Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕιδήσειςΤαρακουνήθηκε η Πελοπόννησος

Ταρακουνήθηκε η Πελοπόννησος

- Advertisement -

Η αναπάντεχη πρωινή επίσκεψη του Εγκέλαδου με σεισμό μεγέθους 5,7 Ρίχτερ ξύπνησε την Πελοπόννησο αλλά ταρακούνησε κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 6.45 χθες το πρωί είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λακωνίας και Μήλου και συγκεκριμένα 58 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας και 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, στην Πελοπόννησο μέχρι και την Κρήτη, ενώ τρία λεπτά αργότερα, στις 6.48 π.μ., εκδηλώθηκε νέα σεισμική δόνηση από τον ίδιο εστιακό χώρο, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των κατά τόπους αστυνομικών αρχών, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές σε κτήρια και υποδομές.

- Advertisement -

«Το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού, που υπολογίζεται στα 95 χλμ., ήταν η αιτία που αυτός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και εκτιμάμε ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες για την εκδήλωση ενός μεγαλύτερου σεισμού», ανέφερε στην «Ε» ο σεισμολόγος-ερευνητής Μάκης Χουλιάρας.

Οπως είπε στην «Ε» ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος-σεισμολόγος Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ με βάθος 90 χιλιόμετρα είναι ένας τυπικός σεισμός ενδιαμέσου βάθους στην περιοχή του Μυρτώου Πελάγους. Είναι ο κύριος σεισμός και δεν αναμένεται αξιόλογη μετασεισμική ακολουθία.

«Στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου έχουν σημειωθεί πέντε (5) σεισμοί ενδιαμέσου βάθους κατά το διάστημα 2008-2014 με μεγαλύτερο αυτόν της 6ης Ιανουαρίου 2008 στο Λεωνίδιο (Μ=6,1) σε βάθος 86 χιλιομέτρων. Αυτοί οι σεισμοί οφείλονται στη ρωγμάτωση της Αφρικανικής πλάκας καθώς αυτή υποβυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. Στα βάθη μεγαλύτερα των 60 χιλιομέτρων αλλάζει το πεδίο των τάσεων και επικρατεί οριζόντια συμπίεση με αποτέλεσμα να διαρρηγνύεται η πλάκα σε παρακατακόρυφα ρήγματα με διεύθυνση Ανατολή – Δύση ή Βορράς – Νότος», εξήγησε ο κ. Γκανάς.

Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δ. Σαχπάζη ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ υπογράμμισε ότι ερευνητές του Ινστιτούτου είναι ακόμη επιφυλακτικοί και παρακολουθούν με προσοχή τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής καθώς η εξέλιξη του φαινομένου και το εστιακό του βάθος μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά», ανέφερε στην «Ε» ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ