη δική μας μεριά, δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις εσωκομματικές διαδικασίες στον δρόμο για ένα συνέδριο που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, μετά από την επιλογή του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα του κέντρου.
Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι φαίνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να παρακολουθούν την έντονη συζήτηση η οποία διεξάγεται στους κόλπους της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας της Ευρώπης. Η σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι αρχίζει να αμφισβητεί και τη στρατηγική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό, την ιδεολογική στρατηγική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και τις πολιτικές λιτότητας οι οποίες ασκούνται στο σύνολο της Ευρώπης και ψάχνει έναν νέο βηματισμό, που κινείται σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση. Φαίνεται ότι, δηλαδή αυτό το βλέπουμε και στην Ισπανία, και στην Πορτογαλία και στη Μεγάλη Βρετανία πολύ περισσότερο, το βλέπουμε και σε δηλώσεις αξιωματούχων σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης.
Ωστόσο, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παρακολουθούν, δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση. Έχουν περάσει σε μια φάση όπου η ιδεολογική στρατηγική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό έχει πλέον οδηγήσει σε μια πολιτική ταύτιση με τον φορέα της δεξιάς της χώρας, της Ν.Δ.. Δηλαδή, βλέπουμε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχει συστρατευθεί, έχει σχεδόν ταυτιστεί, με την αξιωματική αντιπολίτευση. Τούτο αποτελεί μια μετατόπιση η οποία ήταν εμφανής εδώ και πάρα πολύ καιρό, αρκετά χρόνια θα έλεγε κανείς, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχασε την πρωτοκαθεδρία του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Επέλεξε ήδη από το 2012 να συστρατευθεί και να ταυτιστεί με τη Ν.Δ. και σε αυτή την πορεία, νομίζω ότι εξακολουθεί να βρίσκεται. Βεβαίως, μια πολιτική εξέλιξη που θα ανέκοπτε αυτή την πορεία ταύτισης και θα δημιουργούσε όρους και προϋποθέσεις για μια πολιτική συζήτηση, εν πάση περιπτώσει, με την Αριστερά, θα ήταν καλοδεχούμενη. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις ή φαίνεται στον ορίζοντα μια τέτοια πολιτική εξέλιξη. Αυτό μένει να αποδειχτεί, βεβαίως, και μετά το πέρας των εσωκομματικών ή εσωτερικών διαδικασιών του συγκεκριμένου χώρου.
ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνομιλία. Καλή σας ημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ

 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ