Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΟι ΗΠΑ στριμώχνουν τη Σερβία: Ή με εμάς ή με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ στριμώχνουν τη Σερβία: Ή με εμάς ή με τη Ρωσία

- Advertisement -

Δεν αφήνουν περιθώρια οι ΗΠΑ στις χώρες που προσπαθούν να “ισορροπίσουν σε δύο βάρκες”

Ήταν 6 Νοεμβρίου 2001, σχεδόν έναν μήνα μετά την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου που άλλαξε τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ… το μήνυμά του ήταν απλό, σύντομο και περιεκτικό: «Either you are with us or you are against us»!

Είτε είστε μαζί μας είτε εναντίο μας! Εν ολίγοις, δεν υπάρχει περιθώριο ουδετερότητας, ούτε καν περιορισμός με απλή έκφραση «συμπάθειας», καθώς πρέπει να βρουν ένα ρόλο, να κάνουν κάτι στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας που είχε κηρυχθεί.

Τι μας έπιασε όμως και το θυμηθήκαμε; Η παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Χόιτ Μπράιν Γι, σε οικονομική σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι. Είπε χωρίς «μισόλογα», ότι τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να αποδείξουν ότι το εννοούν… «δεν μπορούν να κάθονται ταυτόχρονα σε δύο καρέκλες»!

- Advertisement -

Δεν αποτέλεσε καν αιχμή για τη στάση των Σέρβων που επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δύση εν γένει από τη μία και τη Ρωσική Ομοσπονδία από την άλλη. Το είπε ανοιχτά. Όσο δύσκολο και να είναι, πρέπει να κάνουν τη στρατηγική επιλογή τους, εννοώντας παράλληλα ότι με αυτή θα επωμιστούν το όποιο και το όποιο όφελος η τελική τους επιλογή θα συνεπάγεται… τους κατηγόρησε ακόμα ότι καλύπτουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που δρουν υπό την κάλυψη ανθρωπιστικών οργανώσεων κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που εξελίσσεται σε διάδοχο του θρυλικού Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ που έκανε ό,τι ήθελε στη βαλκανική χερσόνησο και όχι μόνο, «το ρωσικό όραμα για τα Βαλκάνια διαφέρει από το ευρωπαϊκό», καταλογίζοντας στη Μόσχα ότι επιδιώκει Βαλκάνια αδύναμα και διχασμένα και όχι ισχυρά και ενταγμένα στην ΕΕ και τους λοιπούς οργανισμούς ασφάλειας και συνεργασίας της Δύσης.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού σόκαραν τους Σέρβους προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις, με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας να καταδικάζει έντονα τη δήλωση, κάνοντας λόγο για «χείριστη δημόσια και διπλωματική πίεση… και το δικαίωμα της Σερβίας μας να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις». Ο Σέρβος πρόεδρος δεν έχει ακόμα απαντήσει…

Το σίγουρο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν διατεθειμένες για μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία σε περιφερειακά υποσυστήματα όπως π.χ. το βαλκανικό και επιδιώκουν ξεκαθάρισμα των κανόνων του παιχνιδιού και την «τακτοποίηση του στρατοπέδου». Όσο διαφέρουν οι εποχές με το 2001, άλλο τόσο μοιάζουν μεταξύ τους.. όσο και η διπλωματική «καλλιέργεια» των Αμερικανών προέδρων στις δυο περιπτώσεις.

Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τις επιμέρους χώρες που καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτή την κατάσταση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συνυπολογίσει πολύ περισσότερα από τον παράγοντα Τουρκία, μια χώρα που επίσης βρίσκεται ενώπιον διλήμματος ζωής ή θανάτου σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Τα πράγματα είναι σαφώς πολύ πιο πολύπλοκα από τον τρόπο που τα εμφανίζει ο Αμερικανός υφυπουργός από τη σκοπιά του εθνικού συμφέροντος της πατρίδας του. Διότι αν μια τέτοια προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση μιας χώρας, τότε η υποτιθέμενη επιθυμία σταθεροποίησης μιας περιοχής υπό την ηγεμονία του τάδε ή του δείνα, θα εξελιχθεί σε «μια τρύπα στο νερό» κατά το κοινώς λεγόμενο, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.

- Advertisement -

Πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ