Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσεις8η μέρα της διάσκεψης για την Κύπρο: Ανησυχία για την στάση της...

8η μέρα της διάσκεψης για την Κύπρο: Ανησυχία για την στάση της ελληνικής πλευράς

- Advertisement -

Η στάση Αναστασιάδη και η τουρκική αδιαλαξία εν αναμονή της αυριανής αφιξης του Γκουτίερες


Εν αναμονή της αυριανής άφιξης του ΓΓ του ΟΗΕ – Νέες προτάσεις Αναστασιάδη, νέες υποχωρήσεις – Η τουρκική προπαγάνδα – Δεν υπάρχει περίπτωση παρουσίας των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας στο ελβετικό θέρετρο.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 η συζήτηση στο τραπέζι 2, για τα εσωτερικά θέματα, παρουσία των δύο ηγετών, του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Νωρίτερα είχαν συνάντηση και συζήτηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

- Advertisement -

Περίπου μια ώρα πριν την έναρξη της διάσκεψης, προσήλθε στο συνεδριακό Κέντρο, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κτήριο χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί.

Η δήλωση Αναστασιάδη για τις νέες προτάσεις

«Ενόψει του αδιεξόδου των 8 ημερών και σε ένδειξη της πραγματικής επιθυμίας για λύση που να μην εκφεύγει των αξιων, παραμέτρων, που έχει θέσει το Εθνικό Συμβούλιο, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα, με υποβολή προτάσεων. Αναμένω η άλλη πλευρά να επιδείξει ανάλογη βούληση για να προχωρήσουμε.
Καλώ τους πολίτες να κωφεύσουν εις όσα ενδεχομένως κάποιοι εσκεμμένα διαρρέουν περί δήθεν υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Σίγμα κατέχει το σύνολο των ανοιγμάτων του ΠτΔ, ωστόσο επιφυλάσσεται να το δημοσιοποιήσει, αν και εφόσον η πρόταση αναπτυχθεί στο τραπέζι της Διάσκεψης.

Επί του παρόντος το μόνο που μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε, είναι ότι πρόκειται για ανοίγματα στην εκ περιτροπής, στο περιουσιακό, στο θέμα ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων-Τούρκων καθώς και στο θέμα της Ασφάλειας με επίκεντρο την πολυεθνική δύναμη.

Τουρκική προπαγάνδα – Βλέπουν συμφωνία αύριο οι Τούρκοι

- Advertisement -

Σκληρό τουρκικό παζάρι

Η Τουρκία πάντως φαίνεται να κάνει σκληρό παζάρι για τα θέματα που την αφορούν. Σύμφωνα με πηγές εντός της ε/κ πλευράς, η Τουρκία δεν υποχωρεί στα ζητήματα Ασφάλεια και Εγγυήσεων. Μάλιστα, φαίνεται να ζητά υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, των τεσσάρων ελευθεριών, των συγκεκαλυμμένων βέτο στα ζητήματα αποτελεσματικής συμμετοχής αλλά και στο περιουσιακό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Τουρκία έθεσε στο τραπέζι τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης με συμμετοχή Τούρκων αστυνομικών, πρόταση την οποία σύμφωνα με πληροφορίες πιέζει τον ΠτΔ να αποδεχθεί.

Συγκεκριμένες πηγές μάλιστα, δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι πάμε σε ένα «επικίνδυνο και χωρίς ιδιαίτερη προοπτική για τα θέματα που μας αφορούν πάρε δώσε».

Τουρκικές πηγές αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών που παραμένει άλυτη, είναι το sunset clause. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αύριο κατά μεγάλη πιθανότητα θα υπάρξει μια «συμφωνία πλαίσιο» έστω και με κενό περιεχόμενο. Αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

“Δεν είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να έρθει στο Κρανς Μοντανά αύριο για το τίποτα”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το πλάνο Άιντα

Όπως μαθαίνει το Σίγμα μετά από την άρνηση Τσίπρα-Μέι να μεταβούν στο Crans-Montana, o Έσπεν Μπαρθ Άιντα προωθεί ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 10 του Ιούλη και αναλόγως των εξελίξεων μεταφορά τους σε επίπεδο Πρωθυπουργών εγγυητριών δυνάμεων στη Γενεύη.

Πως βλέπει η ΕΕ την παρουσία Γκουτέρες – Η έκθεση προόδου της Τουρκίας

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ